El Patronat de la FUB valida un pressupost de creixement i restitueix la totalitat del sou als treballadors
El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) ha aprovat avui la liquidació provisional del pressupost del curs 2015-2016. Es tracta d’un tancament en equilibri que permet mantenir la institució sense dèficit. Els ingressos han estat de 34.543.409 euros i les despeses s’han tancat en 34.343.221 euros, unes xifres que suposen uns romanents acumulats de 121.225 euros amb un superàvit de 35.430 euros. El plenari de la FUB, que aquesta tarda s’ha reunit a l’Atlàntida, també ha donat llum verda a la proposta de pressupost per al curs 2016-2017. Es tracta d’uns comptes de creixement “d’acord amb el procés d’expansió estratègica, territorial i investigadora que viu la institució”, en paraules de la presidenta del Patronat i alcaldessa de Vic, Anna Erra.
Les prioritats estratègiques d’aquest pressupost són la recuperació total de la massa salarial, un increment d’un 27% de les beques pròpies, l’obertura dels campus UGranollers i UBarcelona, i l’aposta per la digitalització de la institució a través del projecte Diversity. Per aconseguir-ho, s’han previst uns ingressos totals de 36.477.943 euros, un 5,6% més que el tancament del curs 2015-2016, i unes despeses per valor de 36.375.321 euros, cosa que significa un creixement de quasi un 6% respecte al curs passat.
Retorn del 100% de la massa salarial i augment dels ajuts socials
Els comptes d’aquest curs preveuen acabar amb l’ajust salarial que es va aplicar als treballadors degut a la crisi econòmica. Per aconseguir-ho, es retorna l’1,5% que faltava. Amb aquesta partida s’acaba l’etapa en què es van demanar sacrificis a la comunitat per garantir la fortalesa i viabilitat de la institució. Per altra banda, el Patronat ha aprovat un creixement considerable de les beques pròpies per tal de donar resposta a aquells casos que tenen dificultats per entrar o continuar els estudis a la UVic per motius de renda. Concretament, un 27% més que l’any passat.
El curs que ve s’obrirà el campus UGranollers, des del qual s’oferiran dos graus, un cicle formatiu, un postgrau i un programa de desenvolupament directiu. Aquest projecte, juntament amb l’obertura d’UBarcelona, des d’on s’impartirà docència a la capital catalana, estan recollits en els pressupostos de l’any que ve, d’acord amb l’estratègia territorial de la institució. El pressupost consolida també el programa Diversity, que va arrencar el curs passat amb la voluntat de digitalitzar tota la institució. Aquest projecte “permetrà fer un pas endavant a la institució i canviar el paradigma de la docència”, tal com ha explicat el responsable del projecte, Pere Quer.
En el capítol d’inversions, augmenta la partida respecte a altres anys per tal de millorar els espais docents i laboratoris, i culminen les obres de Casa Convalescència, que ha d’acollir el Rectorat de la Universitat.
Nou model retributiu
El Patronat també ha validat el preacord sobre el nou model retributiu pactat amb el Comitè d’Empresa aquesta mateixa setmana i que es basa en una valoració per mèrits. Per al personal docent i investigador (PDI), el nou sistema consta de tres complements: un per trajectòria acadèmica per cada període de vinculació de 3 anys a la Universitat; un complement per mèrits de docència de quantia anual individual i consolidable per l’avaluació favorable de l’activitat docent realitzada a la UVic-UCC durant un període de 5 anys, i un complement per recerca també de quantia individual i consolidable i per un reconeixement màxim de quatre períodes de 6 anys. Per al personal d’administració i serveis (PAS) el sistema d’incentius reconeix un complement per trajectòria professional per cada període de vinculació de 3 anys a la institució i un complement per competències de quantia anual individual i consolidable. Segons ha explicat el director general de la FUB, Joan Turró, “es tracta d’un model que canvia la cultura de l’organització i equipara la UVic-UCC a altres universitat punteres”. Turró, a més, ha agraït la “generositat del personal i l’alçada de mires del Comitè d’empresa”. Aquest model d’incentivació, que substituirà l’antic model d’antiguitat, és el resultat de dos anys de negociació després que el conveni col·lectiu determinés la necessitat d’acordar un sistema d’incentivació.
Nomenaments i agraïment a la tasca feta
El ple del Patronat ha aprovat avui el nomenament de la doctora Cristina Vaqué com a nova vicerectora d’Ordenació Acadèmica en substitució de Pere Quer, i del doctor Eduard Ramírez com a nou degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) en substitució de Joan Soler. Tant Soler com Quer, ha explicat el rector, “em van comunicar que volien deixar els seus càrrecs en el mateix moment per motius personals i professionals”.
A tots dos, el rector els ha agraït la seva dedicació i compromís i ha assegurat que si la Universitat “ha arribat on és, és gràcies a la seva valuosíssima aportació”. Pel que fa a Pere Quer, el rector ha explicat que quan va renovar el mandat fa dos anys va demanar-li poder deixar el càrrec dos anys abans de la seva finalització per tal de reincorporar-se a la investigació i a la docència plena. Joan Soler, de la seva banda, fa dos anys que va assumir el càrrec de degà i ara ha demanat un relleu per dedicar-se a la docència, a la recerca en història de l’educació i a projectes acadèmics que té per desenvolupar.
La nova vicerectora d’Ordenació Acadèmica, Cristina Vaqué, és doctora en Psicologia Alimentària, i ha centrat gran part de la seva recerca i activitat acadèmica en els àmbits de la nutrició comunitària i la promoció de la salut. És professora del Departament de Nutrició de la Facultat de Ciències de la Salut de la UVic-UCC des del 2005 i, fins ara, era coordinadora del Grau de Nutrició i Dietètica. Anteriorment havia treballat també a l’Hospital de la Vall d’Hebron com a nutricionista.
Al seu torn, Eduard Ramírez és director del Departament de Ciències de l’Activitat Física de la FETCH. Vinculat a la UVic-UCC des del 2002, és professor i investigador dels graus de CAFE i de Mestre d’Educació Primària. A més, ha dut a terme diversos projectes d’investigació com a integrant del grup de recerca d’Educació Física. El 2012 va llegir la seva tesi sobre la didàctica i pedagogia a la natació i va obtenir la màxima qualificació.
Per altra banda, el Patronat d’avui també ha aprovat el nomenament d’Arcadi Navarro, secretari general d’Universitats, en el lloc d’Antoni Castellà, de Josep Pallarès en substitució de Lluís Jofre, i de Mercè Rosich, que agafa el relleu d’Antoni Llobet, com a nous patrons. Pallarès és director general d’Universitats des de finals del mes de gener i Rosich és la nova representant al Patronat de la Fundació Universitària del Bages. Tots dos s’incorporen com a vocals i Navarro com a vicepresident primer. També s’ha informat que Montse Fontarnau serà la nova directora del Centre Internacional de Formació Continua de la UVic-UCC en substitució de Neus Pons, que ha passat a ser la directora d’UGranollers i UBarcelona.
Acord amb el CERM de Manlleu
El Patronat també ha donat llum verda a l’acord de col·laboració entre la FUB i l’Ajuntament de Manlleu que permetrà incorporar el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) a la disciplina universitària. Àlex Garrido, patró i alcalde de Manlleu, ha explicat que “l’entesa reforçarà el compromís territorial de la UVic-UCC i dotarà d’una major dinamització la recerca i la transferència de coneixement que fa el CERM”.
El Centre desenvolupa les seves activitats al Museu del Ter, un espai que el conveni entre l’Ajuntament i la Universitat preveu cedir a la FUB perquè els investigadors hi puguin continuar treballant. L’acord també contempla la subrogació del personal del CERM –un total de quatre persones– a la institució titular de la Universitat. El conveni entrarà en vigor el proper 1 de setembre i té una durada inicial de tres anys, tot i que és prorrogable.
Projectes estratègics d’Universitat i de territori
El patró i màxim responsable del projecte de la Facultat de Medicina a la FUB, Josep Arimany, ha explicat l’estat del projecte i ha avançat que a finals del mes de setembre la Generalitat ha d’incorporar el Grau de Medicina a la programació 2017/2018 i ha de validar el seu pla d’estudis. A més, també ha explicat que els Ajuntaments de Vic, Manresa, Ripoll, Manlleu, Torelló i Olot han aprovat una moció de suport al projecte.
El vicerector de Recerca, Jordi Villà, ha presentat els resultats de recerca d’aquest últim curs en el qual s’ha posat de manifest el gran augment aconseguit, sobretot en convocatòries internacionals. Concretament, fins al mes de juny, la UVic-UCC ha aconseguit 1.742.879 euros a través de convocatòries competitives. Fa tres anys aquesta xifra era de 339.000 euros.
El Patronat també ha estat informat d’un dels projectes estratègics més destacats per al territori, que compta amb la participació de la Universitat, Creacció, el Consell Comarcal d’Osona i el Consorci Hospitalari de Vic. Es tracta del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) RIS3CAT d’Osona, una convocatòria europea dirigida a iniciatives dissenyades i impulsades des de l’àmbit local. En el cas d’Osona, la convocatòria, de 4,3 milions d’euros, se centra a desenvolupar una indústria basada en el coneixement en el marc d’un ecosistema innovador, per tal de generar llocs de treball de qualitat i competitivitat del teixit empresarial.
En paral·lel, el Patronat ha donat el vistiplau al nomenament del doctor de la UVic-UCC, Lluís Benejam, com a nou director de la Càtedra de l’Aigua, que tindrà un canvi d’orientació i funcionalitat, més dirigida cap al medi natural. La Càtedra està integrada per la UVic-UCC, la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Sant Hilari de Sacalm. La reunió d’avui del Patronat també ha permès tirar endavant la posada en marxa d’un nou Programa de Doctorat interuniversitari en Bioinformàtica. L’objectiu del projecte, que impulsen plegades la UVic-UCC, la UAB, la UPC, la UdG, la UdL i la UOC, és donar continuïtat formativa als estudis existents o programats a nivell de grau i de màster en aquesta disciplina.
Notícies
Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’
La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...
Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys
Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...
Projectes coliderats per quatre investigadores vinculades a la UVic-UCC obtenen finançament de La Marató 3Cat
Aquest dijous la Fundació 3Cat ha lliurat els diplomes als projectes que finançarà en el marc de La Marató 3cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. Entre els 26 projectes seleccionats, n'hi ha quatre que estan coliderats per investigadores que exerceixen docència o...
Un projecte europeu coordinat per la UVic-UCC estudiarà com millorar l’atenció a la incontinència urinària a les residències de gent gran
La incontinència urinària afecta més de 55 milions de persones a tot Europa. A les residències de gent gran la pateixen més del 60-75 % dels residents. Considerada tradicionalment com una síndrome geriàtrica, repercuteix en la qualitat de vida (física, emocional i social) de les...