Sergio Ponsá: "L'objectiu del BETA és fer recerca de qualitat propera al territori, més que créixer en recursos"
En només cinc anys, des de la seva inauguració el 14 de novembre de 2014, el Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha experimentat un creixement exponencial. D’uns ingressos inicials inferiors als 200.000 euros, ha passat als més de 1,3 milions de finançament amb què tancarà aquest 2019 i als més de 2 milions de previsió per al 2020. Unes xifres que el centre destina a fer “ciència, recerca i innovació cada vegada de més qualitat”, amb criteris de sostenibilitat ambiental i en els àmbits de la indústria alimentària i el medi ambient.
Així ho ha explicat aquest matí Sergio Ponsá, director del Centre Tecnològic BETA, en la roda de premsa que ha tingut lloc al rectorat de la UVic-UCC en motiu del cinquè aniversari d’aquest centre de recerca. “El nostre objectiu no és créixer en nombres, sinó consolidar el nostre model de centre i una recerca de qualitat que aporti competitivitat i beneficis al territori proper”, ha explicat Ponsá segons el qual “el creixement quantitatiu és una conseqüència del treball fet” en tres camps d’expertesa: el desenvolupament de tecnologies ambientals i la sostenibilitat; la mitigació dels impactes ecològics i la conservació de la biodiversitat aquàtica i terrestre; i els sistemes agraris i agro-industrials.
Pel que fa a personal, el centre va començar amb 2 doctors i 3 tècnics, que a dia d’avui s’han convertit en un equip de 40 persones, 22 dels quals són doctors. Poc més de la meitat d’aquest equip el formen persones de Catalunya, la resta són persones provinents de l’Estat espanyol i d’altres països d’Europa, Àsia, Àfrica i Sud Amèrica, a més dels Estats Units.
Les claus per aconseguir-ho han estat, segons Ponsá, plantejar des d’un primer moment “una recerca altament competitiva i orientada a les necessitats reals de la societat, que ens ha posicionat a nivell internacional gràcies a la qual aconseguim innovar al territori, de la mà d’empreses i entitats properes”, amb qui “és important tenir una relació de confiança perquè són qui de veritat ens poden traslladar les necessitats reals de cada sector”.
Participació a 15 projectes europeus i 5 com coordinadors
Una de les fites del CT BETA en aquests cinc anys ha estat la de “teixir vincles i establir una potent xarxa de treball” amb les entitats, institucions i empreses referents d’Europa en els seus àmbits d’expertesa. Això els ha dut a participar en un total de 15 projectes de recerca europeus en programes referents com l’Horitzó 2020, Life, Interreg o ENI CBC MED entre d’altres, en cinc dels quals exerceixen de coordinadors.
En la roda de premsa d’aquest matí s’han desgranat alguns d’aquests projectes, com ara el Life DEMINE, que amb un pressupost total de 2,184.632 euros vol donar resposta “als problemes de contaminació ambiental, especialment als rius, que causen les mines de sal o metalls abandonades a partir del desenvolupament d’una tecnologia innovadora basada en processos de membranes i electrocoagulació”, ha explicat la subdirectora del CT BETA, Laia Llenas. “Els resultats del projecte podrien aportar possibles solucions als impactes ambientals i ecològics de les mines de sal i potassa de la Catalunya Central”.
Entre els projectes del centre tecnològic també figura l’ENI CBC MED DECOST, que arrenca ara amb un pressupost total de més de 3 milions d’euros i l’objectiu d’implementar “un nou marc de gestió per als residus orgànics urbans, a través de sistemes de compostatge comunitaris integrats amb l’agricultura urbana” i de “tancar el cicle de gestió d’aquesta fracció als municipis”. El projecte, amb països de tota la costa mediterrània, tindrà dues proves pilot a Osona.
En el transcurs de la roda de premsa també s’han presentat el projecte H2020 FERTIMANURE(8.419.670 M€), on el BETA coordina 21 socis amb la voluntat de “desenvolupar, integrar, provar i validar noves estratègies de recuperació de nutrients a partir de les dejeccions ramaderes, per obtenir fertilitzants biològics fets a mida que puguin competir en el mercat actual dels fertilitzants”; i l’Interreg MED Green Growth, “una comunitat temàtica de 14 projectes que promouen el desenvolupament sostenible de la Mediterrània i que ha rebut recentment el reconeixement de la Unió per la Mediterrània”.
A nivell català, el CT BETA és membre de la xarxa TECNIO Catalonia, té en marxa 15 projectes de transferència de coneixement al territori (més de 50 durant aquests 5 anys), participa en diversos clústers i col·labora amb cinc departaments de la Generalitat així com amb altres administracions catalanes. Amb totes aquetes dades a la mà, Sergio Ponsá ha reconegut que “quan vam començar, ni en el millor dels somnis ens hauríem imaginat arribar on som ara, i menys en tant poc temps”.
Punta de llança de la recerca a la UVic-UCC
El vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Collet, ha explicat que el naixement del BETA el 2014 va ser resultat d’una “aposta molt clara però també arriscada per la recerca que la Universitat va fer fa una dècada i que ha donat molt bons resultats”. Actualment (curs 2018-2019) el BETA aporta el 54% dels recursos competitius obtinguts en recerca per la institució. El vicerector n’ha volgut destacar “l’alt impacte territorial, fet que permet a la UVic-UCC acompanyar i contribuir a donar respostes a reptes importants i preocupants pel territori com ara el canvi climàtic o la gestió de l’aigua i dels purins”.
Notícies
El projecte SONAR del CEEAF, reconegut com a iniciativa emergent als Guardons de l’Esport 2024
El projecte SONAR, desenvolupat pel Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, ha estat reconegut com a projecte emergent als Guardons de l’Esport 2024, lliurats per la Fundació Catalana per a l’Esport. Aquest projecte, que promou la prevenció de...
La salut mental serà l’eix temàtic del 7è Congrés Storytelling i del III Congrés del grup de recerca ISaMBeS de la UVic-UCC, aquesta setmana
Dos esdeveniments al voltant de la salut mental tindran cita aquesta setmana, els dies 27 i 28 de novembre, al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC): la setena edició del congrés International Conference Storytelling Revisited i el III...
Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’
La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...
Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys
Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...