Impressores 3D contra el coronavirus
Les iniciatives solidàries per abastir els hospitals i centres sanitaris de material de protecció pel seu personal creixen cada dia. La impressora 3D del laboratori taller que el grau en Enginyeria de l’Automoció de la UVic-UCC té a la seu d’UGranollers treballa aquests dies per fabricar material de protecció per al personal sanitari dels diferents hospitals del Vallès Oriental i el Maresme. A Osona, gairebé una vintena de particulars aficionats a la impressió 3D, entre ells l’estudiant del grau en Màrqueting i Comunicació Oriol Peris, treballen per fabricar màscares de protecció facial de plàstic.
Viseres de protecció amb la impressora d’UGranollers
La crida del Govern de la Generalitat dirigida a totes les persones o entitats que disposessin d’una impressora 3D per ajudar en la fabricació de material de protecció per al personal sanitari va arribar a orelles de Jesús Ángel Moreno, responsable del laboratori taller de Granollers, que va decidir sumar-se a la iniciativa i, amb el vistiplau de la Universitat, aquests dies té la impressora a casa per teletreballar.
En tan sols una setmana ja ha imprès 50 viseres rev0.4 de protecció facial, que li recull periòdicament a domicili personal voluntari de la iniciativa “coronavirusmakers”, que després distribueixen pels hospitals del Vallès Oriental i el Maresme en funció de la demanda que tenen. “No estem fent res especial que no estigui fent molta altra gent, però és una molt bona iniciativa i l’impacte és molt positiu”, explica Moreno. Aquest dijous té previst fer una nova entrega de material.
La iniciativa sorgeix de la comunitat d’Internet www.foro.coronavirusmakers.org des d’on voluntaris, que s’autonanomenen makers, s’encarreguen de l’organització, impressió, contacte i transport directe amb els centres sanitaris que necessiten material de protecció per al seu personal. La comunitat va iniciar la seva xarxa a través de Telegram, i actualment hi participen més de 13.000 persones a tot l’Estat espanyol. En el seu web s’hi poden trobar els plànols per imprimir tot tipus de material sanitari, com per exemple les viseres que fabrica Moreno o respiradors, sempre en funció del tipus de maquinària de què es disposa. Malgrat que no és material homologat oficialment, el disseny compta amb l’aprovació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
“Ens vam assabentar d’aquesta iniciativa, i la Universitat ens ha facilitat els mitjans i recursos per col·laborar-hi”, diu Moreno, que anima tothom a sumar-s’hi en la mesura del possible. A Telegram, els canals d’informació del moviment solidari a Barcelona i el Vallès Oriental són CV19_FAB_BCN, i CV19_FAB_Maresme_Valles_Oriental.
Iniciatives solidàries particulars
A Osona, l’estudiant del grau en Màrqueting i Comunicació Empresarial Oriol Peris, juntament amb el seu germà Ignasi, que és enginyer, han impulsat la iniciativa solidària per abastir els centres sanitaris de material de protecció de la comarca. De moment però, ho fan sense tenir cap vincle amb el moviment d’àmbit estatal coronavirusmakers.org.
Ara per ara, ja compten amb una vintena de particulars que disposen d’impressores 3D a casa i que es coordinen de forma altruista amb l’Ajuntament de Vic, que s’encarrega de la distribució logística del material, i amb altres entitats i centres educatius. A més, fruit de la col·laboració amb l’Ajuntament, han pogut eixamplar el nombre d’empreses que s’han sumat a regalar-los el metacrilat específic que els cal per fabricar-les.
Els dos joves, aficionats a la impressió 3D, es van posar mans a l’obra en saber que a l’Associació Sant Tomàs – PARMO els mancava material. A través d’una crida per les xarxes socials van aconseguir gairebé una vintena més de makers d’arreu de la comarca que els han ajudat, cadascú des del seu domicili particular, a produir prop de 100 màscares de protecció facial que ja han estat entregades. A més, esperen augmentar el ritme de producció diari, ara que han incrementat el nombre d’incorporacions amb impressores 3D disponibles.
Les peces, de la mateixa forma que les lligades al moviment ‘coronamakers’, es basen en un model aprovat pel Departament de Salut de la Generalitat però que no està oficialment homologat.
Notícies
El projecte SONAR del CEEAF, reconegut com a iniciativa emergent als Guardons de l’Esport 2024
El projecte SONAR, desenvolupat pel Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, ha estat reconegut com a projecte emergent als Guardons de l’Esport 2024, lliurats per la Fundació Catalana per a l’Esport. Aquest projecte, que promou la prevenció de...
La salut mental serà l’eix temàtic del 7è Congrés Storytelling i del III Congrés del grup de recerca ISaMBeS de la UVic-UCC, aquesta setmana
Dos esdeveniments al voltant de la salut mental tindran cita aquesta setmana, els dies 27 i 28 de novembre, al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC): la setena edició del congrés International Conference Storytelling Revisited i el III...
Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’
La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...
Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys
Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...