Summer university!


Bespoke teaching


Student-centred training

Comitted to sustainable development

Personal growth, all-round training

Teamwork
to scale the heights


We strive for excellence

Make the most of summer!

News
 • 27.09.14.- Aquest matí l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UVic-UCC ha acollit, per primer cop, el torneig classificatori de la World Robot Olympiad (WRO), competició adreçada a joves estudiants d’entre 7 i 15 anys. Els Arobot Magic, de Platja d’Aro, han estat els guanyadors de la categoria Regular Elementary, per a estudiants de 7 a 12 anys;  mentre que els Lego Caspers, de Barcelona, han guanyat en la Regular Junior High, categoria per a estudiants de 13 a 15 anys. Els vencedors tenen accés a la final estatal que tindrà lloc al Cosmocaixa a Barcelona, el 19 d’octubre de 2014, i que competiran per aconseguir lloc a la final mundial –que es disputarà a Sochi (Rússia) a finals del mes de novembre de 2014. El campionat s’emmarca, doncs, en el conjunt de 16 tornejos classificatoris que la Fundació EducaBOT gestionarà enguany a tot l’Estat (només dos d’ells a Catalunya: Barcelona i Vic). 
  El repte a resoldre estava inspirat, enguany, en la cursa de l’espai: naus espacials, satèl·lits artificials… El robot es construïa exclusivament a partir de material de la marca Lego en un camp de joc d’unes dimensions de 2’37m x 1’15m. Els equips, que estaven constituïts per un màxim de 3 membres, han hagut de construir el robot en 2 hores i mitja, íntegrament avui. I posteriorment han competit en el terreny de joc. Aquesta competició contempla dues categories per edats diferents i amb reptes diferents:
  Regular Elementary: 7 a 12 anys (any naixement: 2002 a 2007). Lema Repte: Rocket (llançament d’un coet). En aquesta hi ha participat 3 equips: Arobot Magic (Platja d’Aro), Marrecs de Vilassar (Vilassar de Mar) i EVT-Team Junior (Tona).
  Regular Junior High: 13 a 15 anys (any naixement: 1999 a 2001). Lema Repte: Sputnik (satèl·lits artificials). En aquest cas, un total de 5 equips hi han competit: Humans Arobot (Platja d’Aro), EVT-Team girls (Tona), Rolectric (Vic), Lego Caspers (Barcelona) i EVT-Team boys (Tona).
  L’entrega de premis ha anat a càrrec del Sr. Carles Soler, president de la Fundació Educabot, i del Dr. Jordi Villà, vicerector de Recerca i Professorat de la UVic-UCC i director de l’EPS. Tots dos han coincidit en que “l’enginyeria és divertida i que és un goig veure nens i nenes gaudint de l’enginyeria”. Soler s’ha mostrat agraït a la UVic per haver acollit el torneig i ha comentat que l’aprenentatge per competències que s’adquireix a través de l’enginyeria, com la creativitat, l’esforç, el treball en equip..., no s’obté en d’altres àrees. Villà ha dit que darrera del gaudi de l’enginyeria hi ha una gran feina, pautada i treballada, de com s’organitza un projecte i un equip, i ho ha comparat amb “els t-shaped engineer, que tenen una profunditat molt gran de coneixement i alhora unes habilitats, com el treball en equip, la comunicació, la gestió temps..., molt ben treballades”. De fet, ha dit Villà, que així és com es treballa a l’Escola Politècnica Superior de la UVic-UCC, donant contingut molt profund i habilitats transversals.
  L’EPS de la UVic-UCC ha ampliat, doncs, el seu programa de robòtica educativa amb l’organització d’un torneig classificatori de la World Robot Olympiad, originària del continent asiàtic i que va arribar a casa nostra, l’any 2013, a través de la Fundació EducaBOT, entitat responsable de l’organització dels tornejos de la WRO a l’estat espanyol. Actualment, ja hi ha tornejos d’aquesta competició a més de 35 països dels cinc continents. A Europa hi ha competicions a Alemanya, Suïssa, Dinamarca, Grècia, Espanya, Ucraïna i Rússia. 
  En aquests moments, els organitzadors ja estan treballant per preparar la propera edició de la First Lego League que tindrà lloc el 22 de febrer de 2015 a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
   

 • 23.09.14 .- Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC i Imma Magem, presidenta del Club Bàsquet Femení d'Osona, han signat avui un acord de col•laboració amb la voluntat d’estrènyer lligams. Les dues institucions es proposen promoure activitats de caràcter esportiu, acadèmic i promocional de forma conjunta, promoure que estudiants de la UVic puguin fer pràctiques al Club i compartir espais de formació.
   

 • 23.09.14.-La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montserrat Gatell, i el rector de la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña, han signat avui un conveni marc de col•laboració entre el Centre d’Estudis Interdisciplinaris de les Dones de la UVic-UCC i l’ICD per al desenvolupament d’activitats conjuntes en l’àmbit dels estudis de gènere.
   
  Montse Gatell ha explicat que “és una necessitat que el coneixement, que és el motor de qualsevol societat, es construeixi amb perspectiva de gènere i tenint en compte les aportacions de les dones en tots els àmbits. Contràriament, estarem construint una societat incompleta i a la qual mancaria el talent de la meitat de la població”.
   
  El rector de la UVIC-UCC ha destacat que "cada dia que passa, la dona té un protagonisme més important, més definit i més influent en l'àmbit del coneixement. Això només pot ajudar a redefinir una societat més equilibrada i més ajustada al que són les necessitats reals de tota la població, sense exclusions ni distorsions interessades".
   
  L’objectiu del conveni signat aquest matí és promoure les relacions de caràcter acadèmic per realitzar activitats de docència, recerca, estudis i projectes, així com accions de difusió i formació, entre altres.
   
  L’ICD col•labora amb la UVIC-UCC amb un dels guardons dels Premis Universitat de Vic als millors treballs de recerca d’estudiants de batxillerat. El Premi Institut Català de les Dones distingeix els millors treballs de recerca sobre la visualització de l’acció social de les dones, la defensa dels drets de les dones en la lluita per la igualtat d’oportunitats o la violència masclista. L’objectiu és implicar i sensibilitzar la joventut en els valors de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.
   
  També s’ha establert una línia de treball en el marc del projecte #connectades, un cicle de debats intergeneracionals per reconèixer i visibilitzar el llegat dels sabers femenins, així com en l’organització de les tertúlies científiques amb la participació de dones científiques, entre altres accions.
   

 • 15.09.14.- El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, el rector de la UVic, Jordi Montaña, i el regidor de Ciutat del Coneixement i President de Creacció, Josep Arimany, han inaugurat avui a Vic la mostra “Universitats i Recerca a Catalunya abans i després del 1714”.
   
  Durant l’acte, Claudi Alsina ha afirmat que “aquesta mostra ens porta la veu de la memòria històrica de la Catalunya universitària”. Jordi Montaña, per la seva part, ha destacat que “l’exposició reflecteix una història de perseverança per damunt les adversitats”.
   
  La mostra, impulsada per la Secretaria d’Universitats i Recerca, s’endinsa en el món acadèmic de la Catalunya del segle XVIII, i destaca els canvis substancials que va implicar la desfeta del 1714 per al model universitari i científic de l’època. Des de finals del segle XIII fins ben entrat el segle XVII, es van crear estudis generals a Lleida, Barcelona, Girona, Tarragona, Tortosa, Vic i Solsona, els embrions de les universitats actuals.
   
  En esclatar la guerra de Successió, la comunitat universitària de Catalunya es va decantar per l’arxiduc Carles. La derrota del 1714 va comportar el tancament de tots els estudis generals existents com a represàlia pel seu posicionament a favor de la casa d’Àustria. A canvi, la monarquia borbònica va crear la Universitat de Cervera com a única universitat per a tot Catalunya i es van crear diverses acadèmies, tot seguint el model francès. L’exposició pretén aproximar-se a l’organització dels estudis acadèmics d’aquella època i als diferents àmbits científics que es desenvolupaven al país.
   
  La mostra, que serà itinerant i es podrà veure durant el curs en altres universitats, s’emmarca en la commemoració del Tricentenari engegada per la Generalitat de Catalunya sota el lema «Érem, som, serem», que vol promoure la memòria dels orígens i les causes del present a través de fets clau de la nostra història. La mostra s’exposa a la Casa de Convalescència de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya Vic, on romandrà del 15 de setembre fins al 17 d’octubre. L’horari de visita és de dilluns a divendres de 8 a 20h i els dissabtes de 9 a 14h.
   
   

 • 10.09.14.-Talent acumulat i lideratge sostingut en el temps són dos dels trets identificadors que han fet possible que Vic i Osona siguin avui competitives. Així ho ha afirmat Joan Turró, director general de la Fundació Universitària Balmes, a la conferència que ha pronunciat amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, que portava el títol “Osona: el seu talent i el seu futur”.
  Quan Joan Turró va entrar en contacte per primer cop amb la ciutat de Vic estava convençut que el lideratge dels diferents àmbits de la societat catalana es feia, bàsicament a l’entorn de la capitatlitat barcelonina. Res més lluny de la realitat, diu Turró, que afirma “haver quedat sorprès i captivat per les potencialitats de Vic i Osona i la seva capacitat de liderar”. A diferència d’altres ciutats, Vic és un exemple de reacció positiva i creativa a la crisi, que ha sabut fer la reorientació de la indústria pelletera i tèxtil cap a l’agroalimentària, que li permet ser avui pionera en internacionalització, diu Joan Turró.
  Un dels factors més importants d’aquesta transformació ha estat la reinstauració i consolidació de la UVic-UCC, procés que ell va viure de prop, quan era gerent de la Universitat Autònoma. “Tenir més de 500 professors altament qualificats al territori, que estan en competició constant, és clau per fer evolucionar el coneixement i que això reverteixi en el seu entorn”.
  Un dels èxits de la consolidació de la UVic-UCC com a projecte estratègic de Catalunya és, segons Joan Turró, el seu model de governança, “reconegut com un dels punts forts de la UVic-UCC per part del sistema universitari català”. També ho és la situació econòmica de la institució (que ha tancat el darrer exercici amb dèficit zero), que li permet plantejar-se nous projectes d’envergadura com la nova Facultat de Medicina, a mig termini, o d’una manera més immediata, la posada en marxa del Campus Professional que a través dels centres de Kreas i Teknós, posa en marxa aquest setembre tres cicles formatius de grau superior.
  Joan Turró està convençut que Vic i Osona podran continuar mantenint aquest lideratge, al qual contribuirà, de ben segur, la tasca que porta a terme Creacció, l’agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement, impulsada pels ajuntaments de Vic i Manlleu, la UVic-UCC, el CEDO, la Cambra de Comerç i el Consell Comarcal.
  Entre els projectes més engrescadors que actualment té sobre la taula és la consolidació de la federació amb Manresa i la incorporació de Granollers al Patronat de la FUB, la qual cosa comporta una nova visió estratègica de més abast.
   

 • 27.06.14.-A la reunió plenària del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, celebrada ahir dijous a l’Atlàntida,  entre moltes altres qüestions, es va  aprovar el nou equip de Rectorat amb la incorporació del Dr. Jordi Villà com a nou vicerector de Recerca i també de Professorat. Aquest canvi s’ha produït pel fet que l’actual vicerectora, la Dra. Marta Otero, inciarà una estada de recerca als Estats Units per un període d’un any.
   
  Durant la reunió es va fer una menció especial a la Dra. Otero, agraint‐li tots els reptes aconseguits en aquests darrers 6 anys. Per altra banda, la resta de membres de la Junta de Rectorat repeteixen en els seus càrrecs amb la variació del Dr. Pere Quer, que deixa el càrrec de vicerector de Professorat i que continuarà com a vicerector d’Ordenació Acadèmica.
   
  A més a més, en aquesta sessió també es va aprovar l’estimació de liquidació del pressupost del curs 2013‐2014 amb un resultat final d’equilibri pressupostari i un total d’ingressos d’uns 32 milions d’euros, que ja fou presentada a la Comissió Executiva de la setmana passada.
   
  També es va aprovar la proposta de pressupost del curs 2014‐2015, presentada també en la Comissió Executiva abans esmentada, amb un resultat final d’equilibri i un total d’ingressos d’uns 33,5 milions d’euros, amb un import d’inversió d’uns 1,2 milions d’euros.
   

1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
Agenda