La Universitat d’Estiu homenatjarà el Grup de Naturalistes d’Osona en la seva 29a edició
Amb l’arribada del bon temps, comença també una nova edició de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC, amb una proposta formativa pensada per acostar la formació universitària a nous públics i també a aquelles persones que hi puguin trobar l’oportunitat de complementar la seva formació o millorar experteses durant els mesos de primavera i estiu.
Enguany, la inauguració oficial, prevista per al dia 5 de juny, a les 19.30 h, a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, retrà homenatge al Grup de Naturalistes d’Osona pel seu compromís en l’estudi i la conservació del patrimoni natural de la comarca d’Osona. Farà l’encomi la professora i investigadora de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries Carme Casas.
Amb un enfocament especial a la literatura infantil i juvenil
Pel que fa a la proposta formativa, la Universitat d’Estiu ha organitzat a través de l’Escola de Postgrau sis activitats, algunes de les quals tenen la vista posada en món educatiu i, més especialment, en la literatura infantil i juvenil. Es tracta de l’Escola d’Estiu de Literatura Infantil i Juvenil, que enguany arriba a la 14a edició, i que se celebrarà els dies 3 i 4 de juliol a l’Abadia de Montserrat. Amb un programa que porta per títol “Com mostra la literatura infantil i juvenil els grans reptes del món actual? Guerra, clima i tecnologies”, analitzarà com els autors contemporanis aborden aquests temes crítics com són la guerra, el canvi climàtic i les tecnologies emergents, a través de la literatura destinada als joves. Les jornades inclouran tallers pràctics, sessions de debat i autors destacats.
En aquest mateix ordre de coses, el dia 1 de juliol tindrà lloc una formació sobre el Projecte la petita biblioteca: experiències literàries a través del moble taller, per aproximar les primeres literatures als infants més petits. Es tracta d’una experiència que actualment s’està portant a terme en algunes escoles i biblioteques del país i dona a conèixer els principis bàsics de la pedagogia Montessori.
Per altra banda, també tindrà lloc el taller d’il·lustració Pop Up, pensat especialment per a mestres, amb l’objectiu de donar a conèixer de primera mà el procés creatiu d’un conte, com a mitjà d’expressió artística i narrativa, per replicar-ho a l’aula amb els infants.
Tancarà el bloc de l’àmbit de l’educació, les VII Jornades d'Aprenentatge Cooperatiu a Catalunya: Compartim l’Experiència, organitzades per la Xarxa Khelidôn.
Pel que fa a l’àmbit de la salut, s’oferirà un curs sobre Ecografia vascular, punció ecoguiada i cures de dispositius d'accés vascular, mentre que en el de les biociències tindrà lloc el ja tradicional curs d’Introducció a les principals tecnologies d'elaboració de formatges al Lluçanès, organitzat juntament amb el Consorci del Lluçanès.
La plataforma cultural: música, teatre, cinema, exposició, diàlegs i debats
El programa lúdic i cultural de la Universitat d’Estiu és tant o més important que la seva oferta acadèmica. En aquesta edició 2024 la Plataforma Cultural ofereix un mosaic ric en diversitat artística i comunitària, amb una programació pensada per enriquir tant la vida cultural de la comunitat universitària com la del públic en general.
Entre les moltes propostes d’enguany, destaquen l’estrena, el 17 de maig, de Catorze enfilant, a càrrec de l’Aula de Teatre de la UVic, dins la 3a edició de la Biennal de Teatre de la Xarxa Vives d’Universitats. D’altra banda, els dies 31 de maig, i 1 i 2 de juny, les UVic Ràdio Sessions oferiran Cris Juanico en concert, dins el programa “El so de les cases”. La Coral de la UVic farà el seu concert d’estiu el dia 12 de juny al Paranimf, mentre que l’Orquestra Inclusiva de la UVic i la de Centelles s’uniran per oferir el Concert de Festa Major de Vic, el 26 de juny, a la plaça de la Catedral.
En l’àmbit expositiu, tindrà lloc de juny a setembre a la Facultat de Medicina l’exposició “CurArt”, que mostrarà el treball fotogràfic de Tino Soriano, una col·laboració entre la Facultat i la Fundació Lluís Coromina.
Campus ciutat
En col·laboració amb altres entitats de Vic i del territori, Cineclub Vic presentarà la pel·lícula Tesis, el 28 de maig; USK Osona farà un sketchcrawl el 29 de juny al Claustre de la Casa de Convalescència; L’Atlàntida oferirà el Concert de Bachcelona Akademie, amb Lluís Vilamajó, el 7 de juliol dins el cicle Concert Jove, i dins el Festival Nits de Cinema Oriental, que s’esdevindrà a Vic del 16 al 21 de juliol, tindrà lloc +Nits: Mongolian Rhapsody, el 9 de juliol. Un any més s’organitzaran els Tallers Musicals d’Avinyó, que ja arriben a la 22a edició.
Finalment, també hi haurà diversos diàlegs, debats i conferències. Destaca el diàleg sobre “Intel·ligència artificial” (13 de juny) al Casino de Vic, organitzat per l’Ateneu de Vic; la II Jornada d’Espiritualitat. Salut i Benestar (29 de maig), a càrrec del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials d’Osona; “L’oralitat a l’aula de secundària: reptes i oportunitats”, a càrrec de Mariona Casas (2 de juliol); el seminari “Aprenentatges internacionals en l’atenció integrada en salut mental i addiccions” (27 de juny), i la conferència “Nous models d’atenció en salut mental comunitària” (15 de juny), a càrrec de Lluís Salvador-Carulla a UManresa, entre altres activitats.
Notícies
Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’
La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...
Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys
Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...
Projectes coliderats per quatre investigadores vinculades a la UVic-UCC obtenen finançament de La Marató 3Cat
Aquest dijous la Fundació 3Cat ha lliurat els diplomes als projectes que finançarà en el marc de La Marató 3cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. Entre els 26 projectes seleccionats, n'hi ha quatre que estan coliderats per investigadores que exerceixen docència o...
Un projecte europeu coordinat per la UVic-UCC estudiarà com millorar l’atenció a la incontinència urinària a les residències de gent gran
La incontinència urinària afecta més de 55 milions de persones a tot Europa. A les residències de gent gran la pateixen més del 60-75 % dels residents. Considerada tradicionalment com una síndrome geriàtrica, repercuteix en la qualitat de vida (física, emocional i social) de les...