Text elaborat per la Biblioteca de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya amb la col·laboració de Josep Matas, advocat.
Propietat intel·lectual
L'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual classifica les diferents facetes de la propietat intel·lectual en dues branques principals: d'una banda trobem els drets lligats a la propietat industrial (patents, marques, dissenys industrials i denominacions d'origen), i d'una altra el dret d'autor i els drets connexos.
A la legislació espanyola s'entén com a propietat intel·lectual només aquest segon vessant.
El dret d'autor es defineix com el conjunt de drets d'una persona natural sobre la seva obra de naturalesa literària, artística o científica; les persones jurídiques també poden ser titulars dels drets. La legislació vol que el treball de l’autor sigui sempre reconegut i afavoreix que pugui obtenir uns beneficis pel seu treball intel·lectual i per la seva aportació a la cultura o a la ciència, beneficis que es reconeixen durant un temps limitat.
Quines normes regulen la propietat intel·lectual i els drets d'autor en entorns digitals? Obrir/Tancar
La UVic-UCC disposa des del desembre de 2014 de la Normativa sobre propietat intel·lectual i industrial dels Resultats de la recerca desenvolupada a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
Aquesta normativa es formula d’acord amb el Reial decret legislatiu 1/1996, de 12 de febrer, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de propietat intel·lectual i la Llei 11/1986, de 20 de març, de patents, per a invencions susceptibles de protecció per drets de propietat industrial.
Aquesta normativa respon a la voluntat per part de la UVic-UCC d'una banda, de fomentar les activitats de creació de coneixement dins de la comunitat universitària i la implicació activa del personal de la Universitat i, d’una altra, d’establir mecanismes per a l'explotació dels Resultats derivats d'aquestes activitats (reforçant la posició de la UVic-UCC com a entitat capdavantera en la generació de nous projectes empresarials, així com dels resultats obtinguts en el marc de les col·laboracions de caràcter científic, tècnic, humanístic o artístic desenvolupades amb altres entitats públiques o privades).
Drets d'autor i gestió dels drets
Els drets d'autor són:
- D'una banda, els drets morals, irrenunciables i inalienables, com el dret de reconeixement d'autoria i el dret d'integritat de l'obra, entre altres.
- D'altra banda, els drets transferibles i de durada limitada en el temps
L'autor és la persona natural que ha creat l’obra. El sol fet d’haver-la creat ja el fa titular dels drets, sense necessitat de registrar-la. En alguns casos previstos per la llei les persones jurídiques poden tenir drets econòmics o d’explotació, especialment en el cas d’obres col·lectives, elaboració de bases de dades o creació de programes informàtics.
En les obres en col·laboració els drets pertanyen a tots els autors, però en les obres col·lectives els drets corresponen a la persona responsable de l'edició i la divulgació de l'obra, a no ser que les diferents persones intervinents ho acordessin de forma diferent.
L'autor té els drets d'explotació de la seva obra, de qualsevol forma i per qualsevol mitjà. Aquests drets inclouen la seva facultat d’autoritzar-ne la reproducció, la distribució, la comunicació pública i la transformació. Una obra no pot ser explotada sense la seva autorització, excepte en determinats casos previstos en la llei.
Els drets d’explotació d’una obra són:
- Reproducció o còpia: digitalització, fotocòpia...
- Distribució d'exemplars físics: venda, préstec, lloguer...
- Comunicació pública sense exemplars físics: difusió a Internet o altres xarxes, exhibicions, presentacions, projeccions audiovisuals...
- Creació d'obres derivades: traduccions, resums, adaptacions...
És imprescindible registrar una obra al Registre de la Propietat Intel·lectual per tal que se'n reconeguin els drets d'autor? Obrir/Tancar
El professorat de l'educació reglada impartida en centres integrats en el sistema educatiu espanyol i el personal d'Universitats i organismes públics d'investigació en les seves funcions d'investigació científica, no necessitarà autorització de l'autor o editor per realitzar actes de reproducció, distribució i comunicació pública de petits fragments d'obres i d'obres aïllades de caràcter plàstic o fotogràfic figuratiu, quan, no concorrent una finalitat comercial, es compleixin simultàniament les següents condicions:
- Que aquests actes es facin únicament per a la il·lustració de les seves activitats educatives, tant en l'ensenyament presencial com en l'ensenyament a distància,o amb fins d'investigació científica,i en la mesura justificada per la finalitat no comercial perseguida.
- Que es tracti d'obres divulgatives.
- Que les obres no tinguin la condició de llibre de text, manual universitari o publicació assimilada, llevat que es tracti de:
- Actes de reproducció per a la comunicació pública, incloent el propi acte de comunicació pública, que no suposin la posada a disposició ni permetin l'accés dels destinataris a l'obra o fragment. En aquests casos s'ha d'incloure expressament una ubicació des de la qual els alumnes puguin accedir legalment a l'obra protegida.
- Actes de distribució de còpies exclusivament entre el personal investigador col·laborador de cada projecte específic d'investigació i en la mesura necessària per a aquest projecte. A aquests efectes, s'entendrà per llibre de text, manual universitari o publicació assimilada, qualsevol publicació, impresa o susceptible de ser-ho, editada amb la finalitat de ser emprada com a recurs o material del professorat o l'alumnat de l'educació reglada per facilitar el procés de l'ensenyament o aprenentatge.
- Que s'incloguin el nom de l'autor i la font, excepte en els casos en què resulti impossible. A aquests efectes, s'entendrà per petit fragment d'una obra, un extracte o porció quantitativament poc rellevant d’aquesta.
Gestió dels drets
En algunes ocasions cal posar-se en contacte amb el titular dels drets d’explotació dels materials per tramitar la corresponent autorització d’ús i, si escau, pagar una quantitat determinada com a contraprestació a l’explotació de l’obra. Aquest cost s’imputarà a cada centre, però la gestió es portarà a terme des de la Biblioteca.
Contacteu amb nosaltres a l’adreça bibliops@uvic.cat o per telèfon al 938 816 170 i demaneu per M. Alba Comasòlivas.
Si es vol fer ús de material en plataformes virtuals o altres entorns que no són responsabilitat de la UVIC-UCC, l'autorització d'ús l'haurà de tramitar la persona interessada. Des de la Biblioteca només s'oferirà assessorament i les dades de contacte de l’autor si és possible.
En aquests casos contacteu amb: merce.sune@uvic.cat
Ús docent de les obres al Campus Virtual
Materials de pròpia autoria |
|
Llibres sencers |
|
Parts de llibres |
|
Revistes senceres |
|
Articles de revista |
Per tant, no podeu digitalitzar, per exemple, tres articles del mateix número d'una revista, però sí vint articles de vint revistes diferents.
|
Imatges |
Es poden trobar imatges en domini públic o sota llicències Creative Commons que permetin usos comercials a diversos llocs web, com ara Flickr: The Commons, al cercador de Creative Commons i a la cerca avançada de Google imatges filtrant-la per drets d’ús. |
Articles de premsa |
|
Materials audiovisuals |
|
Treballs acadèmics dels estudiants |
|
Tesis doctorals |
|
Altres |
|
Guia d'ús docent de les obres al Campus Virtual d’acord amb els drets de propietat intel·lectual
Drets del materials docents i els drets a l'honor, la intimitat i la pròpia imatge
Què cal fer si es demana la retirada d'una obra o enllaç del Campus Virtual?
Si s’aprecia que l’obra o enllaç pot vulnerar algun dret de tercers, es recomana la seva retirada immediata del Campus Virtual i verificar posteriorment si la sol·licitud té fonament.
MOOC
Els MOOC (de l'anglès, Massive Open Online Courses) són cursos en línia, oberts i massius, gratuïts, que tenen com a objectiu compartir i difondre coneixement. A més dels materials d'un curs tradicional, com ara vídeos, lectures i qüestionaris, els MOOC proporcionen fòrums d'usuaris interactius que ajuden a construir una comunitat per als estudiants i professors.
La Biblioteca de la UVic-UCC ha elaborat la guia “MOOC´s i drets d’autor” com a material de suport en els equips docents implicats en l’elaboració dels continguts dels MOOC.
Aquesta guia respon a algunes qüestions com: Quin material podem citar? en quines condicions? Com ho hem de referenciar? On ho podem fer servir?, etc.
Llicències d'usos digitals
Per tal de facilitar l'ús docent de les obres al Campus Virtual, la UVic-UCC s’ha adherit a un conveni entre la CRUE, CEDRO i VEGAP, que estableix un import a abonar a CEDRO i VEGAP en concepte de remuneració equitativa als autors i editors durant els anys 2016 i 2017.
Aquesta llicència permet reproduir i incorporar al Campus Virtual articles de revista o fins al 10% del contingut d'un llibre per ser consultats pels estudiants.
Resta pendent la creació d'una eina informàtica amb què poder determinar els usos dels capítols o articles disponibles al Campus Virtuals. En cas que aquesta eina estigui disponible a 31 de desembre de 2017, CRUE, CEDRO i VEGAP negociaran un nou conveni basat en les dades aportades per l'aplicació. En cas contrari, però, el present conveni es prorrogaria un any més.
Llicències Creative Commons
Són llicències que permeten regular els drets d'autor, de forma més matisada, a criteri del titular dels drets, i ofereixen així la possibilitat de desenvolupar noves vies de col·laboració. Pots consultar la pàgina de Creative Commons per a més informació sobre aspectes generals, en especial el sistema de llicències que permeten establir criteris sobre com s’autoritza l’explotació.
Infografia: CreaCultura.com
Números identificadors de documents
ISBN (International Standard Book Number)
És un sistema alfanumèric normalitzat internacional creat per controlar i intercanviar informació sobre llibres i que serveix per identificar-los.
Ex.: ISBN-13:978-84-8181-227-5 ISBN-10: 84-8181-227-7
Qui ho tramita: Servei de Publicacions. lris Estrada | Àrea de Gestió Econòmica. Manoli Olmo
ISSN (International Standard Serial Number)
És un sistema alfanumèric que serveix per identificar una revista.
Ex.: 1387-2532
Qui ho tramita: Servei de Publicacions. lris Estrada | Àrea de Gestió Econòmica. Manoli Olmo
DL (Dipòsit Legal)
És un número que s'ha d'imprimir en les publicacions format per les sigles de la província on es registra, seguit del número assignat a l'obra separat per un guió de l'any de registre.
Ex.: DL B 2456-2014
Qui ho tramita: Servei de Publicacions. lris Estrada | Biblioteca. Mercè Montanyà
Handle
És un sistema numèric per assignar i gestionar números a objectes digitals i altres recursos d'internet per tal de crear URL fixos.
Ex.: http://hdl.handle.net/10854/5419
Qui ho tramita: Biblioteca. Mercè Montanyà