Victòria Alsina: "No ens agrada l’Europa del silenci còmplice, ni la que tanca els ulls davant la repressió"
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha tancat, des de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), la tercera sessió de les set que conformen el cicle Escolta Europa. En la seva intervenció Alsina ha destacat que és important tornar als valors fundacionals de la Unió Europea i als drets de les persones. “La democràcia al món no passa pels seus millors moments”, ha denunciat la consellera referint-se a l’auge de partits polítics d’extrema dreta, els moviments anti-drets i els populismes.
Alsina ha reconegut que des d’una posició “constructiva”, “Catalunya es mira Europa amb una mirada crítica” pel que fa a algunes qüestions. “No ens agrada l’Europa del silenci còmplice, ni la que tanca els ulls davant de la repressió de l’Estat espanyol”, ha reivindicat la consellera Alsina. En aquest sentit ha destacat que “aquest any serà clau per saber com es desencadena el cas dels exiliats”. La consellera ha insistit en l’europeisme de Catalunya i en la importància de participar en les qüestions globals que preocupen a Europa des dels territoris que la conformen i la seva ciutadania.
El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha donat la benvinguda a l’acte. En la seva intervenció ha destacat que, malgrat el tracte perjudicial que Catalunya va rebre d'Europa en el passat, actualment "Europa és una possibilitat a la qual no podem deixar d'apropar-nos perquè és una de les nostres esperances de futur". El rector ha subratllat la importància que té avui la Unió Europea per a les universitats catalanes amb els programes d'intercanvi de professorat, alumnat i l'establiment de convenis que faciliten les relacions. Baños ha clos les seves paraules ressaltant el convenciment que "el nostre futur està a Europa".
El periodista Xavi Coral ha moderat la taula en què han participat experts en dret, relacions institucionals, seguretat i democràcia com Sònia Andolz, politòloga especialitzada en Relacions Internacionals i directora general d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior de la Generalitat, Gonzalo Boye, empresari i advocat, qui actualment coordina la defensa internacional dels membres del Govern del President Carles Puigdemont a l'exili, Karlos Castilla, advocat i responsable d’investigació a l’Institut de Drets Humans de Catalunya, membre del Consell de SOS Racisme i professor a diverses universitats catalanes (UOC, UB i UPF) i Rosa Bosch, intendenta de mossos i excap de l’ABP de Sant Feliu de Llobregat, va dirigir l’àrea de cooperació internacional del cos i va ser promocionada a sots-cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació.
Durant la sessió, els i les ponents han debatut sobre com les institucions europees gestionen àmbits com la seguretat, les migracions i les qüestions judicials i han apuntat la necessitat que les polítiques europees siguin coherents amb els valors fundacionals.
Han acompanyat la consellera Alsina el secretari general Lluís Baulenas i el director general de Prospectiva i d’Innovació en l’Acció Exterior Joan Maria Piqué. L’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Anna Erra, la delegada de la Catalunya central, Rosa Vestit, i les ex-conselleres Meritxell Borràs, actualment coordinadora de Polítiques Corporatives de la UVic-UCC, i Marina Geli, directora general de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), també han participat en l’acte.
Participació ciutadana
A banda d’analitzar els grans temes plantejats per la Conferència, les taules rodones que presenta Xavi Coral aporten dades a la ciutadania per tal que pugui participar de manera informada en el procés participatiu de la CoFoE. La propera sessió serà el dia 17 de gener a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. Des de la Seu d’Urgell es debatrà sobre educació, cultura, joventut i esport.
El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert ha obert, també, un espai al Portal de participació ciutadana del Govern (participa.gencat.cat), a través del qual la ciutadania pot fer arribar les seves reflexions i propostes sobre el futur d’Europa. Gracies al cicle de conferències i a la participació de la ciutadania el Govern podrà comptar amb l’opinió de societat civil, professionals i experts a l’hora de definir el seu posicionament davant la CoFoE.
Conferència sobre el Futur d’Europa
La Conferència sobre el Futur d’Europa és un procés de participació ciutadana a escala europea impulsat per la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea que té per objectiu fomentar que la ciutadania europea, i especialment el jovent, opini i faci propostes sobre el que esperen de la Unió Europea, així com els seus principals desafiaments i prioritats a mig i llarg termini.
Notícies
El CEEAF assessorarà tres entitats de voleibol en preparació física i prevenció de lesions
El Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) desenvoluparà estratègies de preparació física, prevenció de lesions i millora del rendiment esportiu amb tres entitats de l’àmbit del voleibol: la Federació Catalana de Voleibol...
Un estudi sobre la incorporació de microalgues en la dieta humana rep el premi Vicenç Fisas de la Fundació La Farga
Un estudi sobre la incorporació de microalgues a la dieta humana ha merescut el Premi Vicenç Fisas que concedeix anualment la Fundació La Farga. L’autora, Maria Gayà i Rosselló, estudiant de Biotecnologia a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic...
Jordi Gené protagonitza la segona sessió dels Growth Mornings parlant sobre els paral·lelismes entre l’empresa i l’automobilisme
Amb l’objectiu d'aprofundir en els factors clau que marquen la diferència entre competir i guanyar, Jordi Gené ha protagonitzat la segona edició dels Growth Mornings, les píndoles informatives matinals organitzades per l’Escola de Postgrau de la UVic. En aquesta sessió formativa dirigida a empresaris i...
El projecte SONAR del CEEAF, reconegut com a iniciativa emergent als Guardons de l’Esport 2024
El projecte SONAR, desenvolupat pel Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, ha estat reconegut com a projecte emergent als Guardons de l’Esport 2024, lliurats per la Fundació Catalana per a l’Esport. Aquest projecte, que promou la prevenció de...