Vés al contingut

La UVic-UCC incrementa un 7% els estudiants matriculats el 2022-2023 i creix un 42% en cinc anys

Roda de premsa de presentació de les dades de matrícula de la UVic-UCC i dels projectes estratègics

La UVic-UCC incrementa un 7% els estudiants matriculats el 2022-2023 i creix un 42% en cinc anys

Aquest curs, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha superat per primera vegada el llindar dels 11.000 estudiants en titulacions oficials i, en concret, té 11.588 alumnes matriculats, un 7% més que el curs anterior. La matrícula de nou accés a les titulacions oficials de la UVic-UCC per al 2022-2023 s’ha tancat amb 3.866 estudiants, xifra que suposa un 3% més respecte al curs passat. Aquestes dades també representen un increment del 42% en la matrícula global i un 37% en la de nou accés en el total dels darrers 5 cursos, des del 2017-2018.  

Per tipologies de formació, la matrícula de nou accés als graus de la federació s’ha incrementat un 3% i s’han cobert el 97% de les places ofertes (13 punts més que el curs anterior). En formació contínua, els màsters universitaris han experimentat un augment del 6% de la matrícula i al Campus Professional, que imparteix cicles formatius de grau superior (CFGS), els estudiants matriculats han crescut un 12%. 

En xifres absolutes, la matriculació d’aquest curs a la UVic-UCC queda distribuïda de la manera següent: 5.492 persones matriculades als graus de la UVic, 2.015 als graus d’UManresa, 573 al grau d’UMedicina, 530 als graus d’Elisava, 471 als diferents programes de màsters, 288 en estudis de doctorat, 1.918 als graus i màsters dels centres adscrits (BAU, EADA i ESERP) i 301 als cicles formatius de grau superior (CFGS). 

Les dades de matrícula, junt amb la presentació dels principals projectes estratègics de la UVic-UCC per a aquest curs 2022-2023, s’han donat a conèixer en la roda de premsa-dinar que s’ha fet aquest dimarts al migdia a Joviat Hoteleria, a Manresa. A l’acte hi han intervingut el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; el director general de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), Jordi Baiget; el director general de la Fundació Universitària del Bages (FUBages), Valentí Martínez; la directora general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Marina Geli, i el director general de la Fundació Privada Elisava Escola Universitària (Elisava), Javier Peña.  

Gran capacitat d’atracció 

El rector ha valorat de manera molt positiva les dades de matrícula de la UVic-UCC d’aquest curs. El creixement en nombre d’estudiants d’aquest any i dels anteriors, “ens permet dir que ja som una universitat de mida mitjana amb una gran capacitat d’atracció”. Segons el rector, així ho evidencien el creixement de les sol·licituds d’accés en primera preferència. A més, ha dit, “cada vegada hi ha més estudiants de les nostres comarques i territoris d’influència que volen venir a la nostra universitat perquè en valoren la qualitat, equiparable a la de qualsevol altra universitat”. Pel rector, aquest “efecte quilòmetre zero” evidencia “un augment de la reputació de la UVic-UCC en el territori”.  

Baños també ha destacat la xifra del 15% d’estudiants estrangers matriculats en graus, principalment de països com França, Itàlia i Portugal. “Som una de les universitats amb un percentatge d’estudiants estrangers matriculats en graus més alt del sistema universitari català", ha dit. A més, ha fet èmfasi en l’increment progressiu del nombre de persones que accedeixen als estudis de grau després d’haver cursat un cicle formatiu de grau superior i que demostra que “l'estratègia de la UVic-UCC per la formació professional, i el seu programa 2+3, és molt encertada”.  

Les xifres per centres 

A la UVic, el nombre d’estudiants matriculats de nou accés és de 1.545, dada que representa un increment del 10% respecte al curs anterior. Sense comptar la matrícula del grau en TILA (Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades) compartit amb la UOC, l’increment és del 14%. En total, el curs 2022-2023 la UVic tindrà 5.492 estudiants matriculats, un 5% més que l’anterior. La demanda de la UVic en primera preferència ha crescut un 40%, mentre un 80% dels matriculats de nou accés han escollit aquest centre com a opció prioritària (5 punts més que el curs passat). Un cop tancat el període de matriculació, s’han cobert el 95% de places ofertes, fet que suposa un creixement de 8 punts respecte al darrer curs. Per centres, destaca l’increment del 22% de la matrícula de la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) i del 20% a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE). 

UManresa ha matriculat un total de 2.217 persones en estudis oficials (grau, màster universitari i CFGS) per al curs 2022-2023, una xifra que fa incrementar en un 4% l’alumnat del campus. Pel que fa al nou accés, ha registrat un total de 547 matrícules. A més, ha ampliat l’oferta d’estudis oficials en relació amb el curs passat i assoleix un 28% d’alumnat internacional. Destaca el grau semipresencial en Podologia, que s’acosta al 100% d’ocupació i un increment del 4% de matriculats a la Facultat de Ciències Socials de Manresa, on el grau en ADE augmenta un 28% respecte al curs passat. 

A la Facultat de Medicina, any del desplegament del 6è curs del grau en Medicina, que culminarà amb la graduació de la primera promoció d’estudiants, hi ha 152 estudiants matriculats de nou accés i actualment el grau compta en total amb 573 alumnes. La matrícula de primer curs s’ha mantingut estable en relació amb el curs passat. La bona acollida que està tenint aquest centre queda palesa en el nombre de sol·licitants de primera preferència del grau en Medicina, que enguany han estat de 135 estudiants, i en el nombre total de sol·licitants, que ha sigut de 1.171 (1.103 el curs passat). Aquest grau ha augmentat la seva nota de tall fins al 12,50, quan l’any passat era del 12,39. 

 

A la Facultat de Disseny i Enginyeria Elisava aquest curs s’han matriculat 267 alumnes de nou accés, dels quals 181 ho han fet al grau en Disseny i Innovació i 86, al grau en Enginyeria de Disseny Industrial. El nombre total d’alumnes que van sol·licitar Elisava com a primera preferència en la primera assignació de juny va ser de 238: 170 al grau en Disseny i Innovació i 68 al grau en Enginyeria de Disseny Industrial. Amb tot, 621 persones van escollir els graus d’Elisava en alguna de les vuit preferències. 

Projectes estratègics per consolidar la UVic-UCC 

La roda de premsa de presentació de les dades de matrícula també ha servit per donar a conèixer els projectes estratègics més rellevants de la UVic-UCC i de cadascun dels seus centres federats per a aquest curs. Jordi Baiget, director general de la FUBalmes, ha explicat que entre les prioritats de la Universitat per al 2022-2023 figura la signatura del conveni programa, després d’un llarg període de negociació. “Continuem amb el diàleg amb el Govern i som optimistes; pensem que podem culminar positivament aquesta negociació i tenir un marc de finançament estable per als pròxims 4 anys”. També s’ha referit a la consolidació de les actuals estructures de recerca i, més en concret, al desplegament de tota l’operativa del nou Institut de Recerca i d’Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), al reforçament del Centre Tecnològic BETA, i al treball per al creixement de la resta de centres de recerca i transferència de coneixement. 

Pel que fa a la UVic (FUBalmes), Baiget ha explicat que una prioritat és la consolidació del model territorial de la institució a partir del Campus Ciutat de Vic i de les seus de Granollers i de Manlleu. En aquest sentit, s’ha referit a la inauguració del nou Paranimf de la Universitat (el mes d’octubre passat); a la construcció del nou edifici a Vic Sud, situat a la plaça de la Noguera; al reforç de la presència a Granollers amb el projecte de rehabilitació d’un nou edifici destinat a laboratoris del grau en Enginyeria de l’Automoció i a aules, i a la posada en marxa de la seu de Manlleu, amb una oferta acadèmica sòlida. A més, ha destacat la posada en marxa de l’Escola de Postgrau de la UVic i del futur Centre de Simulació Empresarial, així com l’aposta de la UVic per reduir la despesa energètica i aplicar mesures orientades a l’autoconsum.  

Valentí Martínez, director general de la FUBages, ha comentat que UManresa aposta per avançar en recerca i innovació, amb l’organització del Congrés Internacional de Ciències a l’Educació Infantil (juliol 2023), la coordinació de la Comissió d’Innovació de l’IRIS-CC, i la creació d’una nova càtedra sobre Lideratge en Valors. En aquest punt, Martínez ha subratllat que “cada un d’aquests projectes té prou transcendència per ell sol i ajuda a fer visibles els tres àmbits d’expertesa d’UManresa. Amb tot, la seva suma els fa encara més potents i contribueix a situar la ciutat i la Universitat en el mapa del coneixement, tant al país com en el context internacional”. Entre les prioritats del curs, també ha destacat fer visibles les seves experteses amb nous estudis en els àmbits de la salut, l’empresa i l’educació, així com internacionalitzar l’activitat del campus, sobretot al mercat d’Amèrica del Sud. 

Per la seva part, Marina Geli, directora general de la FESS, ha apuntat que aquest curs serà el de la primera promoció dels graduats en Medicina i que es treballa amb la vista posada en l’ampliació de l’oferta formativa, amb els nous graus d’Audiologia i d’Odontologia, que està previst que comencin a impartir-se a partir del curs 2023-2024. En relació amb aquesta nova oferta, ha afirmat que per tirar-la endavant “ha estat clau la llarga especialització en salut i des de fa molts anys” de la UVic-UCC. També ha requerit “generar complicitat a molts nivells diferents”, entre els quals amb associacions de professionals, associacions de persones sordes i institucions que imparteixen cicles formatius vinculats.  

Entre els projectes estratègics de la Fundació Privada Elisava Escola de Disseny, el seu director general, Javier Peña, ha destacat l’establiment de col·laboracions amb “empreses i institucions de primer nivell en els seus àmbits de negoci respectius”, com per exemple l’ONG Open Arms, Girbau Grup, Formica o Hyperloop. També ha fet especial èmfasi en la voluntat de desenvolupar plataformes de generació i transmissió de coneixement en àmbits en els quals Elisava ja és reconeguda, com el food design (amb el Food Desing Lab Barcelona) o el disseny de materials (Material Designers).  

Share in social networks:

Notícies

Representants del consorci del projecte PROCON, a la UVic-UCC

Un projecte europeu coordinat per la UVic-UCC estudiarà com millorar l’atenció a la incontinència urinària a les residències de gent gran

La incontinència urinària afecta més de 55 milions de persones a tot Europa. A les residències de gent gran la pateixen més del 60-75 % dels residents. Considerada tradicionalment com una síndrome geriàtrica, repercuteix en la qualitat de vida (física, emocional i social) de les...

Ángel Honrado, guanyador de l'edició d'enguany

Ángel Honrado, CEO de l’empresa We Do, guanya el “Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència”, que s'ha fet avui a la UVic-UCC dins la Setmana de la Ciència

Ángel Honrado, CEO i project manager de l’empresa We Do, amb un monòleg sobre el virus del Papil·loma Humà (VPH), ha guanyat la sisena edició del “Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència”, que ha tingut lloc aquest matí al Paranimf de la Universitat...

Guard

Dos estudiants de Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la UVic-UCC, guardonats als Premis Ludi 2024

Unai Estavillo i Montserrat Estivill, estudiants del grau en Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), i Natàlia Pérez, del Centre d'Estudis Politècnics, van ser guardonats ahir en els Premis Ludi 2024, que impulsa 3Cat, un certamen...

Marta Simon i Eva Baltasar

Eva Baltasar: “Valoro la pau que em dona escriure el que vull, agradi o no agradi”

L’escriptora Eva Baltasar va cloure ahir el primer cicle de Conferències al Paranimf, dedicat a “Dones i literatura”. Acompanyada de la llibretera i periodista Marta Simon, la primera autora en llengua catalana que ha arribat a finalista al prestigiós premi International Booker Prize amb la...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte