Vés al contingut

Promoció de la Salut i Benestar Integral a través de l'Activitat Física

Text traduït

Aquesta assignatura s'imparteix en anglès. El pla docent en català és una traducció de l'anglès.

La traducció al català està actualitzada i és equivalent a l'original.

Si ho prefereixes, consulta el pla docent original!

Texto traducido

Esta asignatura se imparte en inglés. El plan docente en español es una traducción del inglés.

La traducción al español está actualizada y es equivalente al original.

Si lo prefieres, ¡consulta la traducción!

Original text

This subject is taught in English. The course guide was originally written in English.

Refer to the original course guide!

Titulació

Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport

Assignatura

Promoció de la Salut i Benestar Integral a través de l'Activitat Física

Tipologia

Optativa (OP)

Crèdits

6,0

Semestre

1r

GrupLlengua d'imparticióProfessorat
G11, presencial, matíanglèsAnna Maria Puig Ribera
Alba Solera Sánchez
Clara Teixidor Batlle

Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)

ODS logo
  • 3. Salut i benestar
  • 4. Educació de qualitat

Objectius

La inactivitat física i les conductes sedentàries són factors de risc per a malalties cròniques com l'obesitat, les malalties cardiovasculars i la diabetis de tipus 2. L'augment dels nivells d'activitat física i la reducció del sedentarisme s'han convertit en estratègies clau de salut pública per prevenir i controlar les malalties cròniques. En aquest context, l'alt percentatge de persones sedentàries i inactives a tot el món posa de manifest la necessitat d'implementar programes específics per promoure l'activitat física i reduir el sedentarisme en tots els segments de la població. Aquesta assignatura tracta temes rellevants per dissenyar programes efectius de promoció de l'activitat física per a nens, adolescents, adults i gent gran en diferents entorns (escoles, llocs de treball, ciutats i centres esportius, entre d'altres). Al final del curs, els estudiants han de poder dissenyar un programa de foment de l'activitat física per a un entorn real escollit.

Objectius

  1. Entendre la importància de "fomentar l'activitat física i estar menys asseguts" per a la salut pública i per millorar el benestar de la població.
  2. Conèixer les principals teories psicològiques i determinants de l'activitat física i de la conducta sedentària per afavorir el canvi de conducta.
  3. Identificar les barreres i els elements facilitadors que influeixen en l'adopció de l'activitat física i la reducció del sedentarisme.
  4. Analitzar programes de promoció de l'activitat física i "seure menys" basats en diferents entorns: lloc de treball, centres de salut, comunitat i escoles.
  5. Dissenyar i desenvolupar un programa d'activitat física per a un entorn real mitjançant el model PRECEDE-PROCEED.

Resultats d'aprenentatge

  • K8.1. Seleccionar coneixements i recursos inclusius que incorporin la perspectiva de gènere i saber aplicar-los a poblacions amb cultures diferents i a persones amb alguna discapacitat o malaltia.
  • S5.1. Aplicar les tècniques i tecnologies per millorar els processos i programes saludables d'activitat física i esport.
  • C1.1. Transmetre actituds i valors que afavoreixin l'adherència a la pràctica regular de l'activitat física i en destaquin els efectes formatius i saludables.
  • C2.1. Saber aplicar els coneixements a la feina i en la vocació d'una manera professional i posseir les competències que se solen demostrar mitjançant l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes en l'àrea d'estudi pròpia.

Continguts

  1. Definició de conceptes clau en promoció de la salut
  2. Història de la promoció de la salut i l'activitat física
  3. Per què és important promoure l'activitat física i reduir el sedentarisme en la salut pública? Proporcionar una justificació basada en l'evidència
  4. Programes de promoció de l'activitat física i "seure menys" en salut pública: documents marc internacionals i nacionals
  5. Enquestes nacionals de salut i plans nacionals de salut: per a què serveixen?
  6. Programes de promoció de l'activitat física en diferents entorns d'Europa: Què fa que un programa de promoció de l'activitat física sigui efectiu?
  7. Determinants de l'activitat física i del sedentarisme al llarg de la vida
  8. Integrar les teories psicològiques i els models de canvi de comportament en els programes de promoció de l'activitat física
  9. Dissenyar i planificar programes a mida per promoure l'activitat física i reduir el sedentarisme: el model PRECEDE-PROCEDE

Avaluació

  1. Assistència a les tutories obligatòries que es fan els divendres (vegeu el pla de treball): 10 % de la nota final. No recuperable
  2. Presentació de tasques i informes al llarg del curs: 10 % de la nota final. No recuperable
  3. Avaluació individual
    1. Primera fase del treball individual: proporcionar una justificació personalitzada de per què és important promoure l'activitat física o reduir el temps assegut per a l'entorn real escollit: 25 % de la nota final
    2. Segona fase del treball individual: Disseny d'un programa de foment de l'activitat física adaptat a l'entorn real escollit: 25 % de la nota final
  4. Examen d'opció múltiple: 20 % de la nota final
  5. Presentació en PowerPoint de l'activitat de promoció de l'activitat física dissenyada: 10 % de la nota final

Metodologia

Durant les classes s'exposen evidències científiques. S'utilitzen diferents estratègies per ajudar l'alumnat a integrar els diferents conceptes: lectura del contingut de presentacions en PowerPoint, realització de tasques per potenciar l'aprenentatge de conceptes, observació i anàlisi dels programes actuals de promoció de l'activitat física a Europa, anàlisi d'articles, presentació de programes reals de promoció de l'activitat física i, si és possible, visites a algunes empreses que fomenten l'activitat física entre els seus treballadors.

També s'organitza un intercanvi amb la Universitat Inholland de Ciències Aplicades. Ens visiten els estudiants que estan cursant l'assignatura Promoció de la Salut Laboral a la Universitat Inholland i tenim l'oportunitat de compartir experiències similars i aprendre d'un altre país.

Durant el desenvolupament de les tasques, es parla dels escenaris i estratègies de promoció de l'activitat física escollits perquè els alumnes desenvolupin els seus programes. Al final de l'assignatura es fan exposicions orals individuals explicant el programa de foment de l'activitat física desenvolupat. Es realitzaran tutories presencials individuals i en equip per supervisar i fer el seguiment del disseny i planificació del programa de foment de l'activitat física.

S'utilitza la metodologia AICLE per millorar l'aprenentatge a través de la llengua anglesa:

  1. S'anticipen les demandes lingüístiques dels estudiants i del professor.
  2. Es defineixen els conceptes clau per als estudiants per a cada tema.
  3. Es planifica l'idioma que s'utilitzarà en cada sessió de classe.
  4. Es proporcionen presentacions de PowerPoint als estudiants abans de cada sessió.
  5. S'utilitza el mètode de la bastida: s'explica un mateix contingut a partir de diferents estratègies, com l'exposició oral del professor, gràfics i la lectura de textos.
  6. S'aplica el contingut de les diferents classes teòriques a tasques pràctiques en grups reduïts.

Bibliografia

Bàsica

  • Bess H. Marcus & LeighAnn H. Forsyth (2009). Motivating people to be physically active (2 ed.). Human Kinetics.
  • Karolina Horodyska, Aleksandra Luszczynska, Matthijs van den Berg, Marieke Hendriksen, Gun Roos, Ilse De Bourdeaudhuij and Johannes Brug (2015). Good practice characteristics of diet and physical activity interventions and policies: an umbrella review. BMC Public Health 15:19.
  • Nyman S, Barker A, Haines T, Horton K,Musselwhite C, Peeters G, Victor C, Wolff J. (2018). The Palgrave handbook of ageing and physical activity promotion. Palgrave Macmillan.
  • World Health Organization (2018). Global Action Plan on Physical ACtivity 2018-2030: More active people for a healthier world. World Health Organization.
  • World Health Organization (2018). Physical Activity Factsheets for the 28 European Union Member States of the WHO EUROPEA Region. World health Organization.

Complementària

El professorat facilita les referències de la bibliografia complementària i de lectura obligatòria en el transcurs de l'assignatura a través del Campus Virtual.

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte