Vés al contingut

El Patronat de la FUBalmes dona llum verda a un pressupost de 49 milions d’euros, un 9% més que el del curs anterior

reunió de patronat FUBalmes de desembre 2021

El Patronat de la FUBalmes dona llum verda a un pressupost de 49 milions d’euros, un 9% més que el del curs anterior

El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), reunit aquest dimarts a la tarda, ha aprovat la liquidació del pressupost del curs 2020-2021 i ha donat llum verda al del 2021-2022. El d’aquest curs estableix un volum d’ingressos de 49 milions d’euros, xifra que suposa un increment del 9% respecte al del curs anterior. La sessió plenària del Patronat va tenir lloc en format híbrid, amb una part dels patrons a la Sala Mercè Torrents i la resta (la majoria) en línia. Aquest ha estat el primer Patronat que ha comptat amb la presència de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que ocupa el càrrec de vicepresidenta de la FUBalmes.

El conveni programa, encarrilat

En la seva intervenció, la consellera va exposar el programa del Govern en els àmbits de la recerca i de les universitats, i va parlar de la renovació del conveni programa de la UVic-UCC, que va relacionar de manera directa amb l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat aquesta mateixa setmana i la Llei d’acompanyament que hi estarà lligada. “Donarà la seguretat jurídica necessària per fer que el conveni programa sigui una realitat”, va afirmar Geis. En relació amb les converses que Departament i Universitat fa temps que mantenien pel que fa a aquest tema, la consellera es va mostrar satisfeta per la feina feta conjuntament amb la direcció de la UVic-UCC, així com animada per poder tancar, durant aquest curs, el nou conveni programa.

En la mateixa línia, la presidenta de la FUBalmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, va agrair a la consellera l’atenció i la predisposició rebudes. I el director general de la Fundació, Joan Turró, va felicitar-se pel procés que s’està seguint per tenir un nou conveni programa que, va dir, “donarà suport a la nostra institució amb partides per finançar la recerca, per reduir preus i comptar amb un pla plurianual d’inversions”:

En aquest sentit, la consellera també va defensar la necessitat de “crear polítiques de recerca i infraestructures per tal que la universitat pugui treballar amb horitzó” perquè, com va dir, “hem de facilitar l’accés de l’estudiantat a la universitat” i per això “tenim el repte de veure com podem abaixar les taxes de matrícula de la UVic-UCC”, rebaixa que Geis va definir de “totalment necessària”. Gemma Geis també va recalcar que, nou conveni a banda, “l’increment pressupostari per a aquest any ja està establert, de manera que es consoliden els 2.350.000 euros de l’anterior i es fa un increment de 500.000 més”.

En la seva intervenció, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va desglossar les línies estratègiques prioritàries d’aquest curs i va destacar dues fites assolides recentment: l’arribada a la xifra de 10.000 estudiants, “que suposa una satisfacció i evidencia la consolidació i l’èxit del model federat”, i l’aparició per primera vegada al rànquing The Times Higher Education, que “ens dona molt bona nota en recerca i ens posiciona internacionalment”.

Increment dels ingressos procedents de projectes competitius

El total d’ingressos de 45 milions d’euros amb què s’ha tancat el curs passat comporta un increment del 4,7% respecte a l’anterior, el 2019-2020. En el capítol d’inversions, l’import total executat en el darrer exercici va ser de 2,4 milions d’euros, dels quals destaca la inversió en recerca aplicada realitzada a l’edifici de Can Baumann en les noves instal·lacions del Centre Tecnològic BETA, inaugurades l’estiu passat.

Pel que fa als 49 milions d’euros del pressupost aprovat per a aquest curs, destaca el significatiu increment dels ingressos provinents de projectes competitius de la recerca, que suposaran el 10,7% del total, segons va explicar ahir el gerent de la UVic-UCC, Marc Mussons. En aquest sentit, Joan Turró va explicar que “comencem a entrar en una etapa nova, ja que fins ara finançàvem bona part de la recerca amb el propi pressupost i ara aquesta inversió continuada té un retorn amb xifres significatives i ens permet entrar en un cercle virtuós de finançament de la recerca”.

A més, el pressupost consolida l'aportació pública de la Generalitat de Catalunya, que se situa en el 21% del total. També recupera les partides de despesa corrent de la universitat en format presencial i assoleix un equilibri pressupostari que permetrà dotar 250.000 euros en romanents específics per a la recerca. Respecte a les inversions, el gerent va explicar que “s'han executat per un import de 822.740 euros i s'han destinat a millores d'infraestructures docents”.

En el marc del Patronat, també s’han presentat els números del fons especial Calderó Modolell, que el curs passat va atorgar un total de 38.100 euros en beques i va obtenir uns rendiments dels seus actius de 21.644 euros. El saldo acumulat dels rendiments del llegat és positiu i ascendeix a 100.653 euros. 

Share in social networks:

Notícies

Intervenció de la recent doctora Núria Riera Molist en l'activitat Taller de tesis doctorals

Doctorat en Equilibri, una nova activitat per promoure el benestar emocional dels doctorands

Fruit d’una nova col·laboració conjunta entre l’Escola de Doctorat i el Servei de Suport a l’Estudiant de la UVic-UCC, neix l’activitat Doctorat en equilibri. Es tracta d’un espai de trobada grupal, de caràcter mensual, dirigit a doctorands i doctorandes de la Universitat i estructurat en...

Empar Moliner i Txell Vilamala

Empar Moliner: “L’acte de llegir és d’una complexitat absoluta i s’ha de practicar”

Amb el Paranimf ple a vessar, Empar Moliner va inaugurar ahir el cicle de conferències “Dones i literatura”, organitzat per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb l’objectiu d’apropar al públic la trajectòria literària de tres autores contemporànies. Acompanyada de la...

benvinguda nous alumnes aula gent gran osona

Les aules d’extensió universitària de la gent gran d’Osona i de Centelles inauguren el curs 2024-2025

Coincidint amb l’inici del curs acadèmic, les dues aules d’extensió universitària de la gent gran de la UVic, la d’Osona i la de Centelles, han reprès la seva activitat. Ambdues aules han dut a terme els actes d’obertura del curs i començaran la seva programació...

Tortugues nascudes aquest estiu a la platja de la Savinosa (Tarragona)

La nidificació de la tortuga babaua a costes d’Espanya, França i Itàlia amplia la coordinació del CT BETA amb institucions estrangeres

Ja fa uns deu anys que la tortuga babaua (Caretta caretta) busca niar a platges més fredes que les de Grècia, Turquia, Xipre i Israel, on habitualment feia la seva posta. Aquesta colonització es deu a l’augment de la temperatura de l’aigua pel...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte