Manifest
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), compromesa amb el benestar de les persones i el progrés del territori a través de la transmissió del coneixement i la recerca, impulsada per la comunitat científica i els estudiants, expressa la seva preocupació davant l'emergència climàtica que viu el planeta i s'adhereix a l'acord de govern d'emergència climàtica del Govern de Catalunya com ja han fet les grans universitats catalanes.
L'octubre passat el Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC, 2018) va publicar un informe sobre la necessitat urgent de reduir radicalment les emissions globals GEH en els propers 11 anys per evitar que s'incrementi en 1,5 graus la temperatura mitjana global i sobrepassar així els punts de no retorn en els sistemes climàtics en el qual es començarà a alliberar carboni emmagatzemat als oceans i als pols. Així mateix, el punt 13 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides insisteix en el mateix fet i en les conseqüències catastròfiques de no ser conscients del perill que correm. Ens enfrontem, doncs, a una emergència molt real i tots hem d'actuar en conseqüència fent tot el possible des dels nostres àmbits particulars, institucionals, empresarials, municipals i nacionals per tal de posar fre a les emissions de carboni i a l'escalfament global creixent.
Com a centre del coneixement i la recerca de la Catalunya central que compta amb un Codi Ètic que recull en el vuitè principi la voluntat de la institució de treballar per “la sostenibilitat i la preservació del medi ambient” i un grup d’estudiants vinculat al moviment internacional de lluita contra el canvi climàtic Fridays for future, demanem a totes les persones, institucions, empreses i municipis del nostre radi d'influència, i sobretot dels que formen part del nostre Patronat de la Fundació Universitària Balmes, que analitzin a fons quines accions reals i efectives duen i poden dur a terme en els propers anys per tal de disminuir –i eliminar en els casos que sigui possible–, la seva aportació negativa a l'emergència climàtica global: podem millorar l'eficiència energètica, podem reduir la petjada de carboni dels productes, serveis i processos, podem augmentar la inversió en el desenvolupament de productes i serveis innovadors i inclusius i amb un nivell baix o nul d'emissió de carboni..., i podem conscienciar el nostre entorn de l'amenaça a què ens enfrontem com a individus i com a societat si no actuem des d'ara mateix.
Mesures i accions
Per tal de reduir aquestes emissions i comprometre’s amb la lluita contra el canvi climàtic, la Universitat realitza accions en l’àmbit de la sostenibilitat, la recerca o la docència:
- L’any 2006 es va iniciar l’Ecocampus, un projecte transversal amb l’objectiu d’aconseguir unes infraestructures, campus i instal·lacions referents en termes de sostenibilitat, eficiència, seguretat, confort i flexibilitat. Des de llavors, les accions dutes a terme, emmarcades dins els ODS, han permès reduir el ràtio de consum d’electricitat en un 14%, el del gas en un 3% i el d’aigua en un 11%. A més, fruit de la incorporació al grup d’energia del CSUC, el 100% de l’energia comercialitzada és d’origen renovable. En l’àmbit de les energies renovables, tenim instal·lades plaques fotovoltaiques, amb un total de 40kW de potència, que generen energia per autoconsum. Per a una gestió eficient i intel·ligent de les instal·lacions, amb l’Smart Campus aconseguim optimitzar els recursos i equipaments dels nostres campus. En l’àmbit de canvi climàtic, anualment es calculen les emissions de gasos d’efecte hivernacle i participem en el Programa d’Acords Voluntaris de la Generalitat de Catalunya, en el qual reduïm la petjada de carboni. En l’ODS referent a ciutats i comunitats sostenibles, amb l’inici del projecte d’e-mobilitat, disposem de dos cotxes elèctrics per a mobilitat corporativa, que també poden ser utilitzats per a la resta de ciutadans.
Seguint amb l’objectiu de ser una universitat sostenible i saludable, es vol seguir treballant en les accions encaminades a fer unes infraestructures més tecnològiques, ampliar el projecte d’e-mobilitat, seguir implantant les accions del Pla de Residus per a la seva prevenció i minimització, i fomentar un consum responsable, entre altres objectius.
- En l'àmbit acadèmic i de recerca, actualment hi ha dos grups de recerca que treballen per diagnosticar i pal·liar l’emergència climàtica, el de Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA) i el d’Ecologia Aquàtica (GEA), i quatre càtedres, la d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris, la UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures, la de l’Aigua, Natura i Benestar i la de Bioètica. També cal afegir el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) que se suma a aquesta lluita a través de la seva tasca investigadora i de transferència de coneixement.