Pasar al contenido principal

Les sisenes jornades internacionals TIC Salut i Social abordaran a Vic el repte de l’entrada d’aquests sectors a la societat digital 

Les sisenes jornades internacionals TIC Salut i Social abordaran a Vic el repte de l’entrada d’aquests sectors a la societat digital 

Les sisenes jornades internacionals TIC Salut i Social abordaran a Vic el repte de l’entrada d’aquests sectors a la societat digital 

Les sisenes jornades internacionals TIC Salut i Social abordaran el repte que suposa l’entrada dels sectors de la salut i del benestar a la societat digital, i l’oportunitat que aquest nou context comporta per avançar vers una medicina participativa. El 29 i 30 de setembre l’edifici El Sucre de Vic acollirà un programa d’activitats amb prop de 50 ponents i 167 comunicacions registrades, en unes jornades que coorganitzen la UVic-UCC, la Fundació TIC-Salut, el Consorci Hospitalari de Vic (CHV), la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, ICS Catalunya Central, EBA Vic Sud, EBA Centelles i Creacció, i que compta amb partners estratègics com l’Ajuntament de Vic, Mobile World Capital Barcelona i l’Euroregió Pirineus Mediterrània entre d’altres. De moment ja hi ha més de 280 inscrits. 

 “Partim del plantejament de problemes que s’han d’abordar amb una mirada nova, diferent de com s’ha fet fins ara, perquè ens trobem en un canvi de paradigma: la societat digital exigeix noves solucions”, explica Marina Geli, directora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC i presidenta del comitè científic de les jornades. Amb aquest punt de partida proposen avançar, en paraules de Geli, “cap a un context de transformació digital en què els àmbits social i de salut estiguin integrats, i en què a més de formar els professionals, es faci el mateix amb els pacients i ciutadans”. En aquest sentit, assegura que “el repte és apoderar les persones per ser protagonistes de la seva salut i la seva malaltia”. 

Diàlegs keynote speakers
Aquest canvi de paradigma l’analitzaran les jornades alineant els mons de la recerca, l’empresa i l’assistència en un programa amb diferents formats, com ara dos diàlegs amb keynote speakers. El primer posarà en relació Domingo Escudero, especialista en neurologia i pacient d’una malaltia considerada rara de la seva especialitat, amb Francesc Graus, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. A partir del cas concret es vol analitzar què passa quan el pacient esdevé actiu, i com la bona organització del món de la informació global pot ajudar a avançar cap a un treball coordinat i transversal. L’apoderament del pacient també s’abordarà amb un diàleg a través de videoconferència amb Dave deBronkart, e-patient Dave. El segon serà un debat entre Javier Creus, fundador de Ideas for Change, referent de la nova economia col·laborativa i promotor de l’entrada de les TIC al sector social, i Jordi Tolrà, fundador de mSocial.cat i impulsor de projectes d’aplicació de les TIC al sector social. 

Els tres eixos de les jornades
S’han programat tres taules rodones, centrades cadascuna d’elles en un dels tres temes considerats clau per arribar al nou model d’eSalut. En primer lloc, la necessitat d’una transformació digital en l’atenció sanitària i social, i l’ús generalitzat de les noves tecnologies en aquest àmbit; en segon lloc, el pas d’una atenció social i sanitària fragmentada cap a un nou model d’organitzacions que integrin els dos sectors; i finalment l’assumpció de noves competències digitals no només per part dels professionals assistencials, sinó també dels pacients, per arribar a l’apoderament del ciutadà. Entre els ponents figuren noms com el vocal d’Innovació de la Taula del Tercer Sector, Jordi Pascual; la presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, Begoña Roman; el responsable de l’Àrea de Tecnologies per l’Aprenentatge i el Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vivancos; i el secretari general d’Estratègia Regional d’Innovació de Midi-Pyrénées, Pierre Benaïm. 

167 comunicacions
Les jornades han rebut 167 comunicacions sobre iniciatives desenvolupades principalment per entitats assistencials de l’àmbit de la salut i social, per empreses i per grups de recerca. Entre els projectes n'hi ha de tan diversos com el primer hospital simulat d’Europa amb escenaris reals per a l’entrenament de professionals de la salut, un vídeojoc per estimular la cognició d’infants i adolescents amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, una aplicació mòbil per mesurar el comportament sedentari a la feina i modificar l’estil de vida de les persones o una solució integral per a l’esquizofrènia adaptada a les necessitats dels usuaris. Una selecció de les comunicacions es presentarà en forma de càpsules de comunicació i la resta es podran conèixer mitjançant pòsters de recerca i a l’espai d’speaker’s corner. Coincidint amb l’acte de cloenda es lliuraran els premis als quatre millors projectes presentats. 

També hi haurà B2B, entrevistes que posaran en relació empreses, emprenedors, centres tecnològics, centres d’atenció primària, hospitals, centres assistencials, grups de recerca, professionals i fons d’inversió que vulguin ampliar la xarxa de contactes i identificar noves oportunitats de negoci o de participació a projectes R+D+I. A més, les jornades inclouran una sessió de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (Catalunya, Illes Balears i Occitània) que pretenen enfortir aquest projecte de cooperació política i posicionar-lo com un clúster referent en TIC i Salut. La cloenda comptarà amb la presència del conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comin, i la inauguració amb el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglésies. Entre les activitats lúdiques complementàries previstes hi fhaurà una caminada saludable per Vic a través de l’aplicació Pokémon Go. També es podrà visitar el Bus de la Salut, una eina de recerca de l’IRB de la Universitat de Lleida.   

Les Jornades TIC Salut donen continuïtat a les celebrades els últims cinc anys a Girona. En aquesta ocasió tenen lloc a Vic i aborden també la temàtica dels serveis socials. El programa s’adreça a professionals i investigadors de diferents disciplines (salut, social, tecnologia, empresa...) motivats pels àmbits de les TIC, Salut i Social, a emprenedors i empreses d’aquesta mateixos sectors, a CEOs i tècnics d’entitats assistencials i a estudiants, tant universitaris com de Batxillerat i cicles formatius. Per a aquests darrers s’ha preparat un programa paral·lel amb un taller interactiu. 
 

Contacta con nosotros

Si tienes alguna duda, tenemos la respuesta

Contacto