Vés al contingut

La Universitat d’Estiu de la UVic-UCC commemora el 25è aniversari, posposat l’any passat per la pandèmia

Presentació de la Universitat d'Estiu de la UVic-UCC

La Universitat d’Estiu de la UVic-UCC commemora el 25è aniversari, posposat l’any passat per la pandèmia

La Universitat d’Estiu de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) commemora aquest curs la seva 25a edició, una celebració posposada l’any passat a causa de la pandèmia per covid-19, que va impedir el desenvolupament de qualsevol acte presencial. En total, en aquest vint-i-sisè curs de la Universitat d’Estiu s’oferiran 31 formacions, des d’ara i fins al mes de juliol, tant presencials, com en línia com en un format híbrid, que es complementaran amb les propostes culturals i lúdiques de la Plataforma cultural. Els detalls s’han presentat aquest dimarts al matí en una roda de premsa que ha tingut lloc al claustre de la Casa de Convalescència de Vic, seu del Rectorat.

Un dels actes que es va haver d’anul·lar a causa del confinament va ser el tradicional homenatge a la persona o entitat de l’àmbit territorial que hagi destacat per la seva aportació al millorament de la societat des de qualsevol àmbit de treball: social, econòmic, cultural, empresarial. “Estava previst homenatjar Isona Passola  dins el 25è aniversari i li vam haver de demanar que esperés un any”, ha afirmat el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños. Així doncs, serà aquest any que la productora, guionista i directora de cinema, que havia estat docent de la UVic, rebrà l’homenatge el proper 3 de juny, a les 19.30h, en l’acte d’inauguració de la Universitat d’Estiu a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic. L’encomi anirà a càrrec del Dr. Miquel Pérez, fins fa poc professor del Departament de Didàctica de les Arts i de les Ciències de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes. L'acte es podrà seguir per streaming a través d'aquest enllaç.

Un quart de segle d’activitats

Durant aquest primer quart de segle, es calcula que la Universitat d’Estiu ha portat a terme uns  540 cursos als quals han assistit uns 15.000 estudiants, i ha tingut presència en  48 municipis de 15 comarques diferents. És aquesta voluntat d’extensió territorial, que el rector ha definit com una de les seves principals virtuts “ja que la Universitat d’Estiu va néixer per tal que la formació i la cultura estiguin a l'abast del major nombre de persones, amb la major extensió territorial possible i per a totes les edats”.

31 activitats acadèmiques i un format mixt

La Universitat d'Estiu d'enguany s'oferirà en format mixt, és a dir, hi haurà formacions presencials, formacions online i formacions presencials i online simultàniament perquè les persones que ho desitgin puguin assistir físicament a classe o puguin seguir les sessions en streaming. Això serà possible gràcies a les intervencions que la UVic ha fet en les seves aules  per convertir-les en híbrides per permetre oferir simultàniament classes presencials i online.

Enguany s’han programat 31 formacions repartides en els àmbits de la salut i el benestar social; educació i societat; empresa i comunicació; ciències, tecnologia i enginyeries; i llengües i traducció, els detalls de les quals ha explicat avui la directora del Centre Internacional de Formació Contínua i de la Universitat d’Estiu, Montserrat Fontarnau.

En l’àmbit de la salut destaquen algunes formacions relacionades amb fets sobrevinguts a causa de la covid, com ara el curs “La gestió d’emocions en els serveis sociosanitaris”, mentre que en l’àmbit d’educació i societat destaca la represa presencial de l’Escola de Literatura Infantil i Juvenil de Montserrat que, amb el títol "Els llibres que tinc a les mans reflecteixen la meva realitat", tractaran durant dos dies sobre literatura i la inclusió. També tindrà lloc una nova jornada sobre art i cultura religiosa, dedicada en aquesta ocasió a l’ortodòxia i l’heretgia en l’Edat Mitjana. Aquesta activitat s’organitza conjuntament amb l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic), amb la col·laboració del Museu Episcopal de Vic (MEV) i el suport de la Direcció General d'Afers Religiosos.

En l’àmbit de Ciència i Tecnologia es portarà a terme la 3a edició del "Curs d’Introducció a les principals tecnologies d’elaboració de formatges al Lluçanès", en col·laboració amb el Consorci del Lluçanès, la part pràctica del qual es realitzarà al nou obrador comunitari d’Alpens. També destaca un curs de tècniques de mostreig marí i terrestre que durà la Universitat d’Estiu fins a l’Estartit. I en l’àmbit d’empresa i comunicació hi ha previstos, entre d’altres, el curs “Infografies. Eines per donar un toc de distinció a la teva feina”, i el programa en anglès “Marketing & Business 4.0”, una experiència internacional sense sortir de Catalunya en què “l’alumnat compartirà aules i activitat amb estudiants d’altres universitats europees”.

En l’àmbit de llengües  tant  l’Escola d’Idiomes del Campus Vic com del Campus Manresa, han programat cursos a través de videoconferència, en plataforma en línia i intensius  d’anglès, alemany, francès i espanyol.

Plataforma cultural

Per la seva banda, la directora de l’Oficina Cultural de la UVic i coordinadora de la Plataforma Cultural, Montse Simon, ha dividit la programació cultural i lúdica vinculada a la Universitat d’Estiu en tres grans blocs: en primer lloc “les activitats institucionals i pròpies de la Universitat”. Aquestes tenen en l’homenatge a Isona Passola, obert a tota la ciutadania, l’eix central, però inclouen moltes altres propostes, com l’exposició "Afrontant reptes globals. Els objectius de desenvolupament sostenible a la UVic-UCC"; el concert de l’Orquestra Inclusiva, una nova edició de "Lectures en conversa", aquest cop amb els autors del llibre d’Eumo Des de la graderia, o una mostra d’homenatge a l’artista Aina Roca. En el marc de l’Aula d’Extensió Universitària Gent Gran d’Osona, s’ha organitzat la conferència “100 anys de meteorologia oficial a Catalunya”, a càrrec de Francesc Mauri, i un concert de Marta i Guillem Roma.

En segon lloc i “amb la voluntat d’obrir el coneixement de la Universitat a la ciutat i treballar amb les entitats”, la Plataforma Cultural s’alia de nou amb propostes com ara Cineclub Vic, les Nits de Cinema Oriental, l’Ateneu i, per primera vegada, amb el Teatre Atlàntida, amb la proposta “Escena singular”.

I finalment, “fent un pas més en aquesta voluntat d’obrir-nos al territori”, l’oferta cultural arriba a altres municipis amb, entre d’altres, el cicle de conferències "Dones de ciència", en què quatre investigadores de la UVic-UCC presenten les seves recerques en quatre poblacions: Pilar Godayol a Olot, Marina Geli a Manresa, Marta Rivera a Manlleu i Anna Pérez-Quintana a Granollers. També tindrà lloc la 18a edició dels Tallers Musicals d’Avinyó. “Pràcticament la meitat de les activitats de la Plataforma cultural es fan en municipis de l'entorn”, ha conclòs Simón.

Consulta la programació de la Universitat d'Estiu de la UVic-UCC a www.uvic.cat/estiu

Share in social networks:

Notícies

Intervenció de la recent doctora Núria Riera Molist en l'activitat Taller de tesis doctorals

Doctorat en Equilibri, una nova activitat per promoure el benestar emocional dels doctorands

Fruit d’una nova col·laboració conjunta entre l’Escola de Doctorat i el Servei de Suport a l’Estudiant de la UVic-UCC, neix l’activitat Doctorat en equilibri. Es tracta d’un espai de trobada grupal, de caràcter mensual, dirigit a doctorands i doctorandes de la Universitat i estructurat en...

Empar Moliner i Txell Vilamala

Empar Moliner: “L’acte de llegir és d’una complexitat absoluta i s’ha de practicar”

Amb el Paranimf ple a vessar, Empar Moliner va inaugurar ahir el cicle de conferències “Dones i literatura”, organitzat per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb l’objectiu d’apropar al públic la trajectòria literària de tres autores contemporànies. Acompanyada de la...

benvinguda nous alumnes aula gent gran osona

Les aules d’extensió universitària de la gent gran d’Osona i de Centelles inauguren el curs 2024-2025

Coincidint amb l’inici del curs acadèmic, les dues aules d’extensió universitària de la gent gran de la UVic, la d’Osona i la de Centelles, han reprès la seva activitat. Ambdues aules han dut a terme els actes d’obertura del curs i començaran la seva programació...

Tortugues nascudes aquest estiu a la platja de la Savinosa (Tarragona)

La nidificació de la tortuga babaua a costes d’Espanya, França i Itàlia amplia la coordinació del CT BETA amb institucions estrangeres

Ja fa uns deu anys que la tortuga babaua (Caretta caretta) busca niar a platges més fredes que les de Grècia, Turquia, Xipre i Israel, on habitualment feia la seva posta. Aquesta colonització es deu a l’augment de la temperatura de l’aigua pel...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte