El grau en Fisioteràpia de la UVic celebra 25 anys i ja compta amb 2.500 graduats
Aquest curs es compleixen 25 anys de la implantació dels estudis del grau en Fisioteràpia a la UVic i això vol dir que ja són més de 2.500 els professionals que s’han format a les seves aules. La Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ho celebrarà aquest dijous amb un acte institucional a la Sala Gòtica de la Casa de Convalescència, que aplegarà diferents veus que parlaran de present, el passat i el futur d’aquesta professió.
El grau en Fisioteràpia es va implantar el curs 1998-1999, just un any després del reconeixement de la Universitat de Vic per part del Parlament de Catalunya. Des de llavors i fins avui, el grau no ha parat de créixer i evolucionar gràcies a tres aspectes que han estat rellevats: el creixement del nombre d’estudiants, els canvis del pla d’estudis i l’arribada dels estudiants de França.
Si al primer any es van matricular a Fisioteràpia 80 estudiants, actualment en són 160 —i fins i tot podrien ser-ne més, si no fos per la nota de tall. Aquest volum tan significatiu, sobretot en les darreres promocions (al voltant de 620 estudiants entre primer i quart curs), ha generat reptes organitzatius i logístics importants, com ara la consolidació de tres línies de docència. També ha suposat un desafiament en la manera d’impartir les classes i en la gestió de les pràctiques clíniques obligatòries, ja que en el darrer curs es van gestionar 355 places en centres de pràctiques nacionals i 425 en centres estrangers.
D’altra banda, l’adaptació constant dels plans d’estudi ha permès donar resposta a l’evolució de l’entorn social i sanitari. “La implementació de les noves tecnologies que exigien les metodologies d’ensenyament-aprenentatge ha estat clau en aquesta evolució”, afirma el coordinador del grau, Carles Parés, que afegeix que “hem passat de fer classes magistrals amb aparells de transparències i diapositives, a utilitzar metodologies docents en què l’estudiant és al centre de l’aprenentatge, gràcies a les classes invertides, l’aprenentatge basat en problemes (ABP), les simulacions clíniques d’alta fidelitat o la realització de treballs de fi de grau vinculats a projectes de recerca”.
L’arribada d’estudiants francesos també ha suposat un punt d’inflexió en aquests 25 anys del grau. Farà cosa de 10 anys que van venir els deu primers estudiants del país veí, atrets pel fet que s’impartia en quatre anys en comptes de cinc i que no hi havia els números clausus que imposa el sistema francès. Tant és així que avui en dia l’estudiantat francès suposa el 70 % de l’alumnat del grau, dos terços de la matrícula. Per facilitar el seguiment de les classes, fa tres anys que es va determinar oferir el grau en català, per als estudiants del matí, i en castellà, per als dos grups de la tarda. També es va engegar un programa d’acompanyament lingüístic i administratiu per facilitar els tràmits quotidians i procurar una bona immersió de l’estudiant, sobretot a l’inici del curs.
Actualment, el grau té una taxa d’ocupació d’entre el 80 i el 85 %, mentre que un 90 % dels que afirmen tenir feina, ocupen llocs relacionats amb el grau. Segons Carles Parés, “el nostre objectiu de futur és continuar formant fisioterapeutes avesats en el diagnòstic diferencial i el raonament clínic, amb competències professionals i personals per treballar en equips multidisciplinaris”.
Activitat commemorativa
Aquest dijous, 14 de desembre, a les 17.30 h de la tarda, tindrà lloc a la Sala Gòtica de la UVic-UCC (Casa de Convalescència) l’acte central de commemoració d’aquesta efemèride, sota el títol “25 anys de Fisioteràpia a la UVic: passat, present i futur de la professió”.
Constarà, en primer lloc, d’una conferència d’Enric Sirvent, fisioterapeuta jubilat i premi June Nystrom del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, que parlarà de “60 anys de fisioteràpia catalana, dels soterranis del Clínic a l’èxit d’una professió”.
Posteriorment, hi haurà una taula rodona, moderada pel professor Daniel Jiménez, sobre “Passat, present i futur de la fisioteràpia”, en la qual participaran el degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Ramon Aiguadé; la coordinadora del Servei de Rehabilitació CAP II Maresme i professora a la UVic, M. Carme Sànchez; l’excap de Rehabilitació del Consorci Hospitalari de Vic, Pere Solé; el fisioterapeuta del Girona Futbol Club i exalumne Enric Clos; el tècnic en gestió sanitària del CatSalut i exalumne Alejandro Aragón, i el director de Fisioteràpia Clavera i exalumne, Joan Albert Clavera.
Finalment, hi haurà un reconeixement a la trajectòria professional del grau. L’acte comptarà amb la presència del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; la degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Míriam Torres, i el coordinador del grau, Carles Parés.
En clau interna i durant tot el curs, des del grau també s’ha organitzat un cinefòrum, amb la projecció d’una pel·lícula mensual; la Diada de Fisioteràpia, prevista per al 20 de març, que també girarà al voltant del 25è aniversari; una exposició, i un conjunt de sessions per a l’alumnat a càrrec de fisioterapeutes rellevants.
Notícies
Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’
La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...
Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys
Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...
Projectes coliderats per quatre investigadores vinculades a la UVic-UCC obtenen finançament de La Marató 3Cat
Aquest dijous la Fundació 3Cat ha lliurat els diplomes als projectes que finançarà en el marc de La Marató 3cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. Entre els 26 projectes seleccionats, n'hi ha quatre que estan coliderats per investigadores que exerceixen docència o...
Un projecte europeu coordinat per la UVic-UCC estudiarà com millorar l’atenció a la incontinència urinària a les residències de gent gran
La incontinència urinària afecta més de 55 milions de persones a tot Europa. A les residències de gent gran la pateixen més del 60-75 % dels residents. Considerada tradicionalment com una síndrome geriàtrica, repercuteix en la qualitat de vida (física, emocional i social) de les...