Amb motiu del seu 98è aniversari de naixement s’ha preparat una exposició sobre la trajectòria de Maria Teresa Codina, una de les figures clau en la renovació pedagògica a Catalunya durant el segle XX. Des de la fundació de l’escola Talitha el 1956 fins a la seva tasca educativa a Can Tunis ha impulsat una escola activa i compromesa amb la igualtat d’oportunitats.
Reconeixements com la Medalla d’Or de la Generalitat (2020) i el Premi Catalunya d’Educació (2002) avalen la seva contribució. El seu llegat acadèmic també ha estat reconegut amb el títol de Doctora Honoris Causa per la Universitat de Vic (2018). El seu fons documental es conserva a la Biblioteca i al Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre (SGDAiR) de la Universitat com a testimoni del seu compromís amb l’educació.
Volem expressar el nostre agraïment al professor emèrit Joan Soler per la seva dedicació i ajuda en la preparació d’aquesta exposició, que permet donar a conèixer el llegat de Maria Teresa Codina.
Maria Teresa Codina i Mir
Barcelona, 1927
- Estudis de Mestra de primera ensenyança i de Filologia clàssica (1951-1952)
- Estudis al Centre d’Études Pédagogiques de París amb Pierre Faure i Pràctiques a l’École Expérimentale de Ponthieu (1953-54)
- Experiència al Col·legi Internat La Molina dirigit per Jordi Galí Herrera (1955-1956)
- Fundació de l’Escola Talitha a Barcelona que va dirigir fins al curs 1973-1974 (1956)
- Membre de l’equip fundador de l’Escola de Mestres Rosa Sensat (1965)
- Mestra a l’Escola de Patronat Nostra Senyora del Port a la Zona Franca de Barcelona (1974-1975) i professora de l’Institut de Batxillerat Casa Antúnez (1975-1977)
- Cap del Programa d’escoles d’acció especial i dels programes d’educació compensatòria i aules-taller del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (1983-1987)
- Directora del Programa d’Educació en la Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona (1987-1992)
- Creació i direcció, conjuntament amb Basilio González, de l’Escola Secundària Adaptada Xavó-Xaví a Can Tunis (1989)
- Jubilació administrativa als 65 anys (1992). Des d’aleshores i fins avui ha continuat aportant experiència i compromís en l’educació i l’escola
Any | Reconeixements i premis rebuts |
---|
1979 | Premi Ramon Llull d’experiències pedagògiques |
1983 | Premio Hidalgo de Presencia Gitana |
1995 | Premi Ramon Fuster a la trajectòria professional |
2002 | I Premi Catalunya d’Educació |
2009 | XVI Premi Mestres 68 |
2012 | Reconeixement de la Societat Catalana de Pedagogia |
2018 | Doctora Honoris Causa de la UVic-UCC |
2020 | Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya |
La renovació pedagògica a Catalunya
Maria Teresa Codina és una mestra referent de la renovació pedagògica, que es desplega a Catalunya durant la segona meitat del segle XX. Forma part de la generació de mestres pioners que van impulsar la renovació de l’escola durant els temps difícils del franquisme amb la creació d’escoles privades que tenien vocació de servei públic. Aquestes escoles, anomenades escoles actives, es van inspirar en el model educatiu i en la tasca dels mestres renovadors del primer terç del segle XX, sobretot durant el període de la Segona República (1931-1939), que el franquisme va tallar de soca-rel.
L’onada de renovació pedagògica desenvolupada durant les dècades de 1950 i 1960 es va intensificar a la dècada de 1970 i es va escampar en el si de l’escola pública. Els cursos de formació permanent i, sobretot, les escoles d’estiu van ser una oportunitat per difondre les idees de renovació d’una nova escola pública catalana. La transformació de l’escola va tenir un paper molt important en la vertebració dels barris de les ciutats que havien acollit un nombre important de població immigrada dels diferents territoris de l’Estat espanyol. Així, la lluita per l’escola pública i la igualtat d’oportunitats van esdevenir un pilar fonamental de les reivindicacions de les associacions de veïns.
La trajectòria professional de Maria Teresa Codina, des de l’Escola Talitha fins al treball educatiu al barri de Can Tunis, ens ajuda a comprendre l’evolució de la renovació pedagògica a Catalunya de manera paral·lela a la transformació política i social del país, des de la dictadura franquista fins a la transició i l’etapa democràtica.
L’Escola de Mestres Rosa Sensat
L’entitat, avui convertida en Associació de Mestres Rosa Sensat, va ser fundada per un equip de mestres liderat per Marta Mata i Garriga (1926-2006) amb la voluntat de cobrir les necessitats de formació dels mestres que tenien una vocació i inquietud renovadora. Ha estat, i és encara avui dia, una entitat clau per renovar i impulsar la formació permanent dels mestres a través de cursos, jornades, seminaris, grups de mestres, publicació de revistes i, de manera especial, les escoles d’estiu a partir de 1966.
L’Escola Talitha
Talitha, que vol dir “nena” en arameu, tenia un ideari pedagògic fonamentat en els principis de la pedagogia activa, que es va construir en les sessions de treball i formació de l’equip de mestres. L’educació integral, la relació entre responsabilitat i llibertat, el contacte directe amb la realitat, el tractament de la llengua i cultura catalanes i la participació dels pares i mares en la gestió van ser alguns dels punts forts de l’estil educatiu de Talitha.
L'Escola Avillar Chavorrós
(nom en caló, en català es tradueix com “Veniu, mainada”)
L’escola d’educació infantil i primària formava part del projecte d’actuació integral al barri marginal de Can Tunis on hi vivien famílies d’ètnia gitana. En el marc d’una concepció integral de l’educació, l’escola tenia dues dimensions rellevants: la idea d’escola-comunitat i la lluita pel dret a l’educació i la igualtat d’oportunitats que representa una escola de qualitat per a tothom.
L’Escola-taller Xavó-Xaví
(nom en caló, en català es tradueix com “Noi-Noia”)
Va ser una escola de secundària adaptada per a adolescents de 12 a 16 anys. Els tallers de pretecnologia (“de la mà al cervell”) eren l’eix al voltant del qual s’estructuraven els aprenentatges amb l’objectiu d’orientar els adolescents cap a l’exercici d’una activitat professional manual que fes possible la seva inserció laboral.
Aquesta exposició treballa de manera explícita un o diversos Objectius de desenvolupament sostenible