El grau en Periodisme de la UVic-UCC compleix 20 anys amb més de 500 titulats
Aquest curs es compleixen 20 anys de l’inici del grau en Periodisme a UVic-UCC, una fita que la institució, a través de la seva Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC), commemora entre els mesos de març i d’abril amb un programa d’actes divers. Durant aquestes dues dècades han sortit de les aules de la facultat al voltant de 500 nous periodistes, primer amb el títol de la llicenciatura i més endavant del grau.
En aquest temps, els mitjans i les múltiples formes que tenen els ciutadans d’accedir a la informació no han deixat de transformar-se, i això ha afectat tant la professió com la titulació. En aquest sentit, Josep Burgaya, degà de la FEC, recorda que quan van començar a impartir aquests estudis, internet acabava d’aparèixer, no hi havia xarxes socials, i la premsa en paper marcava l’agenda pública. Afegeix que “tot això ha canviat de manera radical: l’accés a la informació es fa de manera preferentment digital, el ciutadà busca accés immediat i ha deixat de ser fidel als mitjans de sempre”. A resultes, la titulació de Periodisme s’ha hagut d’adaptar als nous formats i les noves demandes, amb una major preparació multimèdia i digital, però sense deixar d’escriure ni de narrar bé, com tampoc de trobar bones històries.
En aquest sentit, Toni Sellas, coordinador del grau en Periodisme, destaca que en aquests 20 anys s’han actualitzat continguts, plans d’estudi i metodologies docents, entre altres aspectes, de manera que “la titulació s’ha posat al dia d’acord amb l’evolució del context, tant universitari com de la professió periodística”. Tot plegat, afegeix, amb la voluntat de “formar professionals multidisciplinaris en els processos d’informació, mitjans i nous llenguatges de comunicació periodística”.
Uns estudis essencialment pràctics
L’elevat nombre d’hores pràctiques que l’alumnat duu a terme en el marc de les diferents assignatures, ja sigui al plató de TV, l’estudi de ràdio, el plató de fotografia i la revista digital Sense Boira, entre d’altres, és un dels trets diferencials dels estudis de Periodisme a la UVic-UCC. A més de les pràctiques en el marc de les assignatures, els estudiants també poden exercir la professió abans de graduar-se amb mitjans propis de la facultat, com la UVic Ràdio o el magazín digital Insights, per exemple. Així mateix, en la formació teòrica també es té en compte el contacte directe amb el món professional, que es concreta amb la presència de molt professorat associat que treballa en mitjans i el desenvolupament del programa “Professionals a l’aula”, a través del qual periodistes i professionals visiten les aules de la UVic-UCC i hi traslladen les seves experiències i es treballa a partir de l’anàlisi de casos.
Actes de celebració del 20è aniversari
Per commemorar els 20 anys de Periodisme, des de la Facultat d’Empresa i Comunicació s’han programat un conjunt d’actes. En aquest sentit, el pròxim 24 de març, a les 11 h, Toni Cruanyes, oferirà a l’Aula de Cinema de la UVic-UCC la conferència “Periodisme i literatura”, en connexió amb algunes tendències periodístiques que posen de manifest la vigència d’una aproximació pròpia del periodisme narratiu. Cruanyes, periodista i Premi Josep Pla 2022, oferirà la seva visió sobre la relació existent sobre el periodisme i la literatura.
Però els actes ja van arrencar el 4 de març, en què va tenir lloc la conferència “Periodisme amb mirada de gènere: posa’t les ulleres liles!”, a càrrec d’Aurora Anton, en el marc, també, dels actes del 8M. I continuaran el 29 de març a la tarda, quan Catalunya Ràdio farà el seu magazín, “La tarda de Catalunya Ràdio”, en directe, des de l'estudi de TV i l'estudi de ràdio de la Universitat, amb Òscar Fernández, que va ser molts anys professor associat de la Facultat, i Elisenda Carod. Més endavant, el 31 de març, a les 9.30 h i al mateix lloc, hi haurà una taula rodona sobre “Innovació i tendències del periodisme”, amb la intervenció de diferents professionals dels mitjans, que posaran sobre la taula els reptes de futur i les tendències emergents de la professió periodística. Finalment, el 5 d’abril, a les 11 h, també a l’Aula de Cinema, hi haurà la Jornada amb graduats en conversa amb l’alumnat. Aquest acte preveu la participació d’estudiantat i exalumnes de trajectòries i àmbits diversos.
El futur de la titulació de Periodisme
L’actual grau en Periodisme entoma reptes importants de futur, que també té la professió. Segons Sellas, “es tracta de garantir una formació de base que permeti a l'alumnat tenir uns bons fonaments per entendre i exercir això que anomenem ‘periodisme’”. En aquest sentit, el coordinador del grau assenyala, també, que des de la UVic-UCC es forma els futurs periodistes aportant-los coneixement i praxi respecte a les formes amb què s’exerceix la professió i els mitjans amb què es desenvolupa, siguin els tradicionals o els que van sorgint en un ecosistema molt fragmentat. També afegeix que, alhora, es procura proporcionar-los una versatilitat que els permeti adaptar-se als canvis que continuarà havent-hi al mercat els pròxims anys.
Amb vista al futur de la titulació, Burgaya considera que “és fonamental anar ampliant l'abast de la formació impartida, així com l'adaptació constant als canvis, tot mantenint allò que és imprescindible en la professió periodística”. També remarca que al futur periodista li calen coneixements amplis i assumir que s’haurà de formar constantment per exercir la funció de servei públic que duu a terme, posant context als fets i ajudant a destriar allò que és rellevant del que és anecdòtic. I conclou: “la tecnologia i la intermediació canvia, però continua havent-hi una gran diferència entre el bon i el mal periodisme”.
Notícies
El CEEAF assessorarà tres entitats de voleibol en preparació física i prevenció de lesions
El Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) desenvoluparà estratègies de preparació física, prevenció de lesions i millora del rendiment esportiu amb tres entitats de l’àmbit del voleibol: la Federació Catalana de Voleibol...
Un estudi sobre la incorporació de microalgues en la dieta humana rep el premi Vicenç Fisas de la Fundació La Farga
Un estudi sobre la incorporació de microalgues a la dieta humana ha merescut el Premi Vicenç Fisas que concedeix anualment la Fundació La Farga. L’autora, Maria Gayà i Rosselló, estudiant de Biotecnologia a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic...
Jordi Gené protagonitza la segona sessió dels Growth Mornings parlant sobre els paral·lelismes entre l’empresa i l’automobilisme
Amb l’objectiu d'aprofundir en els factors clau que marquen la diferència entre competir i guanyar, Jordi Gené ha protagonitzat la segona edició dels Growth Mornings, les píndoles informatives matinals organitzades per l’Escola de Postgrau de la UVic. En aquesta sessió formativa dirigida a empresaris i...
El projecte SONAR del CEEAF, reconegut com a iniciativa emergent als Guardons de l’Esport 2024
El projecte SONAR, desenvolupat pel Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, ha estat reconegut com a projecte emergent als Guardons de l’Esport 2024, lliurats per la Fundació Catalana per a l’Esport. Aquest projecte, que promou la prevenció de...