Descripció
El Fons Segimon Serrallonga és un fons bibliogràfic i documental del professor, escriptor i editor Segimon Serrallonga i Morer (1930-2002) i està format per uns 3.600 volums, entre llibres, revistes, correspondència i altres documents personals. La temàtica és prioritàriament d’humanitats, amb un clar predomini de la llengua i la literatura.
El professor Segimon Serrallonga va tenir un clar compromís amb el projecte universitari de Vic, fins al punt que va ser un dels fundadors de l’Escola de Mestres d’Osona. Va treballar en tots els àmbits que constitueixen el nucli dur del món universitari: professor, escriptor, editor i bibliotecari. Segimon Serrallonga va lligar totes aquestes tasques amb la seva forta personalitat d’intel·lectual.
El fons Segimon Serrallonga va ingressar a la Biblioteca de la Universitat de Vic a finals de març de 2004, en compliment de la voluntat que ell mateix va expressar reiteradament mentre en fou director.
La biblioteca personal està en fase de catalogació i tractament, però és disposa d'un Inventari de llibres i revistes.
També hi ha una base dades per consultar la documentació personal (només accessible des de la Biblioteca).
Localització del fons:Biblioteca del Campus de Miramarges de la UVic-UCC
Procedència: donatiu de la germana i hereva, la Senyora Teresa Serrallonga i Morer
Data d'ingrés: 2004
Biografia
(Torelló 1930 - Barcelona 2002)
Va néixer a Torelló el 1930. Va cursar estudis al Seminari de Vic, i després a la Universitat de Lovaina, a Bèlgica, on es llicencià en filologia clàssica, i més tard a la Universitat Autònoma de Barcelona, on ho féu en filologia catalana.
Juntament amb Antoni Pous, fou un dels membres destacats de l’anomenat grup de Vic, el qual mantingué una estreta relació amb Carles Riba. Entre 1964 i 1967 va dirigir la revista Inquietud, i el 1977 fou un dels fundadors, juntament amb Miquel Martí i Pol, Ricard Torrents, Lluís Solà i Jordi Sarrate, de la revista de poesia Reduccions.
Patriota i home d’esquerres, el 1968 es va afiliar al PSUC i va participar activament en l’Assemblea de Catalunya i el Congrés de Cultura Catalana. El 8 de desembre de 1974 fou un dels 67 detinguts arran la reunió de la permanent de l’Assemblea de Catalunya celebrada en el Col·legi de les Escolàpies de Sabadell. Durant molts anys va exercir la docència al batxillerat.
El 1977 va participar en la fundació de l’Escola de Mestres de Vic, nucli originari dels Estudis Universitaris i de l’actual Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. De l’any 1991 al 2000 va ser el director de la Biblioteca de la UVic.
A més d’una important obra poètica, és autor de molts articles i estudis sobre literatura, apareguts en revistes culturals i especialitzades, com Reduccions (revista de poesia), Els Marges, Serra d’Or, Anuari Verdaguer, etc.
Joaquim Molas, en el pròleg del llibre Poemes 1950-1975, ha escrit: «la poesia de Segimon Serrallonga constitueix una aventura plantejada en termes absoluts. Una aventura alhora moral i verbal, com són les grans aventures que, en poesia, conec: Ausias, Villon, Hölderlin, Keats, Baudelaire...»
En els darrers temps treballava intensament en la compilació i ordenació de la seva obra (poesia, traducció, assaig, etc.), en gran part inèdita. Va morir el 10 d’abril de 2002.
Altres biografies
Enllaços
Aquest recull no és ni exhaustiu ni exclusiu. Es tracta d’una selecció realitzada dels recursos, notícies, entrevistes i/o articles més destacats sobre la figura de Segimon Serrallonga. La pretensió és mantenir-la "viva", afegint i/o eliminant els recursos que considerem més pertinents o que deixen d'estar disponibles. Qualsevol suggeriment serà benvingut.
Condicions de consulta
- Enviar un correu electrònic a: biblioteca@uvic.cat sol·licitant els documents que es volen consultar.
- En tots els casos, els usuaris han d’omplir un formulari on s’han d'identificar i anotar els documents que volen consultar.
- Els documents d’aquests fons no són objecte de préstec. Només en casos excepcionals (com a suport de la docència i a la recerca, per fer-ne reproduccions, per ser presentats en exposicions, per a tasques de restauració, etc.) poden sortir de la Biblioteca i s'ha d'establir prèviament la durada, les condicions de seguretat i les garanties necessàries.
- L’usuari es compromet a fer servir aquesta documentació només amb finalitats d’investigació, no lucratives, i a citar-ne la procedència si en fa divulgació. Es lliurarà una còpia a la Biblioteca de la UVic-UCC de qualsevol treball que es derivi de la consulta.
- No es permet la reproducció dels documents originals d’aquests fons, llevat de circumstàncies especials, i sempre sota l’autorització de la Biblioteca. Els documents que pel seu estat de conservació es puguin malmetre no es podran reproduir. En tots els casos, la Biblioteca ha de fer o ha de supervisar la reproducció.
- La Biblioteca us recorda que totes les consultes o reproduccions estan subjectes a la Llei de la Propietat Intel·lectual; per tant, no pressuposa l’obtenció de drets pel que fa a la propietat intel·lectual del seu contingut. Qualsevol ús contrari a la legislació que la regula i als drets que se’n deriven serà responsabilitat de l’usuari.