Vés al contingut

Tallers de l’ofici de pagès: restitució agroecològica i agricultura social

Al mas El Colomer de Taradell, al llarg del matí, s'impartiran tres tallers sobre l’ofici de pagès: (1) conèixer les feines i les eines de l'any agrícola, (2) identificar cereals i (3) sembrar cereals de cicle llarg. Els mestres dels tallers seran usuaris d’Osonament que col·laboren habitualment en el manteniment del Camp dels Ametllers del mas El Colomer, amb el suport d’investigadors de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i de pagesos experimentats dels Tonis de Taradell. Els alumnes seran altres usuaris dels serveis d’Osonament, i en general persones interessades en el patrimoni agrari, tangible i intangible. Els tallers són oberts a tothom.

Els participants faran el primer taller al nou espai expositiu L’Ofici de Pagès, situat en una cabanya a tocar del Mas. Allà coneixeran les eines i les feines pròpies del cicle vegetatiu del blat, com sembrar, herbejar, segar, garbejar i batre. Al segon taller, a través de l’observació de mostres de llavors, i amb ajuda de làmines explicatives, aprendran a identificar els cereals més cultivats al món: blat, blat de moro, arròs, ordi, civada, sègol, kamut, mill, sorgo, fajol i quinoa. A més, diferenciaran els cereals segons el seu contingut de gluten.

Al tercer taller els participants, coordinats per arqueòlogues del Jaciment Arqueològic i Museu El Camp de les Lloses de Tona, sembraran cereals a l’hort romà o hortus, una punta del Camp dels Ametllers del mas El Colomer. El Camp dels Ametllers són dues quarteres de terra on la Xarxa de Patrimoni Rural – Ecomuseu del Blat ha restituït a escala un model de rotació quadriennal de conreus anomenat trènit. A l’hort romà investigadores del Camp de les Lloses conreen experimentalment varietats antigues de llavors, com bonpain, ordi, civades blanca i negra, mostassa, besses, kamut i espelta. Els participants obriran solcs equidistants amb aixadells, per poder sembrar les llavors de varietats antigues de cereals i llegums i, després, taparan els solcs amb rampins.

 

Responsables

José Antonio Corral, investigador del Grup de Recerca Emprèn, i  Santi Ponce i Jacint Torrents, investigadors del Grup de Recerca Coneixement i Didàctica (CODI) de la UVic-UCC. Membres de la Xarxa de Patrimoni Rural Ecomuseu del Blat (XPREB).

Lloc

Mas El Colomer. Taradell. https://goo.gl/maps/FipJ9Kk8sGLKmiAU8

Dates i horaris

Dimecres 13 de novembre de 2019 de 9:00 a 13:00 h.

Durada

4h

Destinataris

L’activitat està dirigida principalment a persones amb risc d’exclusió social, però també és oberta a estudiants de secundària, batxillerat i universitat, i a tothom interessat en el patrimoni cultural i rural.

Objectius

  • Fer conèixer les feines i les eines tradicionals de pagès.
  • Difondre el projecte de manteniment del Camp dels Ametllers, d’Osonament i la Xarxa de Patrimoni Rural Ecomuseu del Blat.
  • Posar en pràctica els principis eco-museístics d’inclusivitat i col·laboració.

Places/sessió

Màxim 20 alumnes per sessió.

Idioma d'impartició

Català.

 

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte