El bioestadístic esportiu, una nova professió que pot contribuir a la prevenció de lesions
La nova especialitat professional de bioestadista esportiu pot ajudar en l'optimització de les dades sobre les lesions per quantificar-les, comprendre les seves possibles causes i prevenir-les, segons un nou estudi publicat a Injury Prevention.
Aquesta investigació, en la qual es descriu el camp emergent de la bioestadística esportiva i s’explica la seva rellevància per a la prevenció de lesions, ha estat realitzada per Martí Casals, de l'Sport Performance Analysis Research Group (Sparg) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i Caroline Finch, de l'Australian Collaboration for Research into Sports and its Prevention (Federation University Austràlia), que és un dels nou centres de recerca reconeguts pel Comitè Olímpic Internacional per a la prevenció de lesions i la protecció de la salut dels atletes.
Les noves tecnologies i el fenomen del big data han donat més valor als analistes, l'estadística i la ciència de computació en aquest camp. Les especialitzacions de l'estadística aplicada (com la bioestadística, l'econometria o la bioinformàtica) han anat creixent en els últims anys i són ja reconegudes per les diferents ciències afins. No és una excepció el camp de la ciència de l'esport, on l'interès pel rendiment dels atletes -juntament amb la famosa pel·lícula Moneyball, que ha contribuït a despertar l’atracció del públic per l’ús de l’analítica en aquesta àrea- han creat noves oportunitats a l'especialització de Sports Analysts o Sports performance.
"Parlar de rendiment és parlar, també, de prevenció de lesions i sistemes de vigilància per prevenir-les. La ciència de l'esport i la medicina esportiva necessiten especialistes per resoldre els desafiaments que sorgeixen amb les dades de lesions. Una de les professions que podrà ajudar a desenvolupar aquestes funcions serà l'especialitat del bioestadística esportiu, més coneguda als Estats Units o Austràlia ", explica Martí Casals.
Per avançar en la prevenció de lesions en l'esport -assenyala l’estudi-, hi ha, a més, una clara necessitat de disposar de més equips multidisciplinaris que incorporin la bioestadística, l’epidemiologia i la salut pública, ja que és una realitat que el seu control i vigilància és un problema de salut pública. Un dels handicaps que hi ha actualment és la falta de disponibilitat d'informació d'alta qualitat sobre lesions de les diferents poblacions que practiquen esport (escoles, clubs professionals o aficionats).
Els autors d'aquest treball destaquen la importància d'una sèrie de qüestions relacionades amb aquesta professió i la ciència de la prevenció de lesions esportives, com ara la creixent popularitat de les mètriques i les estadístiques esportives, el potencial del big data en ciència de l'esport i la prevenció de lesions o la necessitat de formar nous investigadors i professionals en aquest àmbit, entre d’altres.
A més, els autors de l'estudi reclamen que els estadístics esportius facin un esforç per explicar les seves idees, essencialment matemàtiques, en uns termes comprensibles per a tots els professionals implicats en la comunitat esportiva, com ara entrenadors, esportistes, metges de l'esport, preparadors físics , fisioterapeutes o readaptadors de lesions, perquè siguin conscients de la seva utilitat en la prevenció i la predicció de lesions.
Sobre el CIBERESP
El Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa -CIBER- és un consorci dependent de l'Institut de Salut Carlos III -Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat- i cofinançat per FEDER. El CIBER en la seva Àrea Temàtica d'Epidemiologia i Salut Pública -CIBERESP- està format per 48 grups de recerca d'excel·lència, de caràcter multidisciplinari i multicèntric. Centra les seves activitats en dos aspectes clau: conèixer la magnitud i la distribució dels problemes de salut pública i identificar els factors determinants dels mateixos per avaluar l'efectivitat i l'eficiència de les intervencions, independentment de si es desenvolupen des de l'àmbit de les polítiques públiques o des de les implementacions pràctiques de prevenció i resolució.
Sobre l'ASPB
L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) es va crear el 2003 i està participada per l'Ajuntament de Barcelona i el govern de la Generalitat. Les seves competències són gestionar els centres i polítiques de salut pública a la ciutat, tant en medi ambient com en recursos sanitaris, epidemiologia i atenció a les addiccions. Disposa d'un laboratori que presta servei ininterrompudament des del segle XIX. És centre col·laborador de l'OMS en salut laboral, i promou una escola anual de salut pública al costat de la UPF i la Johns Hopkins University de Baltimore.
Notícies
Projectes coliderats per quatre investigadores vinculades a la UVic-UCC obtenen finançament de La Marató 3Cat
Aquest dijous la Fundació 3Cat ha lliurat els diplomes als projectes que finançarà en el marc de La Marató 3cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. Entre els 26 projectes seleccionats, n'hi ha quatre que estan coliderats per investigadores que exerceixen docència o...
Un projecte europeu coordinat per la UVic-UCC estudiarà com millorar l’atenció a la incontinència urinària a les residències de gent gran
La incontinència urinària afecta més de 55 milions de persones a tot Europa. A les residències de gent gran la pateixen més del 60-75 % dels residents. Considerada tradicionalment com una síndrome geriàtrica, repercuteix en la qualitat de vida (física, emocional i social) de les...
Ángel Honrado, CEO de l’empresa We Do, guanya el “Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència”, que s'ha fet avui a la UVic-UCC dins la Setmana de la Ciència
Ángel Honrado, CEO i project manager de l’empresa We Do, amb un monòleg sobre el virus del Papil·loma Humà (VPH), ha guanyat la sisena edició del “Concurs de Monòlegs del Club de la Ciència”, que ha tingut lloc aquest matí al Paranimf de la Universitat...
Dos estudiants de Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la UVic-UCC, guardonats als Premis Ludi 2024
Unai Estavillo i Montserrat Estivill, estudiants del grau en Multimèdia. Aplicacions i Videojocs de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), i Natàlia Pérez, del Centre d'Estudis Politècnics, van ser guardonats ahir en els Premis Ludi 2024, que impulsa 3Cat, un certamen...