
El bioestadístic esportiu, una nova professió que pot contribuir a la prevenció de lesions
La nova especialitat professional de bioestadista esportiu pot ajudar en l'optimització de les dades sobre les lesions per quantificar-les, comprendre les seves possibles causes i prevenir-les, segons un nou estudi publicat a Injury Prevention.
Aquesta investigació, en la qual es descriu el camp emergent de la bioestadística esportiva i s’explica la seva rellevància per a la prevenció de lesions, ha estat realitzada per Martí Casals, de l'Sport Performance Analysis Research Group (Sparg) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i Caroline Finch, de l'Australian Collaboration for Research into Sports and its Prevention (Federation University Austràlia), que és un dels nou centres de recerca reconeguts pel Comitè Olímpic Internacional per a la prevenció de lesions i la protecció de la salut dels atletes.
Les noves tecnologies i el fenomen del big data han donat més valor als analistes, l'estadística i la ciència de computació en aquest camp. Les especialitzacions de l'estadística aplicada (com la bioestadística, l'econometria o la bioinformàtica) han anat creixent en els últims anys i són ja reconegudes per les diferents ciències afins. No és una excepció el camp de la ciència de l'esport, on l'interès pel rendiment dels atletes -juntament amb la famosa pel·lícula Moneyball, que ha contribuït a despertar l’atracció del públic per l’ús de l’analítica en aquesta àrea- han creat noves oportunitats a l'especialització de Sports Analysts o Sports performance.
"Parlar de rendiment és parlar, també, de prevenció de lesions i sistemes de vigilància per prevenir-les. La ciència de l'esport i la medicina esportiva necessiten especialistes per resoldre els desafiaments que sorgeixen amb les dades de lesions. Una de les professions que podrà ajudar a desenvolupar aquestes funcions serà l'especialitat del bioestadística esportiu, més coneguda als Estats Units o Austràlia ", explica Martí Casals.
Per avançar en la prevenció de lesions en l'esport -assenyala l’estudi-, hi ha, a més, una clara necessitat de disposar de més equips multidisciplinaris que incorporin la bioestadística, l’epidemiologia i la salut pública, ja que és una realitat que el seu control i vigilància és un problema de salut pública. Un dels handicaps que hi ha actualment és la falta de disponibilitat d'informació d'alta qualitat sobre lesions de les diferents poblacions que practiquen esport (escoles, clubs professionals o aficionats).
Els autors d'aquest treball destaquen la importància d'una sèrie de qüestions relacionades amb aquesta professió i la ciència de la prevenció de lesions esportives, com ara la creixent popularitat de les mètriques i les estadístiques esportives, el potencial del big data en ciència de l'esport i la prevenció de lesions o la necessitat de formar nous investigadors i professionals en aquest àmbit, entre d’altres.
A més, els autors de l'estudi reclamen que els estadístics esportius facin un esforç per explicar les seves idees, essencialment matemàtiques, en uns termes comprensibles per a tots els professionals implicats en la comunitat esportiva, com ara entrenadors, esportistes, metges de l'esport, preparadors físics , fisioterapeutes o readaptadors de lesions, perquè siguin conscients de la seva utilitat en la prevenció i la predicció de lesions.
Sobre el CIBERESP
El Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa -CIBER- és un consorci dependent de l'Institut de Salut Carlos III -Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat- i cofinançat per FEDER. El CIBER en la seva Àrea Temàtica d'Epidemiologia i Salut Pública -CIBERESP- està format per 48 grups de recerca d'excel·lència, de caràcter multidisciplinari i multicèntric. Centra les seves activitats en dos aspectes clau: conèixer la magnitud i la distribució dels problemes de salut pública i identificar els factors determinants dels mateixos per avaluar l'efectivitat i l'eficiència de les intervencions, independentment de si es desenvolupen des de l'àmbit de les polítiques públiques o des de les implementacions pràctiques de prevenció i resolució.
Sobre l'ASPB
L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) es va crear el 2003 i està participada per l'Ajuntament de Barcelona i el govern de la Generalitat. Les seves competències són gestionar els centres i polítiques de salut pública a la ciutat, tant en medi ambient com en recursos sanitaris, epidemiologia i atenció a les addiccions. Disposa d'un laboratori que presta servei ininterrompudament des del segle XIX. És centre col·laborador de l'OMS en salut laboral, i promou una escola anual de salut pública al costat de la UPF i la Johns Hopkins University de Baltimore.
Notícies

UP University signa un acord de col·laboració per a cinc anys a Oulu i el rector de la UVic-UCC assumeix la presidència del consorci
La xarxa europea UP University, un consorci format per diverses universitats europees entre les quals hi ha la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha reforçat la seva cooperació amb la signatura d’un acord per a cinc anys que va tenir lloc...

Eumo Editorial serà present, per Sant Jordi, a la plaça Major de Vic amb llibres de fons i de km 0
Com a novetat de l’edició de Sant Jordi d’enguany, i amb una aposta clara per la proximitat i la voluntat de mantenir viu el catàleg editorial, Eumo Editorial tindrà el 23 d’abril una parada amb llibres de fons i de km 0 d’autors de la...

La XIV Jornada RDI TIC Salut Social vol impulsar el potencial dels professionals sanitaris i socials mitjançant les eines digitals
El pròxim 24 d'abril tindrà lloc a l’Aula Magna de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) la XIV Jornada RDI TIC Salut Social, un esdeveniment clau per a la transformació digital en l'àmbit sanitari i social. La trobada reunirà experts...

Gairebé 200 persones donen sang en l’acapte de la UVic
Un total de 227 persones es van apropar a l’acapte de sang que va tenir lloc aquest dimarts, 8 d’abril, als edificis de Miramarges i Torre dels Frares de la UVic-UCC. D’aquestes, 198 persones van fer una donació de sang i 29, de moll d’os...