Text traduït
Aquesta assignatura s'imparteix en anglès. El pla docent en català és una traducció de l'anglès.
La traducció al català està desactualitzada.
Texto traducido
Esta asignatura se imparte en inglés. El plan docente en español es una traducción del inglés.
La traducción al español está desactualizada.
¡Consulta preferentemente el texto original!
Si lo prefieres, ¡consulta la traducción!
Original text
This subject is taught in English. The course guide was originally written in English.
Titulació
Periodisme
Assignatura
Relacions Internacionals
Tipologia
Optativa (OP)
Crèdits
6,0
Semestre
2n
Grup | Llengua d'impartició | Professorat |
---|---|---|
G21, presencial, matí | anglès | Cristina Fernandez Rovira |
Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)
- 16. Pau, justícia i institucions sòlides
Objectius
L'objectiu d'aquesta assignatura és proporcionar als estudiants una bona comprensió dels esdeveniments mundials i fomentar el pensament analític i crític tot examinant les causes i les conseqüències de processos interconnectats en un context internacional. En un món cada cop més globalitzat, els esdeveniments internacionals tenen un major impacte en molts àmbits de la societat, i l'objectiu és que els estudiants puguin aplicar alguns dels coneixements adquirits en aquesta assignatura en la seva vida laboral i acadèmica futures.
Resultats d'aprenentatge
- Discutir situacions i casos de l'àmbit d'estudi a partir de la interpretació del marc històric, polític, cultural i socioeconòmic, i de la seva evolució al llarg del temps.
- Interpretar dades rellevants per fonamentar correctament judicis o arguments derivats d'una reflexió sobre assumptes de caire socioeconòmic, polític, cultural o científic, atenent la diversitat lingüística, social i de gènere.
- Demostrar motivació, creativitat i capacitat d'iniciativa en el desenvolupament de projectes acadèmics i professionals, i també el compromís amb la qualitat, el rigor i l'ètica.
- Practicar estratègies i tècniques d'anàlisi i síntesi per prendre decisions eficients en processos de recerca, selecció i interpretació de dades i informacions.
- Utilitzar dades i estadístiques de manera correcta i eficaç amb finalitats periodístiques, informatives o comunicatives, tant en contextos acadèmics com professionals.
- Desenvolupar tasques i projectes professionals o acadèmics en entorns complexos mitjançant la cooperació eficaç amb equips plurals en entorns presencials o virtuals, i amb un ús eficient dels recursos i les eines digitals.
Continguts
- Continguts del curs
- Conceptes clau en relacions internacionals
- Teories: Realisme, liberalisme, enfocaments crítics (marxisme, postestructuralisme, feminisme...)
- Cartografia de conflictes: geografia i nivells d'anàlisi espacial
- Actors principals de les relacions internacionals: estats, organitzacions intergovernamentals, organitzacions transnacionals
- Identitat i cultura
- Guerra, pau i terrorisme
- Reptes globals
Avaluació
- Participació a classe i seminaris: 20 %
- Presentació 1 (en grups): 20 %
- Projecte final (en grups): 30 %
- Una prova escrita: 30 %
Al final del curs cal obtenir un mínim de 5 sobre 10 per aprovar l'assignatura. No es poden repetir les activitats que no s'hagin fet o no s'hagin lliurat en la data acordada i compten com a 0.
En cas que un estudiant suspengui l'assignatura, pot repetir la prova escrita i tornar a presentar el projecte final.
Metodologia
El curs consta de classes magistrals, seminaris i exposicions orals dels estudiants. En les classes magistrals el professor transmet coneixements bàsics i teoria, i als seminaris els estudiants apliquen a casos reals els coneixements adquirits en les classes. Els estudiants reben articles i exercicis per preparar-se per als seminaris i s'espera que participin activament en els debats del seminari. L'assignatura s'imparteix en anglès, però no s'avalua els estudiants pel seu nivell d'anglès sinó pel contingut, la qualitat analítica i l'originalitat dels seus treballs i aportacions.
Bibliografia
Bàsica
- Harari, Yuval Noah (2014). Sapiens: A brief history of humankind. London.
- Heywood, Andrew (2014). Global Politics (2 ed.). Palgrave MacMillan.
- Kaplan, Robert D. (2013). The Revenge of Geography: What the map tells us about coming conflicts and the battle against fate (2 ed.). Random House Trade Paperbacks.
- Marshall, Tim (2016). Prisoners of Geography: Ten Maps That Tell You Everything You Need To Know About Global Politics. Eliot & Thompson Ltd.
- Reus-Smith, Christian; Snidal, Duncal (ed.) (2010). The Oxford Handbook of International Relations. OUP.
Complementària
El professorat facilita les referències de la bibliografia complementària i de lectura obligatòria en el transcurs de l'assignatura a través del Campus Virtual.