Informació general
Descripció | És ben conegut que les tòfones són un producte molt valorat en l'alta gastronomia. Per altra banda, també se sap que els habitants de les zones amb producció espontània de tòfona silvestre, pagesos i tofonaires, des de sempre han tingut en la tòfona un mitjà de suport de la seva economia i també de la seva alimentació, especialment en èpoques de vaques magres. Actualment les vies per a la obtenció de la tòfona són la recol·lecció del producte en les tofoneres silvestres i el conreu acurat i pacient d'aquest fong en les plantacions controlades. Sortosament, Catalunya és un dels llocs del Planeta en els que es reuneixen les condicions geogràfiques, meteorològiques, tipus de sòl i de vegetació autòctona òptimes pel desenvolupament del fong que originarà les tòfones. Entre elles, cal destacar una de les espècies més preuades, la tòfona negra o Tuber melanosporum. En les últimes dècades han aparegut necessitats emergents entorn a la producció i a la recol·lecció de tòfones. En aquest sentit, s'han adequat tecnologies emprades en l'explotació de conreus controlats de tòfones i es tendeixen a millorar les estratègies per conservar i allargar la vida de les tofoneres silvestres, aconseguint d'aquesta manera un desenvolupament més sostenible dels àmbits forestals. D'altra banda, es nota una tendència a que la tòfona deixi de ser patrimoni de l'alta gastronomia i es nota un cert increment del seu consum entre la població. Darrerament, s'han multiplicat les activitats per difondre les característiques de la tòfona. En aquest sentit es treballa per ampliar el coneixement del producte i del seu ús, tant per part dels consumidors (com és el cas de poder reconèixer bé l'aroma i poder comprar amb garanties de seguretat) i també per part dels el·laboradors (indústria alimentària, restauradors). Tot això ha portat a la presentació de nous productes i al desenvolupament de noves ofertes gastronòmiques. Atenent a les consideracions anteriors i per tal d'actualitzar coneixements entre els assistents, s’han proposat els continguts del programa: ponències, comunicació d'experiències, tallers, propostes gastronòmiques i degustacions, que trobareu a continuació. El més sincer agraïment als ponents, espònsors i col·laboradors que faran possible el desenvolupament de la present IV Jornada. Us animem a participar-hi! Estem segurs que tots plegats en gaudirem! |
Coordinadores | Dra. Consol Blanch, investigadora del Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA) i, Dra. Míriam Torres, coordinadora del Grup de Recerca en Alimentació i Salut (GRASB), ambdós de la UVic-UCC. |
Lloc | Recinte Firal El Sucre. Auditori VIT (C. de la Llotja s/n. Vic) Consulteu mapa |
Data | Dissabte 27 de febrer |
Horari | De 8:45 a 18:00 hores |
Destinataris |
|
Objectius |
|
Places | 40 |
Certificació | Els assistents inscrits a la jornada rebran un certificat d'assistència. |
Programa
Descarregueu el programa aquí.
Organitzen
Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA)
Grup de Recerca en Alimentació, Salut i Benestar (GRASB)
Col·laboren
Vicerectorat de Recerca i Transferència del Coneixement
Facultat de Ciències i Tecnologia
Unitat de Divulgació Científica (UCC+i de la FECYT)
Inscripcions
- Els assistents rebran un certificat.
Del 15 al 27 de febrer de 2016 (les persones que s’inscriguin entre el 22 i el 27 de febrer, ambdós inclosos, hauran de pagar en efectiu el mateix dia de la jornada en registrar-se a l’entrada).
Preu: 40€. Inclou dinar i petits tastets elaborats amb tòfona al llarg de la jornada.
En el formulari d'inscripcions a l'apartat d'observacions és obligatori indicar si s'assistirà a la tarda al Taller 1 o al Taller 2.
En cas de dubtes enviar mail a udivulga@uvic.cat
Condicions generals per formalitzar la inscripció
Procés d'inscripció:
- Clica la pestanya "inscriu-te" que trobaràs en aquesta mateixa pàgina, omple el formulari d'inscripció i envia'l.
- Rebràs una notificació per correu electrònic amb el full de d'inscripció i les instruccions de pagament.
- Efectua el pagament en el termini de 3 dies a partir de la data de recepció del full d'inscripció. Consulta les formes de pagament.
Formes de pagament:
Hi ha dues formes de pagament a partir del codi de barres que trobaràs al full de d'inscripció que rebràs.
-Pagament on-line:
Pagament per usuaris de la Línia Oberta de "La Caixa"
Si ets usuari de la Línia Oberta de "La Caixa" connecta't-hi. Escull la pestanya "Serveis", opció "Impostos, rebuts, matrícules i multes". Escull l'apartat "Institucions – Pagui a Institucions" i segueix les instruccions.
Pagament amb la targeta bancària
Si no ets usuari de la Línia Oberta pots efectuar el pagament a través d'aquest portal. També pots accedir des de la pàgina de "La Caixa" - "Cercar més a laCaixa.es" - "Pagaments, donatius i subhastes on-line" – Pagament d'impostos municipals, multes, rebuts i matrícules de centres docents".
-Servicaixa:
Pots efectuar el pagament a qualsevol caixer de Servicaixa. Cal inserir la targeta de pagament, escollir la tecla "lector de codi de barres" del menú principal, situar l'imprès d'inscripció amb codi de barres encarat al lector i seguir les instruccions de pagament.
Patrocinen
Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC)
Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC
Grup de Recerca en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA)
Grup de Recerca en Alimentació, Salut i Benestar (GRASB)
Unitat de Divulgació Científica (UCC+i de la FECYT)- Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
Societat Catalana de Química-IEC
Ajuntament de Vic, Regidoria de Turisme, Fires i Mercats
Ajuntament de Centelles
Centre de la Propietat Forestal. Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.
Diputació de Barcelona
Can Carol Tòfones, Vic.
Can Jubany, Calldetenes
Celler d'Osona, VIC
Conservas COLL, bolets i tòfones, Castellterçol
DOP Oli Terra Alta, Gandesa
Embotits Erre de Vic
Europastry- Fripan
Forn de Can Soler, Vic
Fundació Kabkuh-fangs, Vic
La Tofonera, Berguedà
Lucta, SA
Pep Palau - Fòrum Gastronòmic
Vins de Panadés Alemany - Parxet