“Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou” el nou llibre d’Eumo Editorial
Les novetats editorials d’aquesta tardor inclouen Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou, publicat per Eumo Editorial. El llibre l’ha editat la lingüista M. Carme Junyent, professora de la Universitat de Barcelona i directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), amb l’objectiu de proposar un debat entorn del llenguatge inclusiu i del seu ús.
El llibre recull l’opinió d’una setantena de lingüistes que aporten coneixement i arguments sobre el llenguatge i el gènere des dels àmbits de l’administració, l’educació, la universitat, la correcció i la traducció, la informació i l’entreteniment. Setanta perspectives diferents que deixen veure la complexitat entorn d’un tema d’actualitat i que planteja una anàlisi del discurs des d’una perspectiva tant lingüística com social.
Algunes de les autores estan vinculades amb la UVic-UCC, com Mariona Casas Deseures, professora del departament de Filologia i de Didàctica de la Llengua i la Literatura i membre del Grup de Recerca en Educació, Llenguatge i Literatura (GRELL); Maria Carme Bernal Creus, professora emèrita, especialista en didàctica de la llengua i la literatura en la formació de mestres, i investigadora del grup de recerca en Textos literaris contemporanis: estudi, edició i traducció (TEXLICO); i Maria Carme Vilà Comajoan, professora del màster universitari en Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyaments d'Idiomes.
“Des dels seus orígens ara fa quaranta-dos anys, la llengua ha sigut essencial en el catàleg d’Eumo” explica l’editora Montse Ayats, segons la qual “davant d'un debat viu i d'actualitat com el del llenguatge inclusiu ens semblava oportú escoltar veus autoritzades com la de Carme Junyent que, a més, ha fet una feina extraordinària per coordinar les setanta autores que hi han fet una aportació.” Ayats destaca la bona acollida i l’interès que ha despertat el llibre, especialment entre llibreters i mitjans de comunicació.
Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou ha generat polèmica i debats encesos a les xarxes socials, sobretot a propòsit de la conveniència dels desdoblaments o l’ús del tercer gènere, a més d’una gran expectació entre el públic. El llibre ja es pot trobar a les llibreries des d’aquest dilluns. La primera presentació tindrà lloc el dia 9 de setembre a la llibreria La Fatal, de Lleida, on M. Carme Junyent mantindrà un diàleg amb la periodista Rosa Peroy.
Per més informació i actes relacionats podeu consultar l’agenda de la UVic.
Notícies
Bones festes i feliç 2025!
Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.
La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví
El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...
El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació
El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...
Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC
Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...