Vés al contingut

Una col·laboració entre Blanquerna-URL i UVic-UCC culmina amb la patent d’un dispositiu innovador per millorar el rendiment esportiu i la salut de les persones

Una col·laboració entre Blanquerna-URL i UVic-UCC culmina amb la patent d’un dispositiu innovador per millorar el rendiment esportiu i la salut de les persones

La tesi doctoral en curs del doctorand de Blanquerna-URL Joan Aguilera, coodirigida per Bernat Buscà, professor titular de la URL, i Javier Peña, director del Centre en Estudis d’Esports i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, ha donat lloc a la sol·licitud d’una patent per a un dispositiu innovador que ha de permetre millorar el resultat de l’entrenament de força, així com la prevenció de lesions esportives i altres patologies. Juntament a aquesta nova sol·licitud, la cinquena de la UVic-UCC, des del CEEAF s’ha iniciat també el camí de creació d’una spin-off per desenvolupar i comercialitzar el producte i portar la recerca al mercat.

El juny passat les dues parts van signar un acord per regular els drets de titularitat i d’explotació dels resultats de la tesi valoritzats. Donada la naturalesa del procés d’obtenció de títols de propietat industrial, encara no es poden fer públiques les característiques tècniques del dispositiu.

Per altra banda, el projecte va ser seleccionat per entrar dins l’empara de The Collider 2020 de la Mobile World Capital, una iniciativa de transferència deep tech que ajuda a crear equips d’alt rendiment i fa un acompanyament a l’hora de portar al mercat la tecnologia, mitjançant la creació d’empreses amb tecnologies disruptives. 

Sorgit d’una tesi doctoral

La patent sorgeix d’un projecte de recerca, liderat per Bernat Buscà, que té com a objectiu determinar l'efecte que tenen els dispositius que provoquen inestabilitat i els que ofereixen vibració mecànica com a estímul addicional per a l'entrenament de la força. Dins aquest projecte hi ha la tesi doctoral de Joan Aguilera, qui ha estat investigant aquests fenòmens en els darrers anys.

Segons el seu codirector, Javier Peña, “veient els resultats obtinguts en diversos estudis que conformen aquesta tesi, ens vam adornar que no tots els dispositius que hi ha actualment al mercat i que es troben a disposició dels i les esportistes, ens permetien aplicar les condicions òptimes per rebre els màxims beneficis”. A partir d’aquí va començar el procés de dissenyar el dispositiu que s’ha presentat per patentar i del qual es va crear un prototipus que ha estat testat en diverses proves de concepte.

Segons Peña, el fet que la patent hagi sorgit d’una tesi doctoral demostra que “la recerca ha de tenir capacitat per ser transferida i de canviar quelcom en l’àmbit de coneixement”, i es pregunta “quina millor manera de fer-ho en el nostre camp que a través de la invenció de nous dispositius que permetin entrenar amb més qualitat, seguretat i eficiència?”.

Un projecte a tres bandes

El fet de ser un projecte a tres bandes ha comportat la necessitat d’una millor coordinació, però també és gràcies a la suma d’iniciatives, de coneixement i visions diferents que s’ha pogut impulsar. “Crec que aquesta circumstància aporta valor al projecte. El fet de poder fer el mentoratge de Joan Aguilera de la mà del que alhora va ser el meu director de tesi, el Dr. Bernat Buscà, m’ha permès aprendre moltíssim en aquest temps. A més hem rebut el suport de les OTRI tant de la UVic-UCC com de Blanquerna-URL, les quals han aportat el seu valor i el seu saber fer”, afirma Peña.

De camí cap a una spin-off

El fet de poder tenir una patent obre la possibilitat de constituir una empresa i, per tant, aportar una nova spin-off a l’ecosistema UVic-UCC. No és un camí fàcil, però haver pogut entrar a The Collider, gràcies al fet d’haver superat la fase de selecció inicial, ha estat decisiu. Per aquesta raó, el projecte ha rebut suport econòmic, mentoratge –en l’elaboració d’un pla de negoci, estudis de mercat i projecció de desenvolupament futur–, i sobretot una metodologia de treball “que ens ha posat en la direcció adequada” ja que “la nostra idea ara és molt millor i tenim les coses més clares”, afirma el director del CEEAF. També assegura que “ha estat un procés exigent però summament enriquidor”.

A l’espera de com es pronunciarà l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) respecte a aquest nou dispositiu, el projecte continua avançant. “Gràcies els darrers ajuts de recerca URL, el prototip està millorant la seva usabilitat i tamany per tal de poder estar més a prop del mercat. L'estratègia empresarial, encara per acabar de concretar, es definirà els propers mesos”, afirma Buscà.

En aquests moments s’està creant una segona iteració del prototipus i s’estan realitzant més proves de concepte, malgrat que la covid-19 no ho posi fàcil. Per altra banda, s’estan concretant contactes amb diversos partners que els puguin aportar noves visions, com ara l’Institut Guttman, a qui han accedit gràcies a The Collider.

La importància de la valorització dels resultats

La Unitat de Valorització i Transferència de Coneixement aposta per les patents i l’emprenedoria com el millor mitjà per transferir el coneixement i els resultats de la recerca de la UVic-UCC a la societat, a les empreses i a les indústries del territori. Des de la Unitat, Marc Serra afirma que “l’obtenció de títols de propietat industrial (patents i models d’utilitat) permet accedir al mercat amb més facilitat”. I afegeix que “quan protegim el coneixement, assegurem l’exclusivitat de la tecnologia, mentre que per a les empresessiguin spin off o no, és garantia per a la viabilitat econòmica de les inversions que són necessàries per fer arribar els resultats de la recerca en productes i serveis a les persones”.

Cristina Manjón, cap de Recerca i Innovació de Blanquerna-URL, explica que "la comercialització de la recerca s'ha convertit en una nova disciplina transversal en ple creixement", que "permet desenvolupar la tecnologia i coneixement creats en l'entorn universitari, en productes de valor per a la ciutadania, que fan créixer la economia i que alhora milloren la qualitat de vida".

I comenta que "durant el viatge de la recerca cap a la protecció d'una patent, cada fita representa un esforç en equip" —"A Blanquerna tenim com a objectiu convertir la recerca en una gran experiència multidisciplinar, posada al servei de les persones, i que al mateix temps pugui oferir als investigadors una perspectiva diferent de la ciència, els negocis o la innovació".

L’Oficina Tècnica de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, tant en els campus UVic com UManresa, té el cofinançament del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 pel projecte "Transformació econòmica i social del territori a través del lideratge col·laboratiu de projectes tecnològics i innovadors" a través de la convocatòria del Departament d'Economia i Coneixement, Secretaria d'Universitats i Recerca, per a la realització de projectes de les unitats de valorització i transferència de coneixement de les universitats de Catalunya adreçats a millorar sensiblement la interacció amb el sector productiu. Ordre EMC/348/2016.

Share in social networks:

Notícies

Ángel Honrado, guanyador de l'edició d'enguany

Ángel Honrado, CEO de l’empresa We Do, guanya el “Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència”, celebrat avui a la UVic-UCC dins la Setmana de la Ciència

Ángel Honrado, CEO i project manager de l’empresa We Do, amb un monòleg sobre el Virus del Papil·loma Humà (VPH), ha guanyat la sisena edició del “Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència”, celebrada aquest matí al Paranimf de la Universitat de Vic -...

Guardonats al Ludi 2024

Tres estudiants de Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la UVic-UCC, guardonats als Premis Ludi 2024

Unai Estavillo, Natàlia Pérez i Montserrat Estivill, estudiants del grau en Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), van estat guardonats ahir en els Premis Ludi 2024, que impulsa 3Cat, un certamen que reconeix el talent jove...

Marta Simon i Eva Baltasar

Eva Baltasar: “Valoro la pau que em dona escriure el que vull, agradi o no agradi”

L’escriptora Eva Baltasar va cloure ahir el primer cicle de Conferències al Paranimf, dedicat a “Dones i literatura”. Acompanyada de la llibretera i periodista Marta Simon, la primera autora en llengua catalana que ha arribat a finalista al prestigiós premi International Booker Prize amb la...

Foto de grup

La Xarxa Vives aprova col·laborar amb Escola Valenciana en la reconstrucció dels centres educatius afectats per la DANA, en una reunió a la UVic-UCC

La seu del rectorat de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha acollit aquest dimecres la reunió de la Comissió Permanent de la Xarxa Vives d’Universitats. La trobada ha reunit els representants de les 22 universitats membres i ha estat encapçalada...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte