La UVic, seu de tres congressos internacionals aquesta primavera
Més de 190 representants de facultats i centres educatius superiors en l’àmbit de la salut i social procedents de 20 països d’Europa es reuniran del 3 al 5 d’abril al campus Vic de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), en la trobada anual del Consortium of Institutes of High Education in Health and Rehabilitation (COHEHRE). Aquest serà el primer de tres congressos internacionals en què professors i investigadors d’estudis superiors de diferents àmbits de coneixement es trobaran a la capital osonenca des d’ara i fins al mes de juny.
A banda del COHEHRE, impulsat per la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB), del 24 al 26 d’abril Vic acollirà el congrés de l’ETEN (European Teacher Education Network), una xarxa internacional en l’àmbit de l’educació, de la qual forma part la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH). Finalment, del 5 al 7 de juny també farà la seva trobada anual a la UVic la xarxa IROICA (International Relations Officers in Life Science Universities), un congrés organitzat per la Facultat de Ciències i Tecnologia (FCT) per a coordinadors de relacions internacionals en l’àmbit de ciències de la vida d’universitats europees.
COHEHRE: Bones pràctiques en educació de la salut, social i de la rehabilitació
La xarxa COHEHRE facilita l’intercanvi de coneixement, de bones pràctiques i d’experiències en educació interprofessional en els camps de la salut, social i la rehabilitació. La trobada que tindrà lloc a Vic la setmana que ve se centrarà a explorar les noves tendències en educació superior i la recerca en l’atenció integral centrada en la persona. A través de conferències magistrals, tallers i presentacions, el debat es focalitzarà a l’entorn de tres eixos temàtics: el creixement d’usuaris i proveïdors de serveis; els reptes ètics i legals; i l’eHealth, aprenentatge i noves tecnologies.
Entre els ponents que passaran per la UVic durant aquests tres dies, destaca la presència de Jordi Serrano, fundador i CEO d’UniversalDoctor, una aplicació que facilita el multilingüisme en la comunicació entre professionals de la salut i pacients que no comparteixen una mateixa llengua, i que ha rebut diversos guardons. També hi intervindrà Maria Jesús Salido, cofundadora i directora general de la plataforma digital SocialDiabetis, que millora la gestió d’aquesta malaltia fomentant la col·laboració entre els metges i la comunitat d’Internet. La inauguració de la trobada serà el proper 3 d’abril (13h, Aula Magna) i comptarà amb la presència vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua, Joan Masnou, i de la presidenta del Consorci, Jennifer Smith.
La UVic forma part del COHEHRE des de 2014, i és l’únic centre català i espanyol de la xarxa. Segons Paola Galbany, degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, “l’entrada de la UVic al consorci ha estat cabdal per a la internacionalització de la Facultat, i una bona prova n’és aquesta trobada a Vic”. Durant el congrés també tindrà lloc una reunió de degans de facultats, així com d’alumnes.
ETEN: innovació i educació. Cap a on anem?
Una cinquantena d’institucions vinculades a l’educació del professorat d'arreu del món que formen part de la xarxa ETEN es reuniran a la UVic del 25 al 27 d’abril. El congrés té com a objectiu reunir docents de l’àmbit de l’educació per intercanviar experiències, impulsar accions de recerca conjuntes i fomentar possibilitats de cooperació, intercanvi o publicació. En aquesta ocasió, els temes tractats tindran com a eix central el binomi d’innovació i educació, per preguntar-se cap a on s’està avançant.
La trobada arrencarà amb una ponència inaugural de Llorenç Comajoan, coordinador del grup de recerca en Educació, Llenguatge i Literatura (GRELL) de la UVic-UCC. El gruix central del congrés serà el treball organitzat en 13 grups d’interès temàtic que aborden l’educació des d’àmbits molt diversos i transversals, com ara art i educació, ciències i tecnologia, educació urbana, necessitats educatives especials o identitat i diversitat entre d’altres. Un d’aquests grups, el d’educació del llenguatge, el coordinarà la professora de la FETCH Anna Vallbona juntament amb Karmen Johanson, de la Universitat de Gotteborg. Durant la trobada alguns dels professors visitants impartiran classes i conferències a alumnat de la UVic-UCC, i també visitaran escoles i centres de referència de Vic i d’Osona.
La xarxa, fundada el 1988, aplega sobretot facultats d’educació, però també autoritats de l’àmbit educatiu i social, associacions de professorat i educadors socials. La FETCH s’hi va integrar el 2013 convidada per la Universitat de Mondragón, i és l'única institució catalana que en forma part.
IROICA: relacions internacionals i ciències de la vida
Del 5 al 7 de juny, també farà la seva trobada anual a la UVic la xarxa IROICA, que aglutina coordinadors i oficines de relacions internacionals en l’àmbit de les ciències de la vida de diverses universitats europees. La UVic, a través de la Facultat de Ciències i Tecnologia, fa quatre anys que forma part d’aquesta xarxa i manté contactes amb diferents socis integrants, com ara universitats d’Hongria o de Croàcia.
Un dels objectius del congrés, que cada any se celebra en una ciutat europea diferent, és millorar la internacionalització dels membres de la xarxa, pel que fa a competències interculturals i foment de la mobilitat d’estudis i pràctiques. És també una bona ocasió per fer networking i debatre temes d’actualitat com els canvis recents del programa Erasmus i les seves conseqüències.
Durant els dies de la trobada es donaran cita a Vic una cinquantena de representants d’universitats europees de la xarxa, en una trobada que es proposa ser el màxim de sostenible possible: entre altres mesures, no es farà servir paper, el menjar serà de proximitat i s’eliminaran els plàstics. Entre els ponents destaquen Elena Tegovska, responsable de Polítiques per a l'Educació Superior de la Comissió Europea Erasmus+, que parlarà dels efectes del Brexit en el nou programa Erasmus; Agnes Leyer, de la Central European University, que farà una ponència sobre la relació entre populisme i restricció de la llibertat acadèmica; o Marta Rivera, directora de la càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC, que parlarà dels objectius de desenvolupament sostenible de les institucions d’educació superior que imparteixen ciències de la vida.
Notícies
Ángel Honrado, CEO de l’empresa We Do, guanya el “Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència”, celebrat avui a la UVic-UCC dins la Setmana de la Ciència
Ángel Honrado, CEO i project manager de l’empresa We Do, amb un monòleg sobre el Virus del Papil·loma Humà (VPH), ha guanyat la sisena edició del “Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència”, celebrada aquest matí al Paranimf de la Universitat de Vic -...
Tres estudiants de Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la UVic-UCC, guardonats als Premis Ludi 2024
Unai Estavillo, Natàlia Pérez i Montserrat Estivill, estudiants del grau en Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), van estat guardonats ahir en els Premis Ludi 2024, que impulsa 3Cat, un certamen que reconeix el talent jove...
Eva Baltasar: “Valoro la pau que em dona escriure el que vull, agradi o no agradi”
L’escriptora Eva Baltasar va cloure ahir el primer cicle de Conferències al Paranimf, dedicat a “Dones i literatura”. Acompanyada de la llibretera i periodista Marta Simon, la primera autora en llengua catalana que ha arribat a finalista al prestigiós premi International Booker Prize amb la...
La Xarxa Vives aprova col·laborar amb Escola Valenciana en la reconstrucció dels centres educatius afectats per la DANA, en una reunió a la UVic-UCC
La seu del rectorat de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha acollit aquest dimecres la reunió de la Comissió Permanent de la Xarxa Vives d’Universitats. La trobada ha reunit els representants de les 22 universitats membres i ha estat encapçalada...