160 informadors i orientadors juvenils de tot Catalunya es troben dimecres a la UVic
14.10.2014
15.10.14.- La Direcció General de Joventut (DGJ) del Departament de Benestar Social i Família ha celebrat aquest dimecres al campus Torre dels Frares de la Universitat de Vic la Trobada d’Informació i Orientació Juvenil 2014 – Innova’t, que aplega un total de 160 d’informadors i orientadors juvenils d’arreu de Catalunya.
L’objectiu de la trobada era millorar l’atenció als joves que presten els 294 Punts d’Informació Juvenil (PIJ) i 32 Oficines Joves (OJ) que avui hi ha a Catalunya. En concret, es va explicar com aplicar un nou procés per tal que informadors i orientadors optimitzin els processos de gestió de la informació i millorin els canals de difusió dels recursos que presten aquests serveis: emancipació juvenil (formació i mercat laboral, lleure i cultura, esports, turisme juvenil o tecnologies de la informació i la comunicació.
A la jornada, que ha inaugurat el director general de Joventut, Toni Reig, també hi ha intervingut la secretària general de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, Carme Sanmartí i el coordinador dels membres integrants de l'Agència Europea d'Informació Juvenil i Assessorament (ERYICA), Imre Simon. Justament, Catalunya va ser reconeguda el 28 de març passat com a nou membre de ple dret a ERYICA. Gràcies a aquesta acceptació, la DGJ comparteix, des de llavors, decisions i coneixements amb la resta de serveis d’informació juvenils d’arreu d’Europa en igualtat de condicions. Segons ha assenyalat Toni Reig, aquest fet “reforça la vocació europea del nostre país, també en l’àmbit de la joventut, i que demostra com és possible tenir veu pròpia en institucions internacionals”.
A Catalunya, els PIJ i OJ van atendre uns 600.000 joves el 2013, que van fer més d’un milió de consultes. Les qüestions més demanades pels usuaris van ser les relacionades amb l’oferta formativa i educativa existent a Catalunya, amb un 27% del conjunt de les consultes. Aquest tipus de consultes són les més han crescut des de l’any 2008. Aquesta evolució coincideix amb l’augment dels joves de 16 a 29 anys que estudien, que van passar del 29% el 2008 al 38% el tercer trimestre del 2013, segons dades de l’Enquesta de Població Activa. Aquest augment de nou punts indica que molts joves, sobretot els de les franges més joves, optin per seguir estudiant com a alternativa a l’atur i per a posicionar-se millor en el mercat laboral.
La cerca d’informació i assessorament sobre el mercat laboral va ser la segona qüestió més sol•licitada, amb un 17% del total de consultes.
L’estadística situa el lleure i la cultura com les dues temàtiques següents en nombre consultes, amb un 13% i 10% respectivament, seguides de les tecnologies de la informació i la comunicació (9%), la salut i esports (7%), l’habitatge i el turisme (5%, percentatge que, en el cas del turisme, és del 8% els mesos d’estiu), la cohesió social i aspectes relacionats amb la participació juvenil (3% cadascun), la solidaritat i les relacions internacionals (1%), i el medi ambient i consum (menys de l’1%).
Pel que fa a Osona, el nombre de PIJ és de 20, i també hi ha una OJ d’abast comarcal, situada al carrer Bisbe Morgades, 15 de Vic, que presta serveis des de l’octubre del 2010. Segons les dades estadístiques, aquests 21 serveis van atendre uns 20.000 joves el 2013. Per àmbits temàtics, la qüestió més sol•licitada va ser el lleure, amb un 28%, seguida de l’educació i la formació (22%), mercat laboral (20%), cultura (7%), tecnologies de la informació i la comunicació (6%), salut i esports (5%), cohesió social (4%), solidaritat (3%), participació i turisme (2% en cadascun dels dos àmbits), sostenibilitat i medi ambient i consum (1%).
Durant la Jornada, l'Àrea de Màrqueting de la UVic ha realitzat per als participants una sessió informativa sobre l'oferta de formació de la Universitat i també s'han fet visites a les instal.lacions