La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, visita la UVic-UCC, on participa en una jornada sobre com afrontar reptes globals des del món local
La consellera d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Alícia Romero, ha visitat aquest matí la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), coincidint amb la seva assistència a la jornada “Noves aliances publicoprivades per abordar reptes globals des del món local en entorns d’agendes compartides”.
Alícia Romero ha estat rebuda a la UVic-UCC i ha signat al llibre d’honor a la Sala Mecenes de Casa de Convalescència, seu del Rectorat, acompanyada per Francesc Trillas, secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus; Víctor Soria, director general d’Activitat Econòmica, i Elia Tortolero, delegada del Govern a la Catalunya Central. Per part de la Universitat li han donat la benvinguda el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; el president de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i alcalde de Vic, Albert Castells; el director general de la FUBalmes, Jordi Baiget, i la vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Eva Espasa. També hi ha assistit la regidora d’Estratègia Econòmica i presidenta de Creacció, Bet Piella.
Posteriorment, la consellera ha fet l’obertura de la jornada econòmica, organitzada pel Departament d’Economia i Finances i la UVic-UCC, amb una intervenció que duia per títol “Les agendes compartides com a instrument per abordar els reptes globals des del món local”. En la benvinguda a aquest acte, que ha tingut lloc al Paranimf de la Universitat, Alícia Romero ha estat acompanyada pel president de FUBalmes i pel rector de la UVic-UCC.
Paper clau de les universitats en la generació de coneixement al territori
Alícia Romero ha fet èmfasi en la idea que “la generació de coneixement que es fa a les universitats és clau per poder donar respostes sòlides als reptes globals i de futur que es plantegen, per exemple, en mobilitat, sostenibilitat o alimentació”. La consellera ha apuntat la necessitat del treball en xarxa i col·laboratiu, citant el paper que tenen Vic i Manresa en la UVic-UCC: “Hem de ser capaços de compartir estratègies i buscar solucions conjuntes per arribar més lluny, generant coneixement, però també sabent transferir-lo perquè tingui impacte al territori”. A més a més, ha dit, cal treballar conjuntament sobre la base d’una col·laboració publicoprivada per al desenvolupament econòmic del país i “continuar compartint agendes per ser més forts i resilients”.
Albert Castells va destacar en la inauguració de la jornada de la UVic-UCC, coincidint amb els deu anys del pacte federatiu, el vincle entre les ciutats de Vic i Manresa i entre Osona i el Bages, i va remarcar “el paper que juga la Universitat per cohesionar i equilibrar el territori i impulsar-ne la transformació social”. Segons va dir, la Universitat és una mostra de l’estratègia compartida i del vincle que actualment hi ha entre les dues ciutats i, alhora, és l’exemple d’un projecte que s’estén ja per tota la Catalunya Central, com ho demostra el fet que per primera vegada una jornada sobre el Bages es va inaugurar al Paranimf de la UVic-UCC, a la capital d’Osona.
Castells també va explicar que per poder avançar cap a una transició verda, saludable, sostenible, justa i més eficient “necessitem més que mai la implicació de tots els agents del territori i, en aquest sentit, la Universitat és més necessària que mai”. El president de la FUBalmes va acabar la seva intervenció dient: "Tenim un camí ple d'oportunitats i reptes i hem de treballar conjuntament per aconseguir unes ciutats, unes comarques i un país més sostenible i equilibrat".
Josep Eladi Baños va dir que l'acte de dilluns “suposa un punt d’inflexió per demostrar el compromís de les universitats amb les agendes compartides” i va ressaltar el compromís social com la quarta missió de la UVic-UCC, a més a més de la docència, la recerca i la transferència del coneixement. Baños va subratllar que “la UVic-UCC és un actor clau en la transformació socioeconòmica del territori gràcies a eines com les agendes compartides” i que “només podrem abordar els reptes de futur, com ara els models de desenvolupament inclusiu, amb el treball col·laboratiu”.
El rector també va apuntar que “la nostra Universitat se sent mare d’una de les agendes compartides de major rellevància: l’agenda Compartida en salut i social de Manresa-Bages”. Segons va dir, “és un bon exemple del treball col·laboratiu del territori, que dona un valor reiterat a la nostra federació i a la tasca conjunta de molts agents, entitats, institucions públiques, empreses i persones que viuen al territori de la Catalunya Central”.
A continuació, la consellera d’Economia i Finances s’ha desplaçat fins al Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, a l’edifici de Can Baumann de Vic, on ha visitat les instal·lacions i ha mantingut una reunió de treball amb els seus màxims responsables, Sergio Ponsá, director del CT BETA, i Laia Llenas, subdirectora del CT BETA.
Notícies
Bones festes i feliç 2025!
Des de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) us desitgem unes bones festes de Nadal i els millors desitjos per al 2025. Ens tornarem a trobar el dia 7 de gener.
La UVic-UCC investirà doctora ‘honoris causa’ la lingüista Teresa Cabré Castellví
El pròxim 5 de març, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) investirà doctora honoris causa la lingüista i presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans Teresa Cabré Castellví (Argentera, Baix Camp, 1947). L’atorgament de la màxima distinció de la UVic-UCC a Teresa...
El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC compleix 10 anys ampliant espais i en ple procés de transformació per esdevenir una fundació
El Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra 10 anys com a referent en sostenibilitat del món rural. Fundat el novembre de 2014, en aquesta dècada el centre ha destacat...
Mor Federico Mayor Zaragoza, doctor ‘Honoris Causa’ de la UVic-UCC
Ha mort a l’edat de 90 anys, Federico Mayor Zaragoza, doctor Honoris Causa de la UVic-UCC. Va ser director general de la UNESCO entre 1987 i 1999 i ministre d'Educació i Ciència a principis dels anys 80, en el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo.Va...