Text traduït
Aquesta assignatura s'imparteix en anglès. El pla docent en català és una traducció de l'anglès.
La traducció al català està actualitzada i és equivalent a l'original.
Si ho prefereixes, consulta el pla docent original!
Texto traducido
Esta asignatura se imparte en inglés. El plan docente en español es una traducción del inglés.
La traducción al español está actualizada y es equivalente al original.
Si lo prefieres, ¡consulta la traducción!
Original text
This subject is taught in English. The course guide was originally written in English.
Titulació
Mestre d'Educació Infantil / Mestre d'Educació Primària amb Menció en Llengua Anglesa (Pla de millora)
Assignatura
Psicologia de l'Educació
Tipologia
Formació Bàsica (FB)
Curs
2
Crèdits
6,0
Semestre
2n
Grup | Llengua d'impartició | Professorat |
---|---|---|
G11, presencial, matí | anglès | Esther Nadal Escola |
Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)

- 4. Educació de qualitat
- 5. Igualtat de gènere
- 16. Pau, justícia i institucions sòlides
Objectius
Psicologia de l'Educació és una assignatura de formació bàsica que pretén proporcionar a l'alumnat coneixements sobre el procés d'ensenyament-aprenentatge i sobre quines són les variables psicològiques que influeixen en aquests processos per entendre'ls i millorar-los.
Els objectius són:
- Adquirir una representació significativa i funcional dels coneixements psicològics per afavorir-ne l'ús en la pràctica educativa.
- Assolir un marc de referència psicològic integrador basat en les teories constructivistes d'orientació sociocultural que permeti una aproximació fonamentada a l'anàlisi de la pràctica educativa, en general, i a l'anàlisi del procés d'ensenyament-aprenentatge escolar, en particular.
- Conceptualitzar les diferències individuals a partir de les teories psicològiques de referència i explicar els factors que hi intervenen per ajustar l'ensenyament a les característiques individuals de l'alumnat.
- Aplicar els coneixements psicoeducatius per analitzar i comprendre processos d'ensenyament-aprenentatge en contextos escolars concrets.
- Adquirir i practicar una metodologia de treball i d'estudi pròpia d'un aprenentatge significatiu, progressivament autoregulat i autònom.
- Adquirir les competències necessàries per utilitzar una metodologia d'anàlisi de casos i de resolució de problemes propis dels contextos de pràctica educativa escolar.
- Mostrar les habilitats necessàries per portar a terme un treball en equip col·laboratiu.
- Mostrar actituds favorables a la regulació i control autònoms de l'aprenentatge i a la col·laboració responsable entre companys i companyes, i tendir a promoure de manera sistemàtica la millora de l'aprenentatge personal i en equip.
Resultats d'aprenentatge
Resultats d'aprenentatge de Mestre en Educació Infantil
- Identifica els processos bàsics del processament cognitiu humà aplicats a l'aprenentatge. (RA1)
- Aplica estratègies i tècniques psicològiques en els processos d'aprenentatge i de gestió de l'aula. (RA23)
- Analitza els contextos d'aprenentatge des de la dimensió constructivista de l'aprenentatge. (RA4)
- Proposa processos de millora en l'aprenentatge i l'avaluació. (RA5)
- Mostra habilitats per a la reflexió crítica en els processos vinculats a l'exercici de la professió. (RA8)
Resultats d'aprenentatge de Mestre en Educació Primària
- Identifica els processos bàsics del processament cognitiu humà aplicats a l'aprenentatge. (RA1)
- Aplica estratègies i tècniques psicològiques en els processos d'aprenentatge i de gestió de l'aula. (RA3)
- Analitza els contextos d'aprenentatge des de la dimensió constructivista de l'aprenentatge. (RA4)
- Proposa processos de millora en l'aprenentatge i l'avaluació. (RA3)
- Mostra habilitats per a la reflexió crítica en els processos vinculats a l'exercici de la professió. (RA8)
Competències
Específiques
- Comprendre els mecanismes d'organització i participació als centres educatius per participar en la millora de la qualitat a través de projectes educatius d'innovació i d'investigació amb impacte dins i fora de l'escola.
- Desenvolupar processos d'avaluació dels aprenentatges, a nivell individual i de grup, que utilitzin les tècniques i estratègies d'observació i documentació pedagògica.
- Dissenyar i planificar ambients i seqüències d'aprenentatge que permetin el desenvolupament i la promoció del curríuculum a través de l'adequació dels materials i del foment del joc.
- Dominar les habilitats i estratègies de comunicació i de relació interpersonal amb alumnes, famílies i professionals en les interaccions pròpies de la pràctica professional.
- Exercir una funció tutorial integral efectiva entre alumnes i famílies per afavorir una formació integral i competencial.
- Identificar les característiques generals i específiques del desenvolupament i de la psicologia evolutiva en l'etapa de 6 a 12 per atendre i promoure el desenvolupament integral dels alumnes.
- Integrar i promoure pràctiques globalitzadores basades en els principis psicopedagògics, metodològics i educatius i en la relació positiva entre l'adult i els iguals en coherència amb les teories de l'aprenentatge pròpies d'aquesta etapa.
Transversals
- Actuar amb esperit i reflexió crítics davant el coneixement en totes les seves dimensions. Mostrar inquietud intel·lectual, cultural i científica i compromís cap al rigor i la qualitat en l'exigència professional.
- Exercir la ciutadania activa i la responsabilitat individual amb compromís amb els valors democràtics, de sostenibilitat i de disseny universal, a partir de pràctiques basades en l'aprenentatge i servei i en la inclusió social.
Continguts
Bloc 1. Els processos d'ensenyament-aprenentatge a l'aula
- La psicologia de l'educació i l'estudi de les pràctiques educatives escolars
- La concepció social i constructivista dels processos d'ensenyament i aprenentatge
- L'activitat conjunta professorat-alumnat-continguts com a unitat bàsica de comprensió i anàlisi dels processos educatius a l'aula
- Característiques de les pràctiques educatives a l'escola
Bloc 2. Els components cognitius en l'aprenentatge escolar i la influència educativa
- El procés de construcció del coneixement a l'escola
- Els coneixements previs: organització i funcionalitat
- L'atribució de sentit a l'aprenentatge i les condicions per afavorir l'aprenentatge significatiu a l'escola
- Les estratègies d'aprenentatge com a contingut específic: aprendre a aprendre
Bloc 3. Els components motivacionals, afectius i relacionals en l'aprenentatge escolar i la influència educativa
- L'autoconcepte i l'autoestima en l'aprenentatge escolar
- La motivació i els objectius en l'aprenentatge escolar
- Les representacions, atribucions i expectatives mútues en l'aprenentatge escolar
- La intervenció educativa en els components afectius, motivacionals i relacionals en l'aprenentatge escolar
Bloc 4. La influència educativa com a ajuda pedagògica en la construcció de significats i la creació de sentits
- La interacció docent-alumne i els mecanismes d'influència educativa: alliberament gradual de responsabilitat i construcció progressiva de significats compartits
- La interacció entre alumnes: organització cooperativa de les activitats d'aprenentatge i mecanismes interpsicològics responsables de l'aprenentatge entre iguals
Avaluació
El sistema d'avaluació inclou:
- Tasques de treball en equip: 35 %
- Tasques individuals: 15 %
- Examen individual: 50 %
Consideracions
- Per fer un seguiment òptim de l'assignatura es requereix l'assistència i la participació activa en totes les sessions de classe i també en les tutories (individuals i/o grupals).
- Per poder calcular la qualificació final de l'assignatura és obligatori presentar totes les activitats d'avaluació en el termini establert pel professorat i superar les tasques de treball en equip i l'examen individual amb una puntuació mínima de 5. A continuació, es calcula la qualificació final d'acord amb els percentatges indicats anteriorment per al treball en equip, les tasques individuals i l'examen.
- Només es poden recuperar les activitats presentades en el termini establert, sempre que el percentatge d'activitats suspeses no superi el 50 % de la nota final de l'assignatura. La nota obtinguda en la recuperació és la puntuació amb la qual es calcula la nota final de l'assignatura. Si després de la recuperació no s'han superat les tasques de treball en equip o l'examen individual, l'assignatura queda suspesa.
Metodologia
La metodologia utilitzada en l'assignatura es basa en els principis d'aprenentatge actiu i centrat en l'alumne i en el valor educatiu del treball cooperatiu en equip. El desenvolupament de l'assignatura s'estructura al voltant dels continguts dels quatre blocs presentats en l'apartat de continguts i de les activitats organitzades al voltant de cadascun d'ells.
Les activitats de cada bloc estan orientades a: enfortir la relació entre teoria i pràctica; facilitar l'aplicació dels coneixements psicopedagògics de base constructivista a l'anàlisi de casos i a la solució de problemes comuns en contextos específics d'ensenyament i aprenentatge; i promoure el domini d'un procés d'aprenentatge individual i en equip, progressivament autònom i autoregulat.
El desenvolupament de cadascun dels blocs de l'assignatura inclou sessions de treball presencial a l'aula ordinària amb tot el grup classe, sessions de treball dirigit, tutories individuals i tutories en petit grup. Els blocs de l'assignatura inclouen el treball de l'alumnat organitzat en seminaris sota la direcció del professor responsable de l'assignatura, en els casos i en les resolucions de problemes prototípics de la pràctica educativa. Entre les situacions i activitats d'aprenentatge que l'assignatura preveu desenvolupar per ajudar l'alumne a adquirir els objectius educatius podem destacar les següents: lectura de documents de diferents característiques amb l'ajuda de pautes de lectura; debats en grup reduït; conferències dels professors a classe; anàlisi de casos; resolució de problemes; elaboració de documents individuals i grupals en diferents formats (informes de progrés d'aprenentatge, resums de continguts treballats, mapes conceptuals, qüestionaris, proves escrites...) i tutories programades.
Bibliografia
Bàsica
- Cerdán, R., & Salmerón, L. (2018). Claves para la práctica de la psicología educativa. Paraninfo.
- Coll, C., Palacios, J., & Marchesi, A. (2001). Desarrollo psicológico y educación: 2. Psicología de la educación escolar. Alianza Editorial.
- Mercer, N. (2000). Words and minds: How we use language to think together. Routledge (available in Spanish at UVic library).
- Pozo, J. L. (2016). Aprender en tiempos revueltos: La nueva ciencia del aprendizaje. Alianza Editorial.
- Santrock, J. (2021). Educational psychology (7th ed.). McGraw-Hill (available in Spanish at UVic library).
Complementària
El professorat facilita les referències de la bibliografia complementària i de lectura obligatòria en el transcurs de l'assignatura a través del Campus Virtual.