Vés al contingut

Publicar en accés obert

L'accés obert permet accedir de manera gratuïta i permanent a través d'Internet a recursos derivats de la producció científica o acadèmica, facilitant-ne la difusió i eliminant les barreres econòmiques per accedir-hi. D'aquesta manera la societat i la ciència es beneficien de la recerca finançada amb fons públics.

  • Augmenta la difusió dels resultats de la recerca  més visibilitat.
  • Afavoreix l'impacte de les publicacions  increment del nombre de citacions.
  • Incrementa la visibilitat de les institucions a què estan afiliats els autors  millor posicionament institucional.
  • Garanteix la recopilació i la preservació dels resultats de la recerca  accés perpetu.

Existeixen tres vies principals per publicar un article en accés obert:  
 

Via daurada - Publicar revistes d'accés obert  

Es tracta de revistes que no estableixen cap barrera per accedir als continguts, i a més permeten la reutilització, normalment mitjançant una llicència, sempre que es respecti la integritat dels treballs publicats i se'n reconegui l'autoria. En alguns casos es requereix el pagament d'una quota anomenada APC (Article Processing Charge) per part dels autors.  

Publicar un article en una revista en accés obert no eximeix el dipòsit d'aquests al RIUVic (Repositori Insticional de la UVic-UCC), segons estableix les agències que financien la recerca.

Selecció dels principals recursos (directoris, editorials, etc.) on podeu buscar revistes científiques amb peer review publicades en accés obert  

Via verda - Publicar al Repositori el que s'ha publicat a una revista  

La majoria d'editorials permeten dipositar o bé una reproducció de l'article publicat o bé una de les edicions preliminars (preprint o postprint) en un repositori.

Versions dels articles científics i accés obert

Beneficis de publicar en els repositoris institucionals  
 

Si esteu interessats en publicar documents al RIUVic contacteu amb repositori@uvic.cat.  

Via híbrida - Publicar a revistes de subscripció  

Publicació en una revista de subscripció que, previ pagament de l'APC, publicarà l'article en accés obert. Els autors o les seves institucions paguen la quota APC per tal que els seus articles es publiquin en obert; la resta d’articles de la revista només són consultables per als usuaris que hi estan subscrits.

En enviar l'article a la revista és important conèixer què permet l'editorial en relació amb l'accés obert. Es pot consultar el propi web de la revista (sota el conceptes "Rights&Permission", "Copyright" o "polítiques d'autoarxiu".

També es pot fer una consulta als recursos següents:

  • Dulcinea: Permet conèixer les polítiques editorials de les revistes nacionals.
  • SHERPA/RoMEOPermet conèixer les polítiques editorials de les revistes internacionals.

Conserva els teus drets d'autor davant les editorials

També pots consultar la pàgina Propietat intel·lectual (elaborada per la Biblioteca de la UVic-UCC).

Àmbit institucional


La UVic-UCC va aprovar la Política institucional de la Universitat de Vic per fomentar l'accés obert (Consell de Direcció de la UVic el 16 d’octubre de 2012) per tal de promoure la difusió de la producció científica i acadèmica en accés obert.

Àmbit nacional


La Llei de la ciència, tecnologia i innovació espanyola (article 37. Difusió en accés obert) assenyala que els investigadors que participen en projectes competitius nacionals han de fer pública una versió digital dels seus articles acceptats per les revistes el més aviat possible i com a molt tard 12 mesos després de la data oficial de publicació.

Àmbit europeu


  • Horizon 2020 - Programa de subvencions destinat a la recerca (2014-2020).

H2020 Programme AGA – Annotated Model Grant Agreement (article 29. Dissemination of results — Open access — Visibility of EU funding) esmenta que els investigadors que participen en projectes finançats per la Unió Europea han de fer públics en un repositori els articles científics publicats en el marc del projecte. El termini és de 6 mesos des de la publicació en el cas de les ciències i de 12 mesos en les ciències socials.

  • Horizon Europe - Programa de Recerca i Innovació (2021-2027), que continua el programa Horizon 2020.

Com complir amb els mandats d'accés obert

Documents relacionats


Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte