La UVic-UCC se suma al Dia Internacional per a l’erradicació de la violència contra les dones
Avui, 25 de novembre. es commemora el Dia Internacional per a l’erradicació de la violència contra les dones. Amb motiu d’aquesta data, la UVic-UCC, a través de la seva Unitat d’Igualtat, s’ha adherit al comunitat emès per la Comissió Dones i Ciències del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) de rebuig a la violència de gènere. El text recorda que la violència contra els dones també és present en els campus universitaris, i que afecta tant les estudiants com les treballadores al seu servei.
Per això, diu el manifest, “la comunitat universitària reconeix la gravetat d’aquesta xacra” i demana “el compromís institucional en la lluita contra totes les formes de violència”, dins i fora del món acadèmic. També recorda que a les universitats “els correspon liderar aquesta transformació social en l’àmbit educatiu” i ser formadores “de dones lliures, sense por, dones referents a la nostra societat, en un clima amic, de tolerància zero a tot tipus de violència”, però també “d’homes responsables i respectuosos”. En aquest context, el comunicat reconeix que ja s’han impulsat diverses iniciatives, com els protocols contra les situacions de violència en l’àmbit universitari, però reclama més recursos per seguir aquesta tasca de transformació social.
Activitats en el marc del Dia Internacional
La Tertúlia de Literatura Científica que va tenir lloc el passat dimecres va ser el primer dels dos actes a l’entorn del Dia Internacional per a l’erradicació de la violència contra les dones que tindran lloc aquests dies a la UVic. La influencer d’Instagram Lula Gómez, animadora i professora d’stop-motion, va impartir una ponència a partir del seu llibre Eres una caca: Guía para entender y desmontar el machismo. Aquest títol, al seu torn, parteix de la websèrie Eres una caca, de la qual és autora, que des del seu llançament l’octubre de 2017 acumula 30 capítols a Youtube i s’ha convertit en un fenomen viral.
Lula Gómez va posar el focus en qüestions de feminisme, violències masclistes i gènere: “El feminisme t’arruïna la vida, et canvia per sempre, però també te’n regala una de nova que és molt millor”. La influencer també va posar èmfasi en el suport a les afectades per abusos i agressions sexuals: “creure la víctima és important perquè és el disparador d’aquesta germandat”, va dir Gómez, segons la qual l’educació i l’humor són dues eines molt poderoses per combatre el masclisme. La xerrada, a l’Aula Magna, va ser introduïda per la directora de la Unitat d’igualtat de la UVic-UCC, Anna Pérez-Quintana, i va comptar amb una assistència de 200 persones.
Per altra banda, avui, coincidint amb el 25N, la mateixa Anna Pérez Quintana, ha impartit un USeminar de la Facultat de Ciències i Tecnologia, a les 8:30 a l'Aula Magna, on ha parlat de perspectiva de gènere als estudis universitaris. Pérez-Quintana ha tractat les diferències biològiques i sociològiques entre dones i homes. “Les interaccions entre ambdues influències són evidents”, explica la investigadora segons la qual “cal prendre consciència de quin és el reflex que es dona en l’ensenyament universitari” per “poder combatre determinismes que ens constrenyen”. En l’acte també s’ha explicat la feina que es fa des de la Unitat d’Igualtat en aquest sentit.
Durant tot avui, 25 de novembre, hi haurà llaços blancs disponibles a les recepcions dels edificis Miramarges, Torre dels Frares, Can Baumann i Casa Convalescència.