Vés al contingut

L’equip Legolàctics, de Llinars del Vallès, guanya l’onzena edició de la FIRST Lego League de la UVic

Legolàctics, guanyadors de la First Lego League 2023

L’equip Legolàctics, de Llinars del Vallès, guanya l’onzena edició de la FIRST Lego League de la UVic

L’equip  Legolàctics, una iniciativa familiar de Llinars del Vallès, ha guanyat l’onzena edició de la FIRST Lego League Challenge, el torneig STEAM que aquest dissabte s'ha celebrat a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic. El segon classificat ha estat l’equip FEDAC Icons, de l’escola FEDAC de Sant Feliu de Codines, i el tercer premi se l’ha endut The 9th element, de l’escola Casals Gràcia de Manlleu. Tots tres han obtingut la classificació per a la gran final estatal que tindrà lloc a Múrcia.

Els Legolactics, que el 2021 ja havien guanyat el torneig i l’any passat van quedar segons, també han obtingut el segon premi JCM Technologies al Comportament del Robot. A més a més, els FEDAC Icons també han rebut una menció especial en l’apartat del projecte d’innovació, que els dona dret a participar al National Innovation Awards, un premi estatal que vol encoratjar i ajudar els equips a desenvolupar solucions innovadores del món real.

Catorze premis més en diferents categories

A banda dels guanyadors, s’han repartit 14 premis més: el primer premi UVic-UCC als Valors FIRST Lego League, ha estat per l’equip Cataplans, de l’Institut la Plana de Vic; el segon premi Ajuntament de Vic als Valors ha recaigut en Buscant el canvi, de La Salle de Manlleu, mentre que el  3r premi Divasa-Farmavic, se l’han endut Els Petits Robòtics, del col·legi Sant Miquel dels Sants, també de Vic. Pel que fa als premis al projecte innovador, el primer premi Seidor se l’han endut els Lit Lane LSM, de Montcada i Reixac, i el segon premi VERA  ha recaigut en Never-a Leak LSM, del mateix municipi. En la categoria de premis al disseny del robot, els guanyadors han estat en primer lloc i amb el guardó Casa Tarradellas, els FEDAC Wolvineers, de Girona, i en segon lloc i amb el premi del Departament d’Enginyeries UVic, els LSM3B, de Manresa.

En l’àmbit del Comportament del Robot, el primer Premi SOME també ha estat per l’equip FEDAC Wolvineers, de Girona, mentre que el segon premi JCM Technologies, se l’ha emportat els Legolàctics. El Premi El 9 Nou a l’Emprenedoria l’ha guanyat l’equip Athenea, de Barcelona; el Premi  Elausa a l’Excel.lència en Enginyeria, se l’han endut els Tecnobots, de Berga; i el Premi ISERN a les Joves Promeses, ha estat per l’equip Sardateamkana, de Badia del Vallès. Per últim, el guardó del 1r Premi Facultat de Ciències i Tecnologia a l’Entrenador, ha estat per Sergio Sanchez, de l’equip Pangea, de Barcelona, mentre que el segon Premi Departament de Biociències de la UVic a l’Entrenador ha estat per Anna Pujols, de l’equip Power Minds, de La Salle de Manlleu.

270 participants de 34 equips

El campionat classificatori, que s’ha retransmès en directe per El 9 TV des de l’Aula Magna de la UVic i altres espais de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries, ha comptat amb la participació de 270 participants d’entre 10 i 16 anys de 34 equips provinents d’Osona, el Vallès Occidental, el Bages, el Vallès Oriental, el Barcelonès, el Berguedà, el Maresme i el Gironès. En el desenvolupament de la competició STEAM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques), tots els equips han hagut de posar a prova els seus robots en tres rondes de torneig i alhora presentar el seu projecte científic relacionat amb el lema “Superpowered”, que girava entorn com es genera, s’emmagatzema, es consumeix i es distribueix l’energia. Per últim, els participants han hagut d’explicar com han dissenyat el robot.

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, durant la cerimònia de lliurament de premis ha recordat que un torneig com el de la First Lego League és “una magnifica ocasió per comprendre que la robòtica és un instrument més present que mai en les nostres vides”. També posa de manifest que “fomentar la participació dels infants i dels joves en activitats de ciència i de tecnologia, com més aviat millor, és important perquè aquests són coneixements fonamentals per a les professions del futur”. Al seu torn, el regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement i primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany, s’ha felicitat per la gran capacitat d’atracció del torneig i pel fet que, “veure tants nois i noies competint en jornades com aquesta evidencia que el futur de l’enginyeria, i més en concret de la robòtica, està ben encaminat”.

Els més petits han participat a la FLL Explore

Simultàniament, els infants més menuts també han tingut la seva jornada de robòtica, fora de competició a l’edifici Miramarges. Aquesta edició de la FLL Explore per a nens i nenes de 6 a 9 anys, ha comptat amb 230 participants en 35 equips, els quals han explicat el funcionament del seu robot i han explicat seu projecte científic davant d’un jurat.

Enguany les competicions de la FIRST LEGO League són gestionades a nivell estatal per l’Asociación Ingeniera Soy,  i a nivell local compta amb la col·laboració d’Elausa, Casa Tarradellas, Vera, Some, Isern, Divasa-Farmavic, Seidor, JCM Technologies, El9Nou i l’Ajuntament de Vic.

Clica aquí per veure la galeria d'imatges de la jornada.

Share in social networks:

Notícies

Una de les taules rodones de la IV Jornada Intercentres

La Facultat de Medicina i l’Institut Català de la Salut intensifiquen el vincle en docència, assistència mèdica i recerca a la 4a Jornada Intercentres de la Catalunya Central

Prop d’un centenar de persones han participat aquest divendres a la quarta edició de la Jornada entre Centres Sanitaris i Universitaris de la Catalunya Central, organitzada per la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i l’Institut Català...

Júlia Blay i Pilar Godayol

El pòdcast ‘100 anys de feminisme català’ de la UVic-UCC explora l’herència feminista catalana

Qui era Francesca Bonnemaison i com va engegar l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona? Quin impacte va tenir el llibre La dona a Catalunya, de Maria Aurèlia Capmany, en el tardofranquisme? Per donar resposta a aquestes i altres qüestions, el Grup...

Oficialització del conveni del CEEAF amb la Federació Catalana de Voleibol

El CEEAF assessorarà tres entitats de voleibol en preparació física i prevenció de lesions

El Centre d’Estudis en Esports i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) desenvoluparà estratègies de preparació física, prevenció de lesions i millora del rendiment esportiu amb tres entitats de l’àmbit del voleibol: la Federació Catalana de Voleibol...

Maria Gayà, guanyadora del Premi Vicenç Fisas 2024

Un estudi sobre la incorporació de microalgues en la dieta humana rep el premi Vicenç Fisas de la Fundació La Farga

Un estudi sobre la incorporació de microalgues a la dieta humana ha merescut el Premi Vicenç Fisas que concedeix anualment la Fundació La Farga. L’autora, Maria Gayà i Rosselló, estudiant de Biotecnologia a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte