Abordatges de les violències
Des de la Unitat d'Igualtat i Diversitat, treballem per identificar, prevenir i actuar davant de qualsevol tipus de violència que es pugui manifestar en l'entorn universitari. Les violències poden adoptar diverses formes: violència física, psicològica, verbal, econòmica, institucional o simbòlica, i poden estar motivades per raons de gènere, orientació sexual, origen ètnic, diversitat funcional, classe social, edat, llengua o qualsevol altra condició personal o social.
El nostre abordatge es fonamenta en la sensibilització, la formació i la intervenció. Oferim suport a les persones que pateixen qualsevol forma de violència i desenvolupem protocols d'actuació per garantir entorns segurs i respectuosos. A més, impulsem accions formatives dirigides a la comunitat universitària per fomentar una cultura de respecte, inclusió i igualtat.
Protocol de prevenció i actuació en els supòsits d'assetjament a la UVic-UCC
Aquest protocol té com a objectiu prevenir i erradicar l'assetjament laboral i sexual, la discriminació i altres formes de violència a la comunitat universitària. També estableix el procediment per a les queixes o denúncies relacionades amb aquestes conductes i es compromet a proporcionar formació i divulgació per garantir la seva efectivitat. Aquest protocol s'aplica a tots els centres que conformen la UVic-UCC.
Què has de fer si...
- Ets víctima d’assetjament
- Parla-ho amb una persona de confiança.
- Denuncia-ho a la Unitat d’Igualtat.
- Una amiga o amic ha patit violència a la Universitat
- No qüestionis si els fets revelats o les accions de la víctima són certs.
- No treguis importància als fets.
- Acompanya la víctima a denunciar els fets a la Unitat d’Igualtat
- Veus una situació de violència
- Si observes una emergència o situació en la qual es requereix ajuda, sigues una persona activa: pregunta si cal ajuda i actua.
- La culpabilització de les víctimes, el silenci i l’ocultació empitjoren els efectes negatius de les situacions de violència de gènere en qui les ha patides, i influeixen a nivell acadèmic, professional i personal.
Formacions contra les violències sexuals i de gènere
La Unitat d’Igualtat programa formacions destinades als diferents grups que formen part de la comunitat universitària de la UViC-UCC de forma periòdica. Els objectius de les formacions són:
- Comprendre la complexitat del fenomen de les violències sexuals i de gènere
- Millorar les habilitats per a reconèixer i donar una primera resposta .
- Repensar estratègies per a fer front a les violències sexuals i de gènere a la universitat.
Recursos i documents de referencia
- Protocol-guia d’àmbit universitari per prevenir i reparar amb diligència deguda les situacions de violència masclista, assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.
- Normes de convivència a la UVic-UCC
- Projecte URVReact. Recursos sobre violències sexuals i de gènere a les universitats. (Suport a les víctimes de les violències sexuals en el context universitari: creant models estables de formació. En aquest projecte de recerca van participar diversos països europeus i va tenir com a objectiu dissenyar models formatius dirigits a facilitar que el personal universitari pogués reconèixer i donar una primera resposta davant de situacions de violència sexual. La UVic-UCC va ser un dels partners associats, realitzant una de les formacions en el marc del projecte.)
Docència i recerca
L’objectiu de la Unitat d'Igualtat i Diversitat de la UVic-UCC és integrar la perspectiva de gènere i no discriminació en tots els àmbits de la universitat, com la docència, la recerca i la gestió. Aquesta tasca és essencial per formar professionals conscients de les desigualtats socials i capaços de combatre-les en la seva pràctica diària.
Docència
A la UVic-UCC, treballem perquè el professorat universitàri integri aquesta perspectiva en les seves pràctiques pedagògiques i continguts acadèmics. Això implica prestar atenció a les dinàmiques de gènere que poden sorgir en l'aula i adaptar l’ensenyament per reconèixer la diversitat de l'alumnat, evitant qualsevol tipus de discriminació o biaix.
Amb eines com les Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere de la Xarxa Vives, proporcionem recursos al professorat perquè pugui:
1. Reconèixer i corregir estereotips de gènere en els materials educatius.
2. Fomentar l’esperit crític de l’alumnat per detectar rols i normes socials de gènere.
3. Garantir una participació equitativa a classe, atenent les diferents necessitats i experiències de les estudiants i els estudiants.
Recerca
La recerca amb igualtat i no discriminació de gènere i altres eixos de desigualtat és un eix central per garantir que el coneixement generat a la universitat no perpetuï biaixos ni desigualtats. Des de la Unitat d’Igualtat i Diversitat promovem la integració d'aquesta perspectiva en tots els processos d'investigació, des de la formulació d'hipòtesis fins a l'anàlisi de resultats i la seva difusió.
- Adaptació del model APA de citació per visibilitzar les dones en les bibliografies
- Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari
- Guia per a introduir la perspectiva de gènere en els projectes de recerca de la UVic-UCC
Gestió i administració universitària
Aquesta perspectiva és essencial incorporar-la, també, en la gestió i administració universitària per garantir que les polítiques institucionals siguin justes i inclusives i garantir un entorn laboral i acadèmic lliure de biaixos i discriminacions. Això implica assegurar la igualtat d'oportunitats en contractació, promoció, retribució, processos de matrícula, infraestructures i prevenció de riscos laborals.
- Informe "Brecha salarial de gènero en las universidades públicas españolas" (Ministerio de Universidades, ANECA y CRUE Igualdad, 2023)
- Informe "El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal a les universitats" (Xarxa Vives. Anna Pérez-Quintana, UVic-UCC i Inma Pastor Gosálbez URV)
Unitat d’Igualtat i Diversitat UVic-UCC
Directora: Mar Binimelis-Adell
Telèfon: 93 886 12 22 (extensió 8175 / 4209)
Ubicació: (a determinar)
Si formes part de la comunitat UVic, pots escriure a la Bústia de suggeriments i denúncies
Si no formes part de la comunitat universitària, pots escriure a unitat.igualtat@uvic.cat
Twitter: https://x.com/u_igualtatt
La Unitat d'Igualtat col·labora amb: