La UVic-UCC participa al BIYSC amb un programa de nutrició i salut adreçat a estudiants internacionals d’entre 16 i 18 anys
La UVic-UCC participa aquest mes de juliol a la tercera edició del Barcelona Internacional Youth Science Challenge (BIYSC), un programa per potenciar l’interès per la ciència i l’excel·lència educativa en joves d’entre 16 i 18 anys de tot el món. La Universitat hi pren part a través del projecte de recerca Nutrition and Health International Youth Science Challenge, que ofereix conjuntament amb l’IDIBAPS (Institut d’Investigacions Biomèdiques Pi i Sunyer) i la Fundació Alicia. El projecte que han proposat als joves investigadors durant dues setmanes té com a objectiu trobar solucions per millorar la salut de la població a través del canvi d’estils de vida i fomentar hàbits saludables per prevenir determinades malalties, com ara la diabetis.
La UVic-UCC és l'única universitat que participa al BIYSC (la resta d’institucions són centres de recerca) i ho fa a través de les investigadores Míriam Torres, Marta Rivera i Alba Reguant. Dels tres grans blocs de treball en què es divideix el programa de nutrició i salut, la UVic-UCC s’ha responsabilitzat del segon, dividit en tres sessions i centrat en les dietes sostenibles per a una població i un planeta saludables. El grup d’estudiants internacionals que hi pren part va treballar dijous i divendres des dels laboratoris del campus UVic, mentre aquest dilluns ho fan des de les instal·lacions de Món Sant Benet, al Bages.
Una dieta saludable i sostenible
En el transcurs d’aquestes tres sessions se’ls ha plantejat el repte de desenvolupar una dieta saludable i sostenible a través de la cadena del sistema alimentari. Per una banda, han après els beneficis de la dieta mediterrània i l’alimentació saludable, així com la seva herència social i cultural. Per una altra, s’han centrat en l’impacte mediambiental de la producció alimentària i del consum a través de tot el procés productiu.
El projecte ha combinat el treball de camp amb pràctiques al laboratori i a la cuina, així com a l’ordinador, per cobrir tots els passos de la cadena alimentària i analitzar l’impacte ambiental i el contingut nutricional d’un àpat. Per això han analitzat la qualitat del sòl d’un hort i el contingut nutricional d’alguns dels vegetals i hortalisses que hi creixen. També han preparat un menú de dieta mediterrània, saludable i respectuós amb el medi ambient seguint el concepte de protein flip. Finalment, han analitzat la petjada ambiental de l’àpat.
Els altres dos grans blocs de treball del projecte se centren en la relació entre nutrició i diabetis, en unes sessions impartides per l’IDIBAPS, i en la promoció d’hàbits alimentaris saludables a través de la cuina, en unes jornades a càrrec de Fundació Alícia.
Sobre el BIYSC
El BIYSC, impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera, té lloc del 9 al 20 de juliol a Catalunya, i té per objectiu estimular el talent científic entre joves de tot el món i encoratjar-los per seguir estudis científics i de recerca. En aquesta tercera edició el programa acull 90 estudiants de 23 nacionalitats diferents dels 5 continents, que han estat seleccionats d’entre les més de 300 sol·licituds rebudes. Durant dues setmanes, i a través de 10 projectes diferents, tenen l'oportunitat de treballar en onze centres de recerca d’excel·lència de Catalunya, i posteriorment disposen de cinc mesos per redactar una memòria sobre el projecte desenvolupat. Els autors dels dos millors treballs rebran dues beques per participar al proper London International Youth Science Forum (LIYSF).
Notícies
Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’
La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...
Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys
Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...
Projectes coliderats per quatre investigadores vinculades a la UVic-UCC obtenen finançament de La Marató 3Cat
Aquest dijous la Fundació 3Cat ha lliurat els diplomes als projectes que finançarà en el marc de La Marató 3cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. Entre els 26 projectes seleccionats, n'hi ha quatre que estan coliderats per investigadores que exerceixen docència o...
Un projecte europeu coordinat per la UVic-UCC estudiarà com millorar l’atenció a la incontinència urinària a les residències de gent gran
La incontinència urinària afecta més de 55 milions de persones a tot Europa. A les residències de gent gran la pateixen més del 60-75 % dels residents. Considerada tradicionalment com una síndrome geriàtrica, repercuteix en la qualitat de vida (física, emocional i social) de les...