Activitats 2024
Acte d'homenatge
L'Aula Segimon Serrallonga, amb la complicitat de la UVic-UCC i l'Ajuntament de Torelló, continua treballant per fer possible la publicació de l'obra completa de Segimon Serrallonga sobre la base de la tesi doctoral de Jaume Coll Mariné, Segimon Serrallonga Morer (1930-2002). Una biografia intel·lectual, que estudia el conjunt i l'evolució de la vida i l’obra de Segimon Serrallonga.
El vintè acte de reconeixement a Segimon Serrallonga a Torelló, el dia 14 d’abril, a 2/4 de 12 del migdia, va consistir en un passeig literari. Amb un recorregut circular, dels jardins de Ca l’Espona als jardins superiors, es caminà pel verd paisatge de fora vila, per trobar la Bardissa, les ribes del Ter i el Ges, l’aiguabarreig, el rabeig de l’aigua, paisatges emocionals que contenen els poemes i les proses de Segimon Serrallonga.
Es va titular «No creguis res que en vers no entri», versos que pertanyen al Poema universal de la negativitat, la composició que encetà el passeig literari, i la tria de textos l’han feta Berta Faro, Rosa Sayós i M. Carme Codina, membres de l’Aula Segimon Serrallonga. Al llarg de l’itinerari, la interpretació dels poemes buscant la transmissió del sentit dels versos i els mots, la feu Mariona Fontserè, acompanyada amb la música contemporània del compositor Marc Fernàndez.
Havent acabat el recorregut, la gran quantitat d’assistents es reuní en un racó dels jardins on se sentiren els darrers textos amb música, i on es pronunciaren els discursos finals a càrrec de la Vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement, Eva Espasa, que qualificà el passeig d’activitat de transferència en el camp de les humanitats, i l’alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, que celebrà el format de l’acte d’aquest any i valorà la necessitat de reeditar l’obra completa de Segimon Serrallonga.
Acabat l’acte, es regalà un llibre, No creguis res que en vers no entri: passeig literari, que conté els poemes i les proses que es van poder escoltar durant el passeig, editat gràcies a l’Aula i l’Ajuntament de Torelló, amb disseny de Ton Granero (Eumogràfic), pròleg de Rosa Sayós, unes notes biogràfiques de Francesc Codina, i unes imatges del fotògraf Antonio Rodríguez de l’Associació Fotogràfica de Torelló, algunes fetes especialment per a l’ocasió, i d’altres, procedents de diferents fons. Un regal que s’oferí dins d’una bossa que porta estampats versos de Segimon Serrallonga: «Tot és tan bell que és impossible».
Activitats 2023
Acte d'homenatge i lliurament de la 16a beca Segimon Serrallonga
A vint anys de la seva creació, l'Aula Segimon Serrallonga reforça el seu vincle amb la UVic-UCC en articular-se amb la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris. També treballa per fer possible la publicació de l'obra completa de Segimon Serrallonga sobre la base de la tesi doctoral de Jaume Coll Mariné, que estudia per primer cop el conjunt i l'evolució de tota la producció intel·lectual de Segimon Serrallonga. La complicitat entre la UVic-UCC i l'Ajuntament de Torelló permetrà reforçar la recerca, l'edició i l'estudi de l'obra. L'Aula també s'ha ampliat amb les incorporacions de Mariona Fontserè, Maria Carme Codina i Meritxell Guitart.
Enguany l'acte d'homenatge a Segimon Serrallonga va tenir lloc el diumenge 16 d'abril al Teatre Cirvianum de Torelló. Titulat Eixarm de les bones lectures, va consistir en un espectacle que va començar amb una conversa entre Jaume Coll Mariné i Pep Paré sobre els principals eixos de l'obra del poeta i la seva significació a la literatura catalana contemporània. Després hi va haver una intervenció musical a càrrec de Victor Obiols i un diàleg entre lectors i autors de diferents generacions: Montse Grau, Victor Obiols, Xènia Dyakonova i Jofre Palau.
L'acte de lliurament de la 16a Beca Segimon Serrallonga per a l'ampliació d'estudis a l'estranger va tenir lloc, el diumenge 18 de juny, a la sala noble de Can Parrella de Torelló. Es va atorgar a Berta Galofré Claret (Sant Vicenç dels Horts), graduada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i màster en Pensament Contemporani i Tradició Clàssica per la Universitat de Barcelona, per desenvolupar el projecte “Otherwise than Ethics: Representations of Trauma, Failure, and Death in Marguerite Duras and Annie Ernaux” en el marc del seu doctorat a la Vrije Universiteit Brussel, de Brussel·les. El seu àmbit d’estudi és l’encreuament de la filosofia i la literatura, i té com a punt de partida el pensament d’Emmanuel Levinas. En el mateix acte, la guanyadora de la Beca de l'any 2020, Alba Petit, va impartir la conferència "Paleogenètica i arqueologia, un viatge pel món de la recerca científica i acadèmica".
Activitats 2022
Acte d'homenatge i lliurament de la 15a beca Segimon Serrallonga
A l'octubre es va confirmar que la 15a Beca Segimon Serrallonga s'atorgava definitivament a Oriol Teixidó Moreno –graduat en Dret i Economia (UPF) i Màster en advocacia (UI La Rioja)– per cursar l'Especialització en Dret Internacional i de la Unió Europea, a la Universitat d'Amsterdam, on durà a terme el projecte: "La gestió dels fluxos migratoris: Asil i immigració econòmica".
Prèviament, el dissabte 18 de juny de 2022, el Teatre Cirvianum de Torelló va acollir l’acte anual en memòria de Segimon Serrallonga, organitzat per l’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic, en el qual es va lliurar la quinzena Beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger a Elisabet Vives. El fet, però, que Vives rebés paral·lelament una altra beca, va fer que la Beca s'atorgués finalment a Oriol Teixidó Moreno.
L’acte en memòria de Segimon Serrallonga va comptar amb la intervenció del periodista i músic Antoni Batista, doctor en Ciències de la Comunicació, que va impartir la conferència “Via Laietana, la casa dels horrors. Reivindicació actual d’una memòria”. Després de la intervenció de l’alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, l’acte va finalitzar amb l’actuació musical d’Ivette Nadal.
La Comissió de Selecció de la beca va estar formada per Marçal Ortuño, alcalde de Torelló, en qualitat de president; Xavier Lozano, regidor de Cultura, com a secretari; Rosa Sayós, filòloga i professora de la UB; Anna Palomo, doctora en Història de l’Art i professora de la UVic-UCC; Imma Ollich, doctora en Història i Arqueologia Medieval i professora titular de la UB; Felip Vidal, doctor en Comunicació Audiovisual i Publicitat, professor a l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) Llotja de Barcelona i a la Universitat Oberta de Catalunya, i Ramon Farrés, doctor en Traducció i professor de la UAB.
Activitats 2021
Acte d'homenatge i lliurament de la 14 beca Segimon Serrallonga
Inés Villanueva va ser la guanyadora de la 14a Beca Segimon Serrallonga d'ampliació d'estudis a l'estranger que convoquen l'Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic. Amb l'import de la Beca, la guanyadora durà a terme el projecte d’estudis “Filosofia, política i ecologisme. Aportacions filosòfiques per repensar la teoria política des de la mirada transversal de l’ecologisme”, a través del Màster Internacional de Filosofia a les universitats de Lisboa (Portugal) i Lille (França). A continuació va tenir lloc l'acte d'homenatge a Segimon Serrallonga que va comptar amb la intervenció del professor de Literatura Catalana a la UB Jordi Marrugat, que va impartir la conferència “La poesia de Josep Carner (i la seva influència en Segimon Serrallonga)”. Finalment, i després de la intervenció de l'alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, es va interpretar l’espectacle poeticomusical ‘Bestiari’, de Josep Carner i Joan Díaz. L'acte es va dur a terme, com l'any anterior, al Teatre Cirvianum.
Activitats 2020
Acte d'homenatge i lliurament de la 13a beca Segimon Serrallonga
El 19 de setembre de 2020 va tenir lloc al Teatre Cirvianum de Torelló l'acte de lliurament de la 13a Beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger que convoquen l’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic. La beca, ampiada a 10.000 euros, va recaure en Alba Petit, de Begues (Baix Llobregat) amb l'objectiu de fer una estada a l'Ancien DNA Lab de la Universitat de Durham (Anglaterra) per especialitzar-se en l'estudi de l'ADN antic. Específicament, podrà desenvolupar un projecte sobre l'ADN d'individus del període neolític a partir de restes aparegudes en diferents coves del massís del Garraf. A continuació es va tenir lloc l'acte d'homenatge a Segimon Serrallonga que va comptar amb una conferència d'Isona Passola sobre literatura i cinema, i amb l'actuació musical de Guillem Vernis al saxo i de Marc Vernis al piano. A causa de la pandèmia, aquest any es van unificar els dos actes que habitualment es feien separadament, per l'abril el d'homenatge a Segimon Serrallonga, i pel juny el de lliurament de la Beca. El lloc també va haver de canviar, de la sala noble de Can Parrella al Teatre Cirvianum per raons d'aforament i de distàncies a causa de la covid. L’acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, i del regidor de Cultura, Xavier Lozano, així com de Josep-Eladi Baños, rector de la UVic-UCC, i de Rosa Sayós, portaveu de la comissió de selecció de la beca.
Activitats 2019
Acte d'homenatge
El 7 d'abril de 2019 va tenir lloc a Can Parrella l’acte anual en memòria de Segimon Serrallonga que l’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga dediquen al poeta. Jaume Coll i Mariné, guanyador de la Borsa d’estudis 2016 de l’Ajuntament de Torelló, llicenciat en Filosofia i membre del grup Obeses, va impartir la conferència «Segimon Serrallonga, anys d’aprenentatge». Arnau Tordera va interpretar diversos poemes musicats.
Ferran Planas, Marçal Ortuño, Xavier Lozano i Rosa Sayós en l'acte d'entrega de la beca 2019.
12a edició de la Beca Segimon Serrallonga
El dia 22 de juny es va lliurar a Ferran Planas, fill de Calders resident a Moià, la 12a Beca Segimon Serrallonga d'ampliació d'estudis a l'estranger que convoquen l'Ajuntament de Torelló i l'Aula Segimon Serrallonga de la UVic. La beca era per fer un màster de dos anys a la Universitat de Música, Teatre i Mitjans de Hannover, en l'especialitat de Musicologia i Gènere, un tema que ja havia treballat en el seu treball de final de grau, específicament "la construcció d'identitats de gènere en els contratenors".
L'acte de lliurament de la beca va comptar amb la presència del nou alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, i del nou regidor de Cultura, Xavier Lozano i de Rosa Sayós, portaveu de la comissió de selecció de la beca. L'acte també va comptar amb el relat de l'aprofitament de la beca per part de la premiada de l'any 2016, Anna Segura, doctora en Psicologia Clínica i Salut per la UB i professora de Psicologia de la UVic-UCC.
Activitats 2018
Acte d'homenatge
El 22 d'abril de 2018 va tenir lloc a Can Parrella l’acte anual en memòria de Segimon Serrallonga que l’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga dediquen al poeta. Antoni Pladevall va impartir la conferència “Retrat d'un déu que va decidir viure ran de terra”. Víctor Bocanegra i Eduard Iniesta hi van fer una interpretació poeticomusical.
11a edició de la Beca Segimon Serrallonga
El 7 de juliol es va lliurar la Beca a Òscar Ferrer Bech, per la seva proposta de realitzar estudis a la Universitat d’Edimburg (Escòcia), on cursarà el Màster de Recerca en Estudis Hispànics (MScR in Hispanic Studies). El seu projecte de recerca, com a pas previ al doctorat, se centrarà en la influència de Wagner en el catalanisme de finals del XIX i principis del XX. Es tracta d’una recerca interdisciplinària que, des de les àrees de música, història i literatura, pretén explicar la construcció de la nostra identitat nacional i que pot tenir un considerable impacte en la comprensió de la realitat política del nostre país. En aquest edició s'hi van presentar 12 projectes d’estudiants de diferents universitats catalanes. Va tancar l'acte Marina Font, socòloga torellonenca i guanyadora de la beca de l’any 2014, que va explicar la seva experiència d'estudis a l'estranger gràcies a la beca. La comissió de selecció estava formada per l’alcalde de Torelló, Santi Vivet; Núria Güell, regidora de Cultura; Rosa Sayós (UB); Anna Palomo (UVic-UCC); Montserrat Bacardí (UAB); Imma Ollich (UB); Felip Vidal (EASDVic), i Ramon Farrés (UAB).
Activitats 2017
Acte d'homenatge
El 2 d'abril de 2017 va tenir lloc a la Biblioteca Dos Rius l’acte anual en memòria de Segimon Serrallonga que l’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga dediquen al poeta. Montse Caralt va impartir la conferència “Inquietud (1955-1966), Segimon Serrallonga, la poesia i el realisme històric”. Montse Vellvehí va fer una lectura de textos acompanyada al piano elèctric per Marc Vernis.
10a edició de la Beca Segimon Serrallonga
El 17 de juny de 2017 es va entregar la 10a Beca a Andrea Sunyol i Garcia-Moreno, de 28 anys, de Vic, amb llicenciatures en filologia anglesa i catalana i màster en estudis anglesos avançats per la UAB. Actualment cursa el doctorat en filologia anglesa. Dedicarà la beca a un projecte d’ampliació d’estudis sobre l’estudi etnogràfic “Multilingüisme, elitisme i ideologies de globalisme en escoles internacionals a Catalunya” a l’Institute of Education de l’University College de Londres. En el mateix acte, Manuel Guerrero va impartir la conferència "La veritat vol l'embriaguesa a dintre. Sobre Segimon Serrallonga i Josep Palau i Fabre".
La comissió encarregada de valorar les sol·licituds la formaven Jaume Vivet, alcalde de Torelló; Núria Güell, regidora de Cultura; Miquel Pérez, doctor en història de l’art i professor de la UVic; Rosa Sayós, filòloga i professora de la UB; Montserrat Bacardí, doctora en filologia i professora de la UAB; Felip Vidal, filòsof, director de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, i Imma Ollich, catedràtica de la UB.
Activitats 2016
Acte d'homenatge
10 d’abril de 2016, Sala Noble de Can Parrella de Torelló. En l’acte anual en memòria de Segimon Serrallonga hi van participar la Dra. Lola Badia, professora de la UB i Premi Nacional de Cultura 2016, amb la conferència "Entre Ramon Llull i Segimon Serrallonga, subtilesa i enginy". Aina Huguet va fer una lectura de textos i Marc Vernis va fer l'acompanyament musical.
Fotografia: Elisabet Soldevila, Setmanari Torelló.
9a edició de la Beca Segimon Serrallonga
El 12 de juny de 2016 es va fer lliurament de la 9a Beca a Anna Segura, de Torelló, per anar a investigar a la Universitat de New Hampshire, quins són els factors de protecció que cal fomentar des dels centres tutelats que acullen joves molt vulnerables. La comissió encarregada de valorar les sol·licituds la formaven Jaume Vivet, alcalde de Torelló; Núria Güell, regidora de Cultura; Miquel Pérez, doctor en història de l’art i professor de la UVic; Rosa Sayós, filòloga i professora de la UB; Montserrat Bacardí, doctora en filologia i professora de la UAB; Felip Vidal, filòsof, director de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, i Imma Ollich, catedràtica de la UB. En el mateix acte, Ricard Torrents va presentar el llibre Verdaguer llegit per Segimon Serrallonga.
Activitats 2015
Acte d'homenatge
12 d’abril de 2015, a la Biblioteca Dos Rius de Torelló. A l’acte anual en memòria de Segimon Serrallonga hi van participar: Pep Solà, biògraf de Joan Vinyoli amb la conferència "L'aventura lírica i humana de Joan Vinyoli". Helena Tolosa va fer l'acompanyament artístic i el grup Dr. Freud va fer una intervenció musical.
8a edició de la Beca Segimon Serrallonga
Juny de 2015. El jurat va considerar que cap de les poques memòries presentades tenia la qualitat suficient com per ser mereixedora de la Beca i va declarar deserta la convocatòria.
Activitats 2014
Acte d’homenatge
Biblioteca Dos Rius de Torelló, 6 d’abril de 2014. A l’acte anual en memòria de Segimon Serrallonga hi van participar: Sebastià Bardolet, que va cantar la cançó original d’Els Segadors a cappella; el Dr. Joaquim Albareda, catedràtic d'Història moderna de la Universitat Pompeu Fabra, que va impartir la conferència: “El significat de la derrota de 1714. La Catalunya dissident durant el segle XVIII”; i el grup La Diminuta, que va fer la intervenció musical.
Acte de lliurament de la 7a edició de la Beca Segimon Serrallonga
El 7 de juny de 2014 es va fer lliurament de la 7a Beca a Marina Font Caselles, de Torelló, per anar a estudiar a la Universitat de Groningen un màster de Relacions internacionals i organitzacions internacionals. La comissió encarregada de valorar les sol·licituds la formaven Jaume Vivet, alcalde de Torelló; Núria Güell, regidora de Cultura; Miquel Pérez, doctor en història de l’art i professor de la UVic; Rosa Sayós, filòloga i professora de la UB; Montserrat Bacardí, doctora en filologia i professora de la UAB; Joan Manuel del Pozo, doctor en filosofia i professor de la UdG, i Imma Ollich, catedràtica de la UB.
Activitats 2013
Acte d’homenatge
Biblioteca Dos Rius, diumenge 14 d’abril. En l’onzè aniversari de la seva mort, l’acte anual en memòria de Segimon Serrallonga que l’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga li dediquen anualment, va consistir en la presentació del llibre Espriu, transparent, d’Agustí Pons, editat per Proa, a càrrec l’autor. També van intervenir Ricard Torrents, que va presentar Agustí Pons; Xavier Bru de Sala, que va explicar els actes de l’Any Espriu; Santi Vivet, alcalde de Torelló, i Cinta Massip i Toti Soler que va interpretar poemes Espriu. Berta Faro va presentar l’acte.
Acte de lliurament de la 6a edició de la Beca Segimon Serrallonga
El 8 de juny va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de Torelló el lliurament de la Beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger que convoca anualment l’Ajuntament de Torelló amb la col·laboració de l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic. Enguany la beca va recaure en el projecte presentat per Noemí Barrera Gómez per completar el seu projecte “El món espiritual a la cosmovisió occidental a través de l’enciclopedisme de la Baixa Edat Mitjana”. La comissió encarregada de valorar les sol·licituds presentades la formaven: Jaume Vivet, alcalde de Torelló, Núria Güell, regidora de Cultura, Rosa Sayós, de la UB, Montserrat Bacardí, de la UAB, Joaquim Albareda, de la UPF, Joan Manuel del Pozo, de la UdG i Miquel Pérez, de la UVic.
Activitats 2012
Acte d’homenatge
Biblioteca Dos Rius, diumenge 15 d’abril. En el desè aniversari de la seva mort, l’acte anual en memòria de Segimon Serrallonga que l’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga li dediquen anualment, va consistir en la presentació del llibre Les noces del cel i l’infern, de William Blake, en versió catalana de Segimon Serrallonga, editat per Cafè Central / Eumo Editorial dins de la col·lecció Jardins de Samarcanda, a càrrec de Francesc Codina, coordinador de l’Aula Segimon Serrallonga i curador d’aquesta edició, que va presentar el llibre. També van intervenir Víctor Sunyol, editor de Cafè Central i Víctor Bocanegra (veu i teclat), acompanyat a la guitarra per Miquel Mestres, que va fer una intervenció musical sobre poemes de William Blake, va interpretarà algunes cançons pròpies i alguna d’inspirada en la poesia de Segimon Serrallonga. Carme Oller Dam i Pere Trabal van recitar proverbis del llibre en anglès i en català.
Acte de lliurament de la 5a edició de la Beca Segimon Serrallonga
El 9 de juny va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de Torelló la cinquena edició de l’acte de lliurament de la Beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger que convoca anualment l’Ajuntament de Torelló amb la col·laboració de l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic. Enguany la beca va recaure en el projecte presentat per Anna Ortín Nadal per fer un màster en Ciències de la Filosofia a la Universitat d’Edimburg. La comissió encarregada de valorar les sol·licituds la formaven Jaume Vivet, alcalde de Torelló; Núria Güell, regidora de Cultura; Miquel Pérez, de la UVic; Rosa Sayós, de la UB; Montserrat Bacardí, de la UAB; Joan Manuel del Pozo, de la UdG, i Joaquim Albareda, de la UPF.
Activitats 2011
Acte d’homenatge
Biblioteca Dos Rius, diumenge 10 d’abril. Amb motiu del 125è aniversari de la primera edició del poema Canigó, de Verdaguer, l’acte anual en memòria de Segimon Serrallonga que l’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga dediquen al poeta va consistir en la impartició de la conferència: “Verdaguer llegit per Segimon Serrallonga”, a càrrec de Ricard Torrents, escriptor, primer rector i president del Consell Consultiu de la UVic, i en la intervenció musical “Descoberta de Verdaguer”, poemes musicats i interpretats per Jordi Casadesús i Roger Usart.
Acte de lliurament de la 4a Beca Segimon Serrallonga
El dissabte 4 de juny va tenir lloc a l’Ajuntament de Torelló la quarta edició de l’acte de lliurament de la Beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger que convoca anualment l’Ajuntament de Torelló amb la col·laboració de l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic. Enguany la beca va recaure en el projecte presentat per Lucia Paula Moreno Murillo per dur a terme un màster de Belles Arts al Piet Zwart Institute de la Willem de Kooning Rotterdam University. La comissió encarregada de valorar les sol·licituds la formaven Miquel Franch, alcalde de Torelló; Núria Güell, regidora de Cultura; Miquel Pérez, de la UVic; Rosa Sayós, de la UB; Montserrat Bacardí, de la UAB; Joan Manuel del Pozo, de la UdG, i Joaquim Albareda, de la UPF.
Activitats 2010
Acte d’homenatge
El diumenge 18 d’abril de 2010 va tenir lloc a la Biblioteca Dos Rius de Torelló l’acte anual en memòria del poeta i professor de la Universitat de Vic Segimon Serrallonga. L’acte va consistir en la impartició de la conferència "Segimon Serrallonga i Antoni Pous", a càrrec de Ramon Farrés, escriptor, traductor, professor de la UAB i autor del llibre Antoni Pous. L’obra essencial, i d’un recital de poesia mística que incloïa peces del Llibre d’Amic e Amat, de Ramon Llull, de Perles, de Jacint Verdaguer, i versions de poemes d’Angelus Silesius, que havia fet el mateix Segimon Serrallonga. El recital i la tria de poemes va anar a càrrec Cinta Massip, acompanyada en el recital per Damià Plensa i amb música d’Imma Udina.
Acte de lliurament de la 3a Beca Segimon Serrallonga
El dissabte 12 de juny va tenir lloc a l’Ajuntament de Torelló, l’acte de lliurament de la 3a Beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger que convoca anualment l’Ajuntament de Torelló amb la col·laboració de l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic. Enguany la beca va recaure en el projecte presentat per Alexis Bastardas, per portar a terme una ampliació d’estudis relacionats amb el lideratge educatiu a la Universitat de Cambridge. La comissió encarregada de valorar les sol·licituds la formaven Miquel Franch, alcalde de Torelló; Núria Güell, regidora de Cultura; Miquel Pérez, de la UVic; Rosa Sayós, de la UB; Joan Manuel del Pozo, de la UdG; Montserrat Jufresa, de la UB, i Joaquim Albareda, de la UPF.
Activitats 2009
Homenatge a Segimon Serrallonga
El diumenge 26 d'abril va tenir lloc l'homenatge que l’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga dediquen cada any al poeta, en aquesta ocasió al Teatre Cirvianum. Jaume Ayats, musicòleg, va impartir la conferència "La força social i emotiva de les cançons d'abans", amb interpretacions de Sebastià Bardolet, tenor, acompanyat del mateix Ayats. A continuació Joan Rubinat, pianista, va interpretar algunes Cançons i danses de Frederic Mompou.
Acte de lliurament de la 2a Beca Segimon Serrallonga
- El dissabte 6 de juny, a les 12h., a l’Arxiu Municipal de Torelló, va tenir lloc l’acte de lliurament de la Beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger que convoca anualment l’Ajuntament de Torelló amb la col·laboració de l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic. Excepcionalment, l’Ajuntament de Torelló ha concedit aquest any dues beques de 15.000€ a dues propostes d’ampliació d’estudis, una per a Anna Pons, de Manresa, i una per a Judit Bardolet, de Vic. Judit Bardolet va presentar una proposta de cursar el Master Orchestral Violin Training a la prestigiosa Guildhall School of Music & Drama de Londres. La proposta d’Anna Pons era per fer el Master Economics and Public Policy a la Sciences Po de París. Formaven la comissió encarregada de valorar les sol·licitudsMiquel Franch, alcalde de Torelló; Núria Güell, regidora de Cultura; Ricard Torrents, de la UVic; Rosa Sayós, de la UB; Àlex Nogué, de la UB; Montserrat Jufresa, de la UB, i Joaquim Albareda, de la UPF.
Activitats 2008
Convocatòria de la primera Beca Segimon Serrallonga
- El 15 de gener l’Ajuntament de Torelló va convocar la primera Beca Segimon Serrallonga d'ampliació d'estudis a l'estranger per al curs acadèmic 2008-2009. La convocatòria es tanca el 10 d’abril de 2008.
Cinquè aniversari de l'Aula Segimon Serrallonga.
- El 7 de febrer, amb motiu del cinquè aniversari de l'Aula, va tenir lloc a la Sala S. Serrallonga de la UVic una lectura de poemes de S. Serrallonga a càrrec d'una trentena de persones i la presentació de l'antologia Sempre voldré voler.
Conferència de Josep Palau, gastrònom
- El diumenge 13 d'abril va tenir lloc a la Biblioteca Dos Rius la conferència "Àpats i converses", a càrrec de Pep Palau, gastrònom. A continuació hi va haver un recital de poemes de Segimon Serrallonga a càrrec de Montse Vellvehí, actriu, i una actuació musical a càrrec de Guillem Vernis, saxo, i de Marc Vernis, piano.
Acte d'adjudicació de la 1a Beca Segimon Serrallonga
- El 14 de juny va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de Torelló l’acte d’adjudicació de la Beca Segimon Serrallonga d'Ampliació d'Estudis a l'Estranger per al curs acadèmic 2008-2009 amb la col·laboració de l'Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic i la Xarxa Vives d'Universitats.
Formaven la comissió encarregada de valorar les sol·licituds presentades Miquel Franch, alcalde de Torelló; Flora Vilalta, regidora d'Educació; Ricard Torrents, escriptor i professor emèrit de la UVic; Rosa Sayós, filòloga i professora de la UB; Àlex Nogué, artista i catedràtic de Belles Arts de la UB; Montserrat Jufresa, catedràtica de filologia grega de la UB, i Emili Teixidor, escriptor, que van considerat mereixedor de la Beca Josep Soler i Carbonell, de Sant Pere de Torelló, per la seva proposta d'ampliació d'estudis a Estònia sobre: "Llengües locals i llengües globals. Estònia i Catalunya. Comparació des d'una perspectiva ecolingüística de les dinàmiques de les llengües i les ideologies dels seus parlants".
En l’acte de lliurament de la beca, el Dr. Llorenç Comajoan, de la UVic, va dissertar sobre el concepte d’ecolingüística.
Activitats 2007
Presentació del llibre Sempre voldré voler, de Segimon Serrallonga (Editorial Ellago)
- El diumenge 15 d'abril, amb motiu de l'edició del llibre Sempre voldré voler, de l’editorial Ellago, que recull una tria molt extensa de l’obra de Segimon Serrallonga, la diada que l’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga dediquen cada any al poeta, va consistir en la presentació del llibre a càrrec de Víctor Obiols i els parlaments “El Fons Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic", a càrrec de Francesc Codina; “Els estudis a l’estranger i el Grup del Seminari”, a càrrec de Ricard Torrents, i un recital de poesia de S. Serrallonga, a càrrec de Cita Massip amb música d’Imma Udina. L’acte va tenir lloc a la Biblioteca Dos Rius.
Cicle de conferències "Els vespres a l'Aula"
- 21 de febrer. "Història i mite de la sagrada família", a càrrec de Ricard Torrents, rector fundador de la UVic, estudiós de l’obra de Verdaguer i autor de l’assaig Art, poder i religió. La Sagrada Família en Verdaguer i en Gaudí.
- 29 de març. "La literatura per a infants i joves. També els clàssics", de M. Carme Bernal i Carme Rubio. Professores de Literatura de la Facultat d’Educació, han publicat enguany els primers volums de la col·lecció Tant de gust... a Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
- 19 d’abril. "La riquesa florística dels nostres turons", a càrrec de la Dra. Carme Casas. Professora de l’Escola Politècnica Superior. Membre del Grup de recerca en Medi Ambient de la UVic. A la seva tesi doctoral estudia la riquesa florística dels turons testimoni de la Plana de Vic.
- 24 de maig. "Algunes constants de l’edició a Catalunya", a càrrec del Dr. Manuel Llanas, professor de les facultats d’Empresa i Comunicació i de Ciències Humanes, Traducció i Documentació, autor de la Història de l’edició a Catalunya.
Activitats 2006
Commemoració del 4t aniversari de la mort de Segimon Serrallonga i del centenari del naixement de Joan Coromines
- El quart aniversari de la mort del poeta Segimon Serrallonga coincidia amb la celebració del centenari del naixement de l’insigne lingüista Joan Coromines. Per commemorar la tasca d’aquests dos grans homes, l’Ajuntament de Torelló i l’Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic vàren organitzar, el diumenge, 2 d'abril de 2006, a la biblioteca Dos Rius de Torelló, la conferència "Segimon Serrallonga i la llengua", a càrrec de Rosa Sayós, professora de la Universitat de Barcelona. A continuació es va representar l'espectacle poeticomusical Coromines i els poetes, interpretat per Marc Egea, Francesc Feliu i Francesc Ten.
Biblioteca Segimon Serrallonga a la Universitat de Vic
- Creació de la Biblioteca Segimon Serrallonga, que conté els llibres i documents donats per la família a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, a la Biblioteca del Campus de Miramarges.
Identificació de la sala d'actes de la masia Torre dels Frares com a Sala Segimon Serrallonga.
Segimon Serrallonga és nomenat fill predilecte de Torelló
- El 8 d'octubre de 2006 l'Ajuntament de Torelló va nomenar Segimon Serrallonga fill predilecte del municipi. L'acte va comptar amb la participació de l'alcalde de Torelló, Miquel Franch, la regidora de cultura M. Dolors Bardolet, i els portaveus dels grups municipals. L’encomi del poeta va anar a càrrec Ricard Torrents, primer rector de la UVic i president de la Càtedra Verdaguer, que va parlar de la seva obra literària; d'Assumpta Fargas, rectora de la UVic, que va elogiar el seu magisteri com a professor, de Rafael Ribó, síndic de greuges, que va parlar del seu perfil polític, i de Berta Faro, que va destacar la vinculació del poeta amb Torelló. L'acte va incloure una lectura de poemes i una interpretació musical a càrrec del pianista Joan Rubinat.
Activitats 2005
Passeig literari per Torelló
- El diumenge 10 d'abril de 2005 la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Torelló i l'Aula varen organitzar un Passeig literari per Torelló amb la poesia de Segimon Serrallonga guiat per Berta Faro. La lectura dels poemes, seleccionats per Ricard Torrents, va anar a càrrec de Montserrat Grau. A continuació, a la Biblioteca Dos Rius, el poeta i crític literari Sam Abrams va impartir la conferència "Repoetització: la traducció en l'obra de Segimon Serrallonga". Miquel Franch, alcalde de Torelló, va cloure l'acte que va ser seguit per més d'un centenar de persones.
Activitats 2004
Conferència de Joan Triadú
- El dimarts 20 d'abril de 2004 la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Torelló i l'Aula varen organitzar una conferència de Joan Triadú, pedagog i crític literari, titulada "Poesia contra la nit. Cent poesies que cal conèixer. Dissertació de poesia catalana de Verdaguer ençà", que va tenir lloc a la Biblioteca Dos Rius de Torelló.
- En col·laboració amb el Departament de Filologia de la Facultat d’Educació, l’Aula va organitzar el curset La Literatura a l’Ensenyament, que es va celebrar els dies 17, 22 i 24 de març de 2004 amb la participació de Ricard Torrents, Ronald Puppo, Isabel-Clara Simó, Maica Bernal, Carne Rubio, Francesc Codina, M. Carme Torrents, Llorenç Soldevila i Josep Paré.
Activitats 2003
Inauguració de l'Espai que la ciutat de Vic dedica a Segimon Serrallonga i presentació de l'Aula Segimon Serrallonga
- El 10 d'abril de 2003, va tenir lloc la inauguració de l'Espai que la ciutat de Vic dedica a Segimon Serrallonga i Morer, situat al davant mateix de l'edifici Torre dels Frares de la Universitat de Vic. La presentació va anar a càrrec de Ricard Torrents, director de la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris, i d'Anton Granero, autor de la intervenció plàstica al Parc. També hi hagué un parlament de Jacint Codina, alcalde de Vic, i la lectura del Manifest als joves escriptors, de S. Serrallonga, a càrrec del Dr. Pere Quer, vicerector de la UVic.
- A la Biblioteca de l'edifici Torre dels Frares es va inaugurar l'exposició bibliogràfica "Les lletres fan que en duri la memòria", dedicada a S. Serrallonga.
- A l'Aula Magna, tingué lloc la presentació de l'Aula Segimon Serrallonga a càrrec del rector de la UVic i president de l'Aula, Dr. David Serrat, i del coordinador de l'Aula, Dr. Francesc Codina. A continuació va tenir lloc la conferència "Segimon Serrallonga i els jardins de l'humanisme" a càrrec del Dr. Jordi Castellanos, catedràtic de Filologia Catalana de la UAB.
Cicle de conferències La formació de les llengües i les cultures nacionals a Europa
- Els dies 8, 10 i 11 de juliol va tenir lloc a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic el cicle de conferències "La formació de les llengües i les cultures nacionals a Europa" organitzat per l'Aula Segimon Serrallonga en el marc de la Universitat d'Estiu de la Universitat de Vic.
- El dimarts 8 Joaquim Albareda, historiador (Universitat Pompeu Fabra), va llegir la conferència "Nació i Estat a l'Europa moderna".
- El dijous 10 Ricard Torrents, filòleg (Càtedra Jacint Verdaguer d'Estudis Literaris, Universitat de Vic) va impartir la conferència "La construcció de la identitat catalana medieval en un poema del segle XIX, Canigó, de Jacint Verdaguer".
- El divendres 11 Georg Kremnitz, romanista i catalanòfil de la Universitat de Viena impartí la conferència "Un fracàs: Occitània".