Vés al contingut

La UVic-UCC investeix doctor ‘honoris causa’ Perejaume pel seu compromís amb la terra, la llengua i la cultura catalana

El rector de la UVic-UCC imposa la medalla de doctor honoris causa a Perejaume

La UVic-UCC investeix doctor ‘honoris causa’ Perejaume pel seu compromís amb la terra, la llengua i la cultura catalana

L’artista i poeta Perejaume (Sant Pol de Mar, 1957) ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) aquest matí a l’Aula Magna de la Universitat, acompanyat per més de 200 persones, entre el claustre de doctors i la resta de membres de la comunitat universitària, representants de diverses institucions culturals, familiars i amics del nou doctor. La cerimònia ha estat presidida pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i ha comptat amb la presència del president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) i membre del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), Josep Arimany, en representació del seu president i alcalde de Vic, Albert Castells, i la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata. 

Perejaume ha encetat el seu discurs d’acceptació fent referència als lligams que l’uneixen a la Plana de Vic i al poeta folguerolenc Jacint Verdaguer, en l’obra del qual, segons ha dit, “hi ha una virtut seminal persistent, de manera que la fecunditat hi reverdeix i s’hi renova com si l’obra fos, realment, tota ella un camp”. I al voltant de la paraula camp —i no paisatge “amb gran convenciment”—, Perejaume ha bastit una exposició plena de metàfores servint-se d’elements naturals i fent ús d’un llenguatge poètic. 

El nou doctor honoris causa s’ha referit als seus avis, Pere Guinart i Jaume Borrell, d’origen pagès, per explicar d’on ve el seu nom i la seva estima per la terra i les muntanyes. “El fet de participar del medi i de sentir-se part d’allò amb què es conviu és agrari de mena. La pagesia i la ramaderia tradicionals constitueixen un model insuperable de codependència amb el medi”, ha subratllat Perejaume. I ha afegit més endavant: “És certament urgent de posar confiança en la terra i, en lloc de defugir-la, galantejar-la amb el treball i la presència”. 

A la part final del seu discurs Perejaume ha parlat de la identificació entre terra i paraula. “La terra no dona mai la feina per acabada. Tampoc té mai uns trets definitius: s’expressa com ho fan els grans poetes, rica d’uns certs béns que mai no sabrà dir o acabar de dir”. I referint-se al seu treball ha expressat: “He fet les obres tal com les obres m’han fet a mi, ni més ni menys. I les he fetes procurant d’adherir-me a unes maneres pagèsiques i líriques d’habitar el món que he après de la gent, els llocs i l’obra feta que m’hi he trobat”. L’homenatjat ha conclòs les seves paraules llegint el poema de Segimon Serrallonga “Rabeig del Ter”. 

Un artista polièdric i polisèmic 

La investidura de Perejaume com a nou doctor honoris causa va ser una proposta sorgida de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP) de la UVic-UCC, per la qualitat de la seva trajectòria artística i literària, i pel compromís amb la cultura i el territori català de l’homenatjat. En representació de la FETEP, el seu degà, Eduard Ramírez, ha apadrinat el nou doctor, del qual n’ha destacat “la producció artística, sempre entrellaçada amb la creació literària”, que ha donat lloc “a una poètica d’infinites ressonàncies metafòriques en què conviuen diferents llenguatges com la pintura, l’escultura, la paraula, l’acció o el so”. 

Mia Güell, Montsita Rierola i Jordi Lafon, professors de la FETEP, han estat els encarregats de fer la laudatio del doctor Perejaume, que va iniciar la seva trajectòria artística als anys setanta, vinculada a l’avantguarda històrica: el surrealisme, el dadaisme i l’art conceptual. Han recollit que la seva carrera va avançar, durant els anys vuitanta i noranta, cap a un diàleg amb múltiples llenguatges i és en les dues darreres dècades quan Perejaume ha enriquit el seu repertori “amb un activisme poètic i nomàdic centrat en la recuperació de la materialitat històrica i ancestral dels llocs”. L’obra de Perejaume, ha dit Montsita Rierola, que ha llegit la laudatio, “és compromesa, de fondària i superfície, intel·lectual i poètica, d’una qualitat artística de referència, lloada per la crítica i el públic, i reconeguda”, entre altres, amb el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya (2005) i amb el Premio Nacional de Artes Plásticas del Ministerio de Cultura d’Espanya (2006). 

En el transcurs de la laudatio, Rierola ha fet un repàs a la polièdrica obra de Perejaume, destacant intervencions com la que el 2002 va fer a Folgueroles coincidint amb el centenari de la mort de Jacint Verdaguer, però també s’ha referit al seu ferm compromís amb la llengua i la cultura catalanes, l’art i la ciència. A la part final de la laudatio ha dit: “Sota el seu guiatge, les arts visuals i literàries s’encomanen al criteri d’un plantejament natural, des de la natura, i ens interpel·la a compartir-lo com a espectadors mitjançant el fet artístic. Les reflexions que ell suscita s’emmotllen en una obra polisèmica, analítica, surrealista, irònica, de vegades no exempta de contradiccions, però sempre poètica”. 

Primer doctorat en l’àmbit artisticoplàstic 

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha apuntat que és la primera vegada que aquesta universitat ha concedit un doctorat honoris causa a una persona de l’àmbit artisticoplàstic, de qui n’ha ressaltat l’obra pictòrica i el vessant literari, amb influències de J. V. Foix, Joan Brossa o Jacint Verdaguer. El rector ha afegit que amb aquest acte de reconeixement a Perejaume la UVic-UCC “assumeix els valors i l’exemple de vida compromesa amb la cultura catalana a través dels múltiples àmbits que ha conreat, com la pintura, la literatura i el teatre”. Com a màxima autoritat acadèmica, Baños ha imposat a Perejaume la medalla que el distingeix com a doctor honoris causa, obra de l’escultor Emili Armengol. També se l’ha obsequiat amb una obra original de Chantal Maillard: el símbol de la “P”, la caplletra d’aquest doctorat. 

Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut i patró de la Fundació Universitària Balmes, ha felicitat l’homenatjat, de qui n’ha ressaltat que “s’introdueix en les formes artístiques de la curiositat humana combinada amb la capacitat de pensar d’una manera abstracta”. Arimany també s’ha referit a la vinculació de Perejaume amb Osona —a través del Cercle Artístic de Sant Lluc i de l’obra de Verdaguer— per acabar fent un repàs de la història de la Universitat. Per la seva banda, la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata, ha encetat l’acte llegint els acords del Consell de Govern de la UVic-UCC i del Patronat de la FUBalmes de nomenament com a doctor honoris causa a Perejaume.  

En el transcurs de la cerimònia, una representació del Cor Jove Nacional de Catalunya ha interpretat diverses peces musicals i s’ha conclòs l’acte amb el cant de l’himne universitari Gaudeamus igitur. Posteriorment, els Emboirats, la colla castellera de la UVic, han fet un pilar en honor al nou doctor.  

Es pot consultar el llibret del doctorat honoris causa de Perejaume en aquest enllaç.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

El grau en Teràpia Ocupacional celebra 25 anys

El grau en Teràpia Ocupacional celebra 25 anys

El grau en Teràpia Ocupacional de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB) celebra que fa deu anys la UVic-UCC va començar a impartir aquests estudis, que segueixen en marxa un quart de segle després. Des de 1998 fins al dia...

Estrena de la segona temporada de Lisa

Ja es pot veure la segona temporada de ‘Lisa’, la websèrie de la UVic

Una Lisa més madura i atrevida ha tornat a les aules de la UVic. L’Aula de Cinema de la Universitat va omplir-se, aquest dijous al vespre, en l’estrena d’aquesta nova entrega de Lisa, la websèrie coproduïda per la Universitat de Vic - Universitat Central de...

Els biofertilitzants procedents de les dejeccions ramaderes, tema d'estudi del projecte FERTIMANURE

Els biofertilitzants obtinguts a partir de dejeccions ramaderes poden competir amb els fertilitzants convencionals i tenen menys impacte ambiental

Els productes biofertilitzants que s’han obtingut a les biorefineries del projecte europeu FERTIMANURE, coordinat pel Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), han mostrat un rendiment agronòmic equivalent al dels productes fertilitzants convencionals, i uns impactes ambientals similars...

Gómez Batiste

Xavier Gómez Batiste reivindica el dret a l’atenció pal·liativa i la seva dimensió psicosocial i espiritual el dia en què rep el Premi EAPC Cicely Saunders 2024

En reconeixement de la seva destacada contribució a l'àmbit de les cures pal·liatives, Xavier Gómez Batiste, catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la mateixa universitat...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte