Vés al contingut

L’estudiantat de la UVic valora amb bona nota les pràctiques que la Universitat estableix com a obligatòries per a tots els graus

Una estudiant de Medicina de la UVic-UCC fent pràctiques a l'Hospital Universitari de Vic

L’estudiantat de la UVic valora amb bona nota les pràctiques que la Universitat estableix com a obligatòries per a tots els graus

Malgrat la situació de pandèmia i les diferents restriccions que ha provocat, el campus Vic de la UVic-UCC ha cobert aquest curs en la totalitat les 3.330 places de pràctiques que gestiona per al seu estudiantat, de les quals 3.084 (92,6%) han correspost a pràctiques curriculars –és a dir, incloses al pla d’estudis– i 246 a extracurriculars –voluntàries per a l’alumnat– (7,4%). Més en concret, pel que fa a les pràctiques curriculars, aquest curs se n’han gestionat 2.192 en graus, 105 en màsters i 47 en formació continua, i 458 s’han realitzat a nivell internacional. De pràctiques extracurriculars se n’han registrat 185 en graus, 11 en formació contínua i 50 d’internacionals.

L’estudiantat de la UVic valora amb bona nota les pràctiques externes realitzades al llarg de la seva formació. Així es desprèn de l’enquesta de satisfacció sobre aquesta qüestió, elaborada per l’Àrea de Qualitat de la UVic-UCC, corresponent al curs 2018-2019, quan les pràctiques van obtenir una puntuació mitjana de 4,26 sobre 5. En graus com Psicologia i Administració i Direcció d’Empreses la nota assolida va ser de 5, seguits dels graus en Biotecnologia (4,79), en Nutrició Humana i Dietètica (4,61) i en Enginyeria Mecatrònica (4,57).

Pràctiques obligatòries a tots els graus

“Des de la posada en marxa del Pla Bolonya i fins avui, la UVic-UCC ha fet una aposta ferma perquè les pràctiques curriculars de l’estudiantat siguin obligatòries a tots els graus i es duguin a terme en diferents moments dels estudis”, explica la vicerectora d’Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC, Cristina Vaqué. “Aquest és un fet singular del nostre model de formació ja que, majoritàriament, els centres universitaris només estableixen pràctiques externes quan el currículum dels estudis a nivell de sistema universitari així ho exigeix”, afegeix Vaqué.

Per la importància que tenen les pràctiques externes a la universitat, l’any 2013 es va crear el Servei de Carreres Professionals, encarregat de gestionar i procurar les places disponibles a l’estudiantat, juntament amb les facultats: “Com que les pràctiques són assignatures obligatòries a tots els nostres plans d’estudis, considerem indispensable facilitar als i les estudiants empreses, institucions i entitats on poder-les realitzar”, apunta Imma Casaramona, directora del Servei de Carreres Professionals.

Infermeria, Fisioteràpia i Automoció, els graus amb més  pràctiques

El nombre d’hores de pràctiques curriculars que fa l’estudiantat durant el curs varia segons la titulació cursada. Els estudis en què l’estudiantat dedica més temps a les pràctiques són els d’Infermeria, amb 2.300 hores obligatòries i set pràcticums al llarg del grau, seguits d’Enginyeria de l’Automoció (1.200 hores) i Fisioteràpia (1.050 hores). En el cas d’Automoció, amb un model de formació dual, l’estudiantat pot passar fins a un curs i mig seguit a l’empresa, fent-hi els quatre períodes de pràctiques curriculars, que en molts casos complementen amb un o dos períodes d’extracurriculars i, fins i tot, la realització del Treball de Final de Grau a la mateixa empresa.

 “La decisió d’establir pràctiques externes a tots els graus respon a la importància que donem al fet que l’estudiantat pugui tenir una experiència propera al món professional”, explica Imma Casaramona, segons la qual, “les estades de pràctiques són una oportunitat excel·lent per adquirir determinades competències i aproximar-se als entorns laborals reals. De fet, els alts nivells d’inserció i ocupabilitat obtinguts per la UVic, així ho corroboren”. “Sovint, alguns estudiants acaben contractats per les mateixes empreses o institucions on han fet les pràctiques”, afegeix la directora del Servei de Carreres Professionals.  

Però el contacte amb el món laboral a la UVic-UCC no solament es fomenta en les pràctiques externes. Els mateixos programes docents contemplen, per exemple, que l’estudiantat dels graus en Mestre d’Educació Infantil i en Mestre d’Educació Primària vagi a les escoles ja des del primer curs en el marc del projecte Creuant mirades; o que el grau en Medicina faci una primera presa de contacte amb l’àmbit mèdic amb l’acte simbòlic de la posada de bata, també el primer i segon any de grau. Per altra banda, les beques Sí-Sí (estudio i treballo) adreçades als estudiants dels primers cursos de grau, també procuren la possibilitat de combinar els dos entorns.

Pràctiques arreu del món

Una altra opció molt ben valorada per l’estudiantat de la UVic-UCC és la possibilitat de fer pràctiques internacionals. El curs 2020-2021 s’han gestionat 518 places (el 15,25% del total de les pràctiques), “una xifra molt destacable tenint en compte que durant el primer semestre es van anul·lar moltes opcions a causa de la pandèmia”, recorda Casaramona. Aquestes estades internacionals tenen una incidència especial en els àmbits d’educació i de salut. Aquest curs hi ha hagut un augment considerable de pràctiques internacionals respecte al curs 2019-2020, quan es van gestionar 439 places.

Per a Imma Casaramona, tot i que “encara queda camí per recórrer fins a assolir les xifres prepandèmia del curs 2018-19, amb 736 estades, estem en la bona línia”. Segons la directora del Servei de Carreres Professionals, “en aquest moment tornem a estar de remuntada i el nombre de sol·licituds per a l’any que ve creix cada dia. La tendència és clarament a l’alça i en un o dos anys tornarem a assolir les xifres prepandèmia, perquè de ganes de moure’s n’hi ha moltes”, estima.

Per països, de les 518 places de pràctiques internacionals el destí més sol·licitat ha estat França, seguit del Regne Unit, Andorra, Països Baixos i Itàlia. Amb tot, les demandes per fer pràctiques internacionals estan repartides per tot el món, ja que aquest curs hi haurà alumnat de la UVic-UCC fent pràctiques a 23 països diferents. L’estada mitjana a l’estranger és d’uns tres mesos.

Els efectes de la pandèmia

Tot i el context de pandèmia, i malgrat el fet que algunes empreses han decidit aturar les pràctiques temporalment, tots els estudiants han pogut realitzar-les segons el previst al currículum. La clau per assolir aquests resultats l’atribueix, Imma Casaramona, a l’estreta coordinació entre el Servei de Carreres Professionals i les facultats. Des del punt de vista de les empreses i institucions acollidores, apunta, “ha sigut fonamental la bona predisposició que han mostrat en tot moment per contribuir a la normalitat, en el context de confiança mútua amb la UVic que han anat teixint de fa anys”. També ha estat important trobar noves empreses i institucions disposades a atendre les necessitats de pràctiques amb flexibilitat i adaptar les estades, quan ha estat necessari, a un format híbrid o en línia.

Els graus en Salut, un cas a part en temps de pandèmia

Per pal·liar els efectes de la pandèmia i minimitzar riscos en les pràctiques, la Universitat va prendre la decisió de fer testos d’antígens ràpids a l’entrada de cada Pràcticum a tots els estudiants de l’àmbit de la Salut. D’aquesta manera, a més de garantir fer les pràctiques, es va donar una gran seguretat a tothom. En el mateix sentit, la vacunació dels estudiants de l’àmbit de la salut que la UVic va iniciar al febrer també ha estat clau.

En el cas del grau en Infermeria, a més, el context de pandèmia ha comportat que el Servei de Carreres Professionals hagi fet d’enllaç per gestionar contractes d’auxili sanitari: és a dir, a l’estudiantat de quart curs se li han fet contractes de treball com a infermers o infermeres, que han estat reconeguts com a pràctiques. “L’estudiantat ha començat a treballar en diferents hospitals de Catalunya, hem contribuït a donar resposta a una necessitat del sistema sanitari i hem enfortit les relacions existents entre els centres i la Universitat”, diu Casaramona.

Share in social networks:

Notícies

Maria Gayà, guanyadora del Premi Vicenç Fisas 2024

Un estudi sobre la incorporació de microalgues en la dieta humana rep el premi Vicenç Fisas de la Fundació La Farga

Un estudi sobre la incorporació de microalgues a la dieta humana ha merescut el Premi Vicenç Fisas que concedeix anualment la Fundació La Farga. L’autora, Maria Gayà i Rosselló, estudiant de Biotecnologia a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic...

Jordi Gené

Jordi Gené protagonitza la segona sessió dels Growth Mornings parlant sobre els paral·lelismes entre l’empresa i l’automobilisme

Amb l’objectiu d'aprofundir en els factors clau que marquen la diferència entre competir i guanyar, Jordi Gené ha protagonitzat la segona edició dels Growth Mornings, les píndoles informatives matinals organitzades per l’Escola de Postgrau de la UVic. En aquesta sessió formativa dirigida a empresaris i...

Aitor Piedra, Javier Peña i Joshua Colomar a l'acte de lliurament del premi Guardons de l'Esport 2024

El projecte SONAR del CEEAF, reconegut com a iniciativa emergent als Guardons de l’Esport 2024

El projecte SONAR, desenvolupat pel Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, ha estat reconegut com a projecte emergent als Guardons de l’Esport 2024, lliurats per la Fundació Catalana per a l’Esport. Aquest projecte, que promou la prevenció de...

Els congressos de salut mental tindran lloc aquesta setmana

La salut mental serà l’eix temàtic del 7è Congrés Storytelling i del III Congrés del grup de recerca ISaMBeS de la UVic-UCC, aquesta setmana

Dos esdeveniments al voltant de la salut mental tindran cita aquesta setmana, els dies 27 i 28 de novembre, al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC): la setena edició del congrés International Conference Storytelling Revisited i el III...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte