Jordi Baiget: “La UVic-UCC té bona salut, un compromís ferm amb la societat i pot mirar el futur amb optimisme”
Per al conseller de d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, “la UVic-UCC té bona salut, un compromís ferm amb la societat i, per tant, pot mirar el futur amb optimisme, acompanyada pel territori“. Ho ha dit durant l’acte de central de commemoració el 20è aniversari de la UVic, que ha tingut lloc aquest matí a l’Aula Magna de la Universitat. Davant una àmplia representació del món acadèmic i civil, Baiget ha manifestat també “que la UVic-UCC ha d’estar preparada per al procés de redefinició que han de viure les universitats” dins del Pacte Nacional per a les Universitats que ha de dissenyar el model universitari per al país del futur.
Per la seva banda, l’alcaldessa i presidenta de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Anna Erra, ha afirmat que “amb la FUB es crea l’eina idònia per a l’articulació dels estudis universitaris a Vic” i ha afirmat que “la ciutat i la universitat es necessiten mútuament i no s’entendrien l’una sense l’altra”.
En el seu parlament institucional, Jordi Montaña ha destacat la contribució de la UVic-UCC en la vertebració del territori. Ha explicat que ciutats com Vic i Manresa han “teixit complicitats” per fer que tot el país avanci cap a la societat del coneixement a través de la seva xarxa de ciutats. Sense aquesta complicitat, “ni Vic ni Manresa no haurien pogut optar a la Facultat de Medicina” que a hores d’ara enfila el seu últim tram per a l’aprovació.
Al costat de la vertebració territorial, Montaña també ha destacat la connexió internacional de la Universitat a través dels alumes de mobilitat, de les relacions amb universitats d’altres països, especialment a la Xina, i amb la impartició dels Massive Open Online Courses (MOOC). “Som, doncs, una universitat molt arrelada al territori i, alhora, cada dia més internacional”, ha afirmat.
Jordi Montaña ha agraït la feina feta als tres rectors que el van precedir en el càrrec –Ricard Torrents, David Serrat i Assumpta Fargas¬–, i als cinc alcaldes presidents de la Fundació Universitària Balmes –Ramon Montanyà, Pere Girbau, Jacint Codina, Josep M. Vila d’Abadal i Anna Erra–, “gràcies als quals va ser possible l'aventura de portar la universitat a l’única ciutat que no era capital de província” –i que ara, amb Manresa, ja en són dues.
El paper de la UVic en la futura regió del coneixement de la Catalunya Central
L’acte ha comptat amb la conferència del director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV, Francesc X. Grau, que ha parlat de la importància que tenen les regions i les universitats en l’estratègia del desenvolupament econòmic i social en la societat del coneixement. Ha posat en evidència el fet que Catalunya no té definides regions prou consistents respecte dels estàndards europeus. Segon ell, les actuals vegueries no tenen ni la massa crítica ni la capacitat de decisió necessàries per poder-se desenvolupar com a regió del coneixement, que és l’estructura bàsica per al reequilibri econòmic i social d’Europa. Per acabar la conferència, ha presentat el seva proposta de mapa de regions catalanes, en la qual hi figuren 6 regions, entre les quals la Catalunya Central, cadascuna amb una universitat pública investigadora.
UVic, 20 anys d’història
El dia 21 de maig de 1997 el Parlament de Catalunya aprovava per unanimitat la Llei de de Reconeixement de la Universitat de Vic, vint anys després d’haver-se reprès els estudis universitaris a Vic amb l’Escola Universitària de Mestres d’Osona.
Durant aquests vint anys, la Universitat ha estat dirigida per quatre rectors, Ricard Torrents (1997-2002), David Serrat (2002-2006), Assumpta Fargas (2006-2010) i Jordi Montaña (del 2010 fins a l’actualitat). El curs 1997-98 començava amb 3.650 estudiats matriculats, mentre que el curs actual ho ha fet amb 7.188 estudiants que cursen estudis oficials a la UVic-UCC, als centres que té vinculats i al Campus Professional.
Una de les fites més importats d’aquests vint anys ha estat la federació entre la Fundació Universitària Balmes, entitat titular de la UVic, i la Fundació Universitària del Bages, per crear la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, amb dos campus, UVic i UManresa, i amb presència a Granollers, Olot, Barcelona, Manlleu, Sant Hilari Sacalm i Ripoll.
Per al curs vinent la UVic-UCC oferirà 28 graus, tres dels quals de nova implantació –Medicina, Emprenedoria en l’Economia Digital i Enginyeria de l’Automoció–, 16 màsters universitaris, 5 cicles formatius de grau superior, 7 programes de doctorat, i una cinquantena de màsters propis.
Notícies
Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’
La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...
Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys
Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...
Projectes coliderats per quatre investigadores vinculades a la UVic-UCC obtenen finançament de La Marató 3Cat
Aquest dijous la Fundació 3Cat ha lliurat els diplomes als projectes que finançarà en el marc de La Marató 3cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. Entre els 26 projectes seleccionats, n'hi ha quatre que estan coliderats per investigadores que exerceixen docència o...
Un projecte europeu coordinat per la UVic-UCC estudiarà com millorar l’atenció a la incontinència urinària a les residències de gent gran
La incontinència urinària afecta més de 55 milions de persones a tot Europa. A les residències de gent gran la pateixen més del 60-75 % dels residents. Considerada tradicionalment com una síndrome geriàtrica, repercuteix en la qualitat de vida (física, emocional i social) de les...