Vés al contingut

La UVic-UCC participa per primera vegada a la Nit Europea de la Recerca coordinant el node de la Catalunya Central

La UVic-UCC participa per primera vegada a la Nit Europea de la Recerca coordinant el node de la Catalunya Central

La UVic-UCC participa per primera vegada a la Nit Europea de la Recerca coordinant el node de la Catalunya Central

Per primera vegada, la UVic-UCC participarà a la Nit Europea de la Recerca, un esdeveniment dedicat a la divulgació de la ciència que se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa, i que té com a objectiu apropar la recerca i els seus protagonistes al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida. És el tercer any que se celebra aquesta cita a Catalunya, i el primer en què la UVic-UCC s’hi implica, liderant el node de la Catalunya Central amb l’organització de múltiples activitats per a tots els públics. A més del node de Vic, se celebren activitats als nodes de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, en el marc d’un projecte H2020 que coordina la Universitat de Girona.

La Nit Europea de la Recerca tindrà lloc el 27 i 28 de novembre, tot i que el gran nombre d’activitats començaran els dies previs i seguiran durant tot el cap de setmana. Més de 50 entitats científiques han organitzat xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats adreçades a tots els públics. L’edició d’enguany ha adaptat la majoria d’activitats a format online, i les presencials es desenvoluparan seguint les mesures de seguretat i respectant els grups bombolla, sempre amb el requeriment de cita prèvia. El programa del node de la Catalunya Central es pot consultar al web.

La UVic-UCC organitza activitats relacionades amb la ramaderia i els boscos de riu

Al node de la Catalunya Central, coordinat per la Unitat de Divulgació Científica de la UVic-UCC, les activitats es realitzaran durant la setmana del 23 al 27 novembre. Una de les activitats destacades és la taula rodona Resiliència i adaptació de la ramaderia al creixement demogràfic i al canvi tecnològic: llegir el passat per construir un futur més sostenible coorganitzada per la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic amb el CSIC i l’IMF, i que comptarà amb la presencia de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes Cullell, entre d’altres personalitats.

A banda d’aquesta activitat, el personal investigador de l’entitat també impartirà tallers, xerrades i visites guiades a l’exposició Els boscos del riu, els grans desconeguts, que durant la tardor de 2020 es podrà visitar al Museu del Ter i forma part del projecte europeu Life Alnus. També destaca la creació de l’exposició online #Arxivem la COVID19, que posa la ciutadania en el punt central, perquè s’ha documentat l’experiència col·lectiva que estem vivint a través del seu testimoni gràfic. Destaca també el taller organitzat per IrsiCaixa i la Càtedra de Malalties Infeccioses i Immunitat de la UVic-UCC, en què diversos investigadors faran una demostració en directe, i en anglès, de l’ús d’un microscopi modern per visualitzar els detalls moleculars de partícules individuals dels virus VIH-1 i SARS-CoV-2.

Material complementari a les xarxes socials

Entre les moltes altres activitats impulsades per la UVic-UCC, hi trobem també la projecció, el 27 de novembre, d’un vídeo teatralitzat sobre el canvi climàtic a partir d’un poema, que s’ha realitzat amb la col·laboració de l’Aula de Teatre de la UVic-UCC amb l’objectiu de mostrar la simbiosi que existeix entre els mons de l’art i la ciència a l’hora de divulgar, i que necessita un discurs senzill i proper per arribar a tot tipus de públic. D’altra banda, el dissabte 28 de novembre al matí, es publicarà un Taller de roques online a la llista de reproducció de la Nit Europea del canal de Youtube UDivulga on els participants podran conèixer i identificar-ne els tres grans grups, conèixer el seu cicle i obtenir-ne més informació.

Un moment clau per incloure’s en el projecte

El vicerector de Recerca i Transferència del Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Collet, ha explicat que participar en aquest esdeveniment d’abast europeu és clau per visibilitzar la recerca que es desenvolupa a la Catalunya central. Collet ha explicat que “a la UVic-UCC fa molt de temps que apostem per la recerca com un dels pilars més importants de la Universitat, i entrar a la Nit Europea de la Recerca en aquest moment ens apropa a la resta d’universitats de Catalunya i ens permet seguir construint una recerca útil i socialment implicada”. La directora de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG i coordinadora de la Nit Europea de la Recerca a Catalunya, Sílvia Simon, ha explicat que “per al consorci d’universitats és important l’entrada de la UVic-UCC per cobrir tot el territori de la Catalunya Central, i d’aquesta manera poder apropar la recerca de les universitats catalanes a tota la població, que és l’objectiu principal del projecte”.

Activitats en els altres nodes

Entre les diverses activitats del node de Girona, destaca un magazine que s’emetrà per YouTube, que substitueix la festa de la recerca que se celebrava a la Casa de la Cultura. A més, s’impartiran dues xerrades cada dia adreçades a estudiants de secundària, amb la idea és mostrar un dia en la Recerca a la UdG de la mà de més d’una vintena d’investigadors i investigadores de Universitat. En la mateixa línia de divulgació, des de la Universitat de Lleida es coordinarà totes les activitats que tindran lloc al node de Lleida amb l’objectiu de convertir el ciutadà en científic per un dia i descobrir els avenços duts a terme en territori lleidatà, amb activitats, tallers i xerrades de diferents temàtiques de l’àmbit de la ciència, com ciències socials i humanitats, dret, enginyeria, energia, materials, sostenibilitat, agroalimentària, ciència animal i medicina.

Al node de Barcelona destaquen nombrosos tallers especialitzats en nanotecnologia, on aprendran com fer grafè amb plastilina o detectar notícies falses, així com fer un Escape Room per viatjar al nanomón. Finalment, el node de Tarragona arrencarà amb la publicació web d’alguns dels 30 tallers emesos al programa Som-hi! del canal de televisió TAC12 durant el mes de novembre, fets per més d’un centenar d’investigadores i investigadores de la Universitat Rovira i Virgili i dels instituts de recerca ICACICIQIISPV IPHES. 

El node de la Catalunya central compta amb la col·laboració dels programes de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc del projecte EuNightCat (954506) i de la Fundación Española para la Ciencia i la Tecnología – Ministero de Ciencia e Innovación (Programa UDivulga. Ciència i Societat FCT-19-14267).

Share in social networks:

Notícies

Maria Gayà, guanyadora del Premi Vicenç Fisas 2024

Un estudi sobre la incorporació de microalgues en la dieta humana rep el premi Vicenç Fisas de la Fundació La Farga

Un estudi sobre la incorporació de microalgues a la dieta humana ha merescut el Premi Vicenç Fisas que concedeix anualment la Fundació La Farga. L’autora, Maria Gayà i Rosselló, estudiant de Biotecnologia a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic...

Jordi Gené

Jordi Gené protagonitza la segona sessió dels Growth Mornings parlant sobre els paral·lelismes entre l’empresa i l’automobilisme

Amb l’objectiu d'aprofundir en els factors clau que marquen la diferència entre competir i guanyar, Jordi Gené ha protagonitzat la segona edició dels Growth Mornings, les píndoles informatives matinals organitzades per l’Escola de Postgrau de la UVic. En aquesta sessió formativa dirigida a empresaris i...

Aitor Piedra, Javier Peña i Joshua Colomar a l'acte de lliurament del premi Guardons de l'Esport 2024

El projecte SONAR del CEEAF, reconegut com a iniciativa emergent als Guardons de l’Esport 2024

El projecte SONAR, desenvolupat pel Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, ha estat reconegut com a projecte emergent als Guardons de l’Esport 2024, lliurats per la Fundació Catalana per a l’Esport. Aquest projecte, que promou la prevenció de...

Els congressos de salut mental tindran lloc aquesta setmana

La salut mental serà l’eix temàtic del 7è Congrés Storytelling i del III Congrés del grup de recerca ISaMBeS de la UVic-UCC, aquesta setmana

Dos esdeveniments al voltant de la salut mental tindran cita aquesta setmana, els dies 27 i 28 de novembre, al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC): la setena edició del congrés International Conference Storytelling Revisited i el III...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte