Vés al contingut

Es crea el Grup d’Interès en Espiritualitat de la UVic-UCC per aprofundir en l’atenció integral a les persones

La UVic-UCC compta amb un Grup d'Interès en Espiritualitat

Es crea el Grup d’Interès en Espiritualitat de la UVic-UCC per aprofundir en l’atenció integral a les persones

Coincidint amb un canvi de paradigma i amb l’avenç cap a les cures integrals que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) està promovent des de 1984, l’atenció als pacients cada vegada és més transversal, amb un enfocament múltiple —biològic, psicològic, social i espiritual. S’ha passat de l’atenció centrada en la malaltia (o patogènesi), que va predominar entre els segles XVIII i XX, a l’atenció centrada en la persona (o salutgènesi). La visió holística del pacient que s’està implementant té en compte aspectes que abans no es consideraven, com ara la seva espiritualitat o els sentiments que el connecten amb ell mateix. En aquest context, s’ha creat el Grup d’Interès en Espiritualitat de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), que treballa, des de diferents punts de vista, l’atenció integral a les persones i la incorporació de l’espiritualitat en la formació universitària.

Si bé cada vegada és més freqüent trobar grups d’espiritualitat —de caràcter laic o religiós— en institucions hospitalàries o en equips assistencials, fins ara no ha sigut habitual que n’hi hagi a les universitats catalanes. En aquest sentit, la UVic-UCC és la primera universitat de Catalunya que té un Grup d’Interès en Espiritualitat de caràcter transdisciplinari formalment constituït. En aquest cas, el grup, que va començar a gestar-se l’any passat, sorgeix de la constatació que des de la universitat és necessari aprofundir en el treball que es fa al voltant de l’espiritualitat en recerca, divulgació i formació. 

La singularitat del Grup d’Interès en Espiritualitat de la UVic-UCC prové de la mirada àmplia i diversa que té de l’espiritualitat a partir de quatre enfocaments. Un d’ells, és l’espiritualitat com a factor protector de la salut i, per tant, posant l’atenció en el ciutadà. Un segon enfocament és l’espiritualitat com a factor protector del professional de la salut i el benestar, focalitzant-se en les professions de salut. La tercera manera d’entendre l’espiritualitat és com a competència del professional de la salut i, per tant, la mirada es posa en els plans d’estudi de grau i de formació continuada. Finalment, l’espiritualitat s’aborda en l’entorn docent i d’atenció als estudiants com a transmissió d’unes dimensions que poden permetre als estudiants enfrontar-se d’una millor manera a aquesta etapa vital de la seva vida.

L’espiritualitat en la formació

En el camp de la docència, un dels objectius és analitzar com el professorat de l’àmbit de la salut i el benestar integra l’espiritualitat als estudis de Psicologia, Infermeria o Medicina, entre altres. En aquest sentit, l’espiritualitat s’aborda des de cinc grans maneres d’entendre-la: des del punt de vista del significat de l’existència i el propòsit de la vida, com a creixement interior i autotransformació (autoconsciència, mindfulness, etc.), com a connexió i relació amb els altres (empatia, comunicació, etc.), com a ètica personal i principis morals, i des del punt de vista de la transcendència (què hi ha més enllà de la mort, connexió amb altres elements, etc.).

El Grup d’Interès en Espiritualitat de la UVic-UCC ha desenvolupat durant aquest curs 2023-2024 diferents línies de treball, que han anat des de la incorporació de l’espiritualitat a la formació de grau i postgrau fins a la creació de noves línies de formació en espiritualitat a la Universitat. També ha aprofundit en la presència de l’espiritualitat en l’àmbit de la recerca, en el creixement personal i en línies de treball relacionades amb l’atenció primària i hospitalària, l’exercici professional o el desenvolupament organitzacional.

Accions presents i de futur

El Grup d’Interès en Espiritualitat de la UVic-UCC, que es reuneix cada mes per fomentar el diàleg i l’intercanvi d’idees, té un caràcter transdisciplinari. Està integrat per 37 professors i professores de diferents àmbits, des de la biotecnologia fins a l’educació, passant per la salut i el benestar, dels campus Vic, Manresa i Medicina i del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) d’aquesta universitat, a més a més de professionals d’institucions externes com ara la Fundació Althaia, la Fundació TIC Salut i Social o l’EAP Vic, per exemple. 

Entre les accions que aquest grup té previstes a curt i mitjà termini hi ha el desenvolupament de programes o cursos en els quals es tractin temes com les tradicions espirituals, les tècniques de meditació i consciència plena, o la integració de l’espiritualitat en la pràctica professional. També es preveuen col·laboracions entre diferents disciplines en projectes de recerca conjunts i, fins i tot, la creació d’un ens dins de la Universitat dedicat a l’estudi de l’espiritualitat i la seva integració en diferents camps.

Segona jornada Espiritualitat: Salut i Benestar

Una de les activitats que el grup ja va dur a terme a finals del curs passat i que, atès l’interès que va despertar, es torna a repetir per segon any consecutiu, és la jornada Espiritualitat: Salut i Benestar. Enguany tindrà lloc el pròxim dimecres 29 de maig, de 16 a 19 h, a la Sala Segimon Serrallonga (Masia Torre dels Frares). La jornada, d’accés lliure i obert a tothom, començarà amb la xerrada “Per què l’Orquestra Inclusiva pot ser una mostra més d’allò que volem dir ‘espiritualitat’?”, a càrrec de Lluís Solé, director de l’Orquestra Inclusiva de la UVic.

Tot seguit, hi haurà la presentació de dos treballs de fi de grau (TFG) relacionats amb l’espiritualitat. D’una banda, l’estudiant d’Infermeria Maria Caula Font presentarà el TFG “Nivell d’espiritualitat i grau d’omissió de les cures infermeres prestades al Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Althaia”, tutoritzat per Emi Chirveches. De l’altra, l’estudiant de Fisioteràpia Iou Anne Liliane Dolsol exposarà “Relación entre el nivel de espiritualidad de las personas con discapacidad y la capacidad de resiliència y recuperación de la enfermedad”, treball tutoritzat per Dani Jiménez, i es comptarà amb el testimoni en primera persona de Jordi Molas. A continuació, la doctoranda Conxita Gómez presentarà la tesi doctoral en curs “Spiritual training for nurses in emmergency care and palliative care. Designing and implementing a whole-person program for the prevention of burnout”, codirigida per Àngel Serra. 

A la part final de la jornada es presentarà el Servei de Salut d’Espiritualitat Laica, exposició que anirà a càrrec de Sara Pons, cap del Servei de Salut Espiritual de la Fundació Sanitària Mollet. A més a més, es donarà a conèixer el Programa de voluntariat en acompanyament espiritual del Consorci Hospitalari de Vic - Hospital de la Santa Creu de Vic. Hi participaran Mariona Vilaclara, psicooncòloga, i Montse Bosch, voluntària. 

La cloenda de la jornada se centrarà en una exposició sobre les accions de present i de futur del Grup d’Interès en Espiritualitat, i finalitzarà amb un debat obert.

En el marc d’aquesta jornada també es presentaran els resultats provisionals d’una enquesta que s’ha fet al PDI sobre la incorporació de l’espiritualitat en els estudis de la UVic-UCC.

Share in social networks:

Notícies

Grup de

La Fundació Antiga Caixa Manlleu lliura ajuts per valor de 10.180 euros per fomentar la participació dels estudiants en la mobilitat internacional

La Fundació Antiga Caixa Manlleu (FACM) va lliurar ahir els ajuts a la mobilitat als estudiants de grau, màster i doctorat del Campus UVic de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) que han cursat un programa de mobilitat a l’estranger, sigui...

Una treballadora i una usuària dels serveis de la Fundació Sant Andreu Salut

La UVic-UCC i la Fundació Sant Andreu Salut signen un conveni de col·laboració

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), a través de la seva Càtedra de Cures Pal·liatives, i la Fundació Sant Andreu Salut (SAS), han signat un conveni marc de col·laboració amb l’objectiu de promoure relacions de caràcter acadèmic, científic i...

Concert de Festa Major de les orquestres Inclusiva de la UVic i Oberta de Centelles

Les orquestres Inclusiva de la UVic i Oberta de Centelles apleguen unes sis-centes persones en el concert de Festa Major

Unes sis-centes persones van omplir dimecres passat la plaça de la Catedral de Vic per assistir al concert de Festa Major de l’Orquestra Inclusiva de la UVic i l’Orquestra Oberta de Centelles, que va donar el tret de sortida als actes de la Festa Major...

Estudiants fent un mostreig

Els plàstics d’embalatge i les tovalloletes d’un sol ús són el contaminant més present als rius segons el projecte “Plastic Pirates”

Aquest és el tercer any que diferents escoles participen en el projecte de ciència ciutadana “Plastic Pirates”, que estudia els contaminants als rius des que es va implementar, l’any 2021, i que coordina el Centre Tecnològic BETA  de la Universitat de Vic - Universitat Central...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte