Vés al contingut

Un informe científic de la Comissió Europea reclama un canvi radical del sistema alimentari europeu per garantir-ne la sostenibilitat

Marta Rivera

Un informe científic de la Comissió Europea reclama un canvi radical del sistema alimentari europeu per garantir-ne la sostenibilitat

El sistema alimentari europeu actual té components socials, econòmics i ecològics complexos i necessita una transformació radical per tal de fer-los sostenibles a llarg termini. Aquesta és una de les conclusions de l’informe A sustainable food System for the European Union, que acaba de publicar SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies) i que recull informació científica per fer una transició cap a sistemes agroalimentaris sostenibles i inclusius a la Unió Europea. En la redacció del document hi ha participat Marta Rivera, directora de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC, que hi figura com a única investigadora de l’Estat espanyol.

El document aporta evidències sobre l’increment progressiu de la demanda d’aliments als diferents països de la Unió Europea, i parteix d’aquest context per desenvolupar un nou model agroalimentari. Proposa, entre altres temes, “augmentar la productivitat de manera sostenible i canviar el model de consum lineal de massa a una economia més circular, malgrat que això suposi un canvi d’hàbits, normes i rutines per a la ciutadania”, segons explica Marta Rivera. En aquest sentit, els experts apunten que “aquesta mena de canvis a conductes arrelades s’han de produir col·lectivament i, per tant, és necessària una governança alineada en l’àmbit local, però també en els nacional i internacional”.

Sistema alimentari i medi ambient

Pel que fa a l’impacte mediambiental dels sistemes alimentaris, en l’informe els experts recorden que aquests sistemes també contribueixen significativament a les emissions de gasos d’efecte hivernacle. El canvi de sistema alimentari podria contribuir a la reducció d’aquests gasos, mesura que es podria aconseguir, apunta Rivera, “reduint els residus, però també dirigint-los de nou a la cadena de subministrament”.

Per als experts l’evidència científica demostra que la fiscalitat és una de les maneres més efectives per modificar el comportament de la ciutadania. També pot tenir-hi un impacte positiu l’acreditació i l’etiquetatge dels productes. D’altra banda, conclouen que una reforma de les polítiques europees d’agricultura i pesca oferiria grans oportunitats per desenvolupar resiliència i sostenibilitat.

Per últim, l’informe de SAPEA adverteix que encara no hi ha prou evidències per saber amb exactitud quin impacte tindrien aquestes mesures a la pràctica, motiu pel qual s’han de valorar detingudament abans de ser aplicades.

Sobre SAPEA

Science Advice for Policy by European Academies o SAPEA és un dels mecanismes d’assessorament científic de la Comissió Europea, i reuneix l’experiència d’acadèmics d’arreu del continent en àmbits de coneixement molt diversos. A través dels diversos científics assessors, l’organisme proporciona consell expert independent per tal de donar una base científica a les decisions i directrius portades a terme pels dirigents polítics.

Share in social networks:

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte