Investigadors del CT BETA desenvolupen una eina per determinar la petjada ecològica dels productes lactis
Els investigadors Daniel Egas, Sergio Ponsá i Joan Colón del Centre Tecnològic BETA han desenvolupat una eina per determinar la petjada ambiental dels productes lactis al llarg de la seva cadena de producció. El recurs, que s’acaba de presentar, l’han elaborat en el marc del projecte europeu INNOLACT, que el centre duu a terme en el marc del programa europeu Interreg POCTEFA finançat amb fons FEDER, i rep precisament el nom de INNOLACT-BETA Tool. L’eina dona resposta i s’adapta a la iniciativa “Construint el mercat únic de productes verds” de la Comissió Europea, que pretén unificar els mètodes de mesura de l’impacte ambiental dels productes que es fabriquen i es comercialitzen a la Unió Europea.
Es tracta d’una eina adaptable i fàcil d’utilitzar, pensada per a l’ús de productors tradicionals sense necessitat de disposar de coneixements previs sobre anàlisi ambiental. A partir de la recollida de dades sobre els recursos consumits i generats al llarg de tot el procés productiu, l’eina obté els impactes ambientals, tant de llet fresca com d’altres productes lactis processats.
D’aquesta manera permet a l’usuari fer un seguiment de les emissions, identificar els punts conflictius de la seva cadena de producció i implementar canvis per millorar la sostenibilitat i reduir les emissions. Tot plegat, ofereix als productors un recurs per utilitzar la producció sostenible de lactis com a reclam per atraure nous consumidors. La INNOLACT-BETA Tool està disponible de forma gratuïta al web del projecte INNOLAC després d’un senzill procés de registre.
INNOLACT va arrencar el juny de 2016 i tindrà una durada de tres anys. El seu objectiu és la millora de la competitivitat del sector lacti tradicional a la zona transfronterera entre Espanya, França i Andorra. El projecte pretén innovar en el sector lacti a través de la capacitació i la formació de les persones que l’integren, i el desenvolupament de productes i de solucions innovadores que es puguin comercialitzar. A més de l’eina de sostenibilitat ambiental que acaba de presentar, el projecte preveu desenvolupar fins a 8 productes lactis innovadors. A més, treballa per capacitar el sector i diversificar les empreses cap a activitats de més valor afegit.
Notícies
Un projecte de recerca de la UVic impulsa l'alfabetització mediàtica a través del videojoc ‘Data Defenders’
La UVic-UCC ha participat en el desenvolupament del videojoc Data Defenders, una eina educativa innovadora dissenyada per promoure l'alfabetització mediàtica entre els joves d'11 a 16 anys, finançada pel programa European Media and Information Fund (EMIF), que forma part del projecte de recerca internacional...
Un llibre d'Anna Bonafont i Montserrat Vall recull l'evolució dels estudis d’Infermeria a Vic, que compleixen 50 anys
Anna Bonafont i Montserrat Vall van presentar ahir al Paranimf de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el llibre Història dels estudis d’Infermeria a Vic, que deixa constància de l’evolució de la Infermeria al llarg de la història de la...
Projectes coliderats per quatre investigadores vinculades a la UVic-UCC obtenen finançament de La Marató 3Cat
Aquest dijous la Fundació 3Cat ha lliurat els diplomes als projectes que finançarà en el marc de La Marató 3cat 2023, dedicada a la “Salut sexual i reproductiva”. Entre els 26 projectes seleccionats, n'hi ha quatre que estan coliderats per investigadores que exerceixen docència o...
Un projecte europeu coordinat per la UVic-UCC estudiarà com millorar l’atenció a la incontinència urinària a les residències de gent gran
La incontinència urinària afecta més de 55 milions de persones a tot Europa. A les residències de gent gran la pateixen més del 60-75 % dels residents. Considerada tradicionalment com una síndrome geriàtrica, repercuteix en la qualitat de vida (física, emocional i social) de les...