Estratègia de Recursos Humans per a Investigadors (HRS4R)
L'Estratègia de Recursos Humans per a investigadors (HRS4R) és una iniciativa de la Comissió Europea per animar a les institucions de recerca a implementar la Carta Europea de l'Investigador i el Codi de conducta per a la contractació de personal investigador (“C&C”).
La seva aplicació concreta té com a objectiu promoure i millorar la contractació, les condicions de treball i la carrera investigadora, contribuint d'aquesta manera al desenvolupament de l'Espai Europeu de Recerca.
Les institucions de recerca que actuen d'acord amb els principis del “C&C” estan autoritzades a utilitzar el logotip HR Excel·lència en Investigació:
Aquest logotip d'"Excel·lència en Recursos Humans d'Investigació" és un reconeixement públic a les institucions de recerca que han progressat a l'hora d'alinear les seves polítiques de recursos humans amb els principis definits en el “C&C”. Les institucions a les quals se'ls ha concedit el logotip tenen dret a mostrar-lo per destacar el seu compromís en la implementació d'una contractació justa i transparent i una avaluació de desenvolupament del seu personal investigador.
La UVic-UCC té en consideració i dona suport a les recomanacions de la Comissió Europea que contenen la "Carta Europea d'Investigadors" i el "Codi de Conducta per al Reclutament d'Investigadors". Així mateix es compromet, d'acord amb les seves polítiques internes, a desenvolupar la seva estratègia de recursos humans adherint-se a les recomanacions i els principis enunciats a la Carta i el Codi i a garantir la transparència, l'accessibilitat, l'equitat i la recerca de l'excel·lència en la contractació d'investigadors.
El procediment d'obtenció d'aquest segell consta de cinc fases:
1. Anàlisi interna de la institució segons els principis de la de la Carta Europea de l'Investigador i el Codi de conducta
2. Desenvolupament i publicació d'un pla d'acció
3. Examen i aprovació del logotip per la Comissió Europea
4. Execució i autoavaluació del pla d'acció (cada dos anys)
5. Avaluació externa (cada quatre anys)
Procés HRS4R a la UVic-UCC
El procediment per adherir-se a aquests Principis de Conducta i Contractació d'excel·lència consta de tres fases, de les quals, la UVic-UCC en va assolir la primera fase inicial el 26 d'octubre de 2018.
EURAXESS dona suport als investigadors, independentment de la seva àrea d'especialització, nacionalitat i destí, en qüestions administratives importants a l'hora de realitzar el seu trasllat. Mitjançant l'assessorament sobre temes com el finançament europeu en I+D+i, tramitació de visats o homologació de títols entre altres, es pretén facilitar el procés d'arribada i integració del científic al destí elegit per al desenvolupament de la seva carrera investigadora.
EURAXESS és una iniciativa de la Comissió Europea que compte amb més de 300 centres de suport a investigadors i 40 països adscrits. Actua com a instrument de suport per a la consecució d'objectius estratègics de l'Espai Europeu d'Investigació (ERA) com son l'eliminació de barreres a la mobilitat i l'acció i retenció de talent investigador cap a Europa.
Per portar a terme aquests objectius compta amb els següents instruments:
- Serveis EURAXESS: assessorament en matèria de mobilitat investigadora (tràmits administratius i requisits legals).
- EURAXESS Jobs: publicació d'ofertes d'ocupació en I + D + i per l'entitat interessada, com la publicació de currículums d'investigadors.
- Drets EURAXESS: recomanacions de la Comissió Europea per a l'atracció de talent investigador (Codi de conducta per a la contractació d'investigadors, Carta Europea de l'Investigador i Visat Científic).
- Enllaços EURAXESS: connexió de la comunitat investigadora europea a nivell mundial, accés a fòrums, BBDD, bolletins informatius, alertes de correu, etc.
Per a més informació: https://euraxess.ec.europa.eu/
Projecte HR Excel·lència en Recerca
Al març de 2005, la Comissió Europea va adoptar la Carta Europea per als Investigadors i el Codi de Conducta per a la Contractació d'Investigadors (C&C), i va recomanar la seva implementació en els Estats membres. Aquests dos documents estan dirigits als investigadors i a les institucions que els contracten i són elements clau en la política de la Unió Europea per fer que la investigació sigui una carrera atractiva. Aquest és un punt essencial de l'estratègia per estimular el creixement econòmic i l'ocupació en el si de la Unió Europea.
La Carta Europea de l'Investigador reuneix una sèrie de principis i exigències generals que especifiquen el paper, les responsabilitats i els drets dels investigadors i de les entitats que donen feina i que financen Investigadors. L'objectiu de la Carta és garantir que la naturalesa de la relació entre els investigadors i els finançadors o ocupadors propiciï la generació, transferència, distribució i difusió de coneixements i avenços tecnològics, així com el desenvolupament professional dels investigadors. Així mateix, la Carta reconeix el valor de totes les formes de mobilitat com a mitjà per ampliar el desenvolupament professional dels investigadors.
La Carta Europea de l'Investigador cobreix, entre altres coses:
- El reconeixement de la professió
- El desenvolupament professional
- El valor de la mobilitat
El Codi de conducta per a la contractació d'investigadors consta d'una sèrie de principis i exigències generals que han de seguir els ocupadors i finançadors al designar o contractar investigadors. Aquests principis i exigències han de garantir l'observança de principis com la transparència en el procés de contractació i la igualtat de tracte entre tots els candidats, especialment pel que fa a el desenvolupament d'un mercat laboral europeu atractiu, obert i sostenible per als investigadors, i complementen els descrits a la Carta Europea de l'Investigador.
El Codi de conducta per a la contractació d'investigadors cobreix, entre altres coses:
- Principis de contractació
- Criteris de selecció
- Nomenaments postdoctorals
OTM-R és un dels pilars de la Carta Europea per al personal investigador i, en particular, del Codi de Conducta per a la contractació de personal investigador.
L'objectiu de l'OTM-R és assegurar que es contracta al millor candidat per a cada lloc, aportant beneficis per al personal investigador, per les institucions i millorant l'Espai Europeu de Recerca. En concret, l'OTM-R contribueix a fer més atractiva la carrera investigadora i assegura la igualtat d'oportunitats per a tots els candidats al mateix temps que facilita la mobilitat.
L'OTM-R inclou 23 principis dividits en 5 àrees principals:
- Sistema OTM-R
- Fase de publicitat i sol·licitud
- Fase de avaluació i selecció
- Fase de citació
- Avaluació global
Per tal de facilitar als centres de recerca la implementació de les pràctiques d'OTM-R, la Comissió Europea disposa d'un paquet informàtic que permet als centres d'investigació revisar la seva política de contractació actual i millorar-la quan sigui necessari. El paquet inclou principis directius sobre el que hauria de ser un sistema similar a l'OTM-R amb una llista de control per a les institucions, la qual serveix d'eina d'autoavaluació per comparar les seves pràctiques actuals amb aquests principis i una guia, pas a pas, per millorar (quan i on sigui necessari) les pràctiques OTM-R de l'organització.
Àrees principals del C&C
Els 40 principis del C&C s'agrupen en quatre àrees temàtiques, concretament es distribueixen així:
- Llibertat d'investigació
- Principis ètics
- Responsabilitat professional
- Actitud professional
- Obligacions contractuals i legals
- Rendició de comptes
- Bones pràctiques en investigació
- Difusió, explotació dels resultats
- Compromís amb la societat
- No discriminació
- Sistemes d'avaluació i valoració
- Contractació
- Contractació (Codi)
- Selecció
- Transparència
- Valoració dels mèrits
- Variacions en la cronologia dels CV
- Reconeixement de l'experiència de mobilitat
- Reconeixement de qualificacions
- Antiguitat
- Nomenaments postdoctorals
- Reconeixement de la professió
- Entorn de recerca
- Condicions de treball
- Estabilitat i permanència de l'ocupació
- Finançament i sous
- Equilibri de gènere
- Desenvolupament professional
- Valor de la mobilitat
- Accés a l'orientació professional
- Drets de Propietat Intel·lectual
- Coautoria
- Docència
- Reclamacions i apel·lacions
- Participació en els òrgans de decisió
- Relació amb els supervisors
- Tasques de supervisió i gestió
- Desenvolupament Professional Continu
- Accés a la formació en recerca i al desenvolupament continu
- Supervisió
La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC)
La UVic-UCC és una universitat jove, reconeguda oficialment al maig de 1997. Està gestionada per la Fundació Universitària Balmes, el Patronat de la qual està formada per representants d'organismes governamentals regionals i locals, agents econòmics i socials. Aquest model combinat de gestió independent i control públic garanteix un govern flexible, responsable i eficient.
El model acadèmic se centra en l'estudiant, afavorint el creixement personal en el context dels valors europeus i l'educació integral de tota la vida. En termes de transparència, la UVic-UCC s'ha classificat com la institució espanyola més transparent, ja sigui pública o privada, que avala el seu compromís total d'assolir polítiques de contractació totalment obertes, transparents i basades en el mèrit.
Amb el compromís d'atreure el millor talent investigador a través de polítiques de contractació obertes i transparents, la UVic-UCC el 24 de març de 2014 es va adherir a la Carta europea d'investigadors i al Codi de conducta per a la contractació d'investigadors i dos anys més tard, el 2016, va iniciar el procés per a l'obtenció del segell HRS4R. L'octubre del 2018 la UVic-UCC va obtenir el segell HRS4R.
Comitès d'implementació de HRS4R
Comitè Directiu
- Lidia Munmany, Responsable de la Unitat de Gestió́ de la Recerca – Oficina de Projectes (Coordinador/a HRS4R)
- Eva Espasa, Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement
- Albert Juncà, Vicerectorat de Professorat
- Josep Bau, Vicerectorat de Relacions Internacionals
- Marta Otero, Directora de l'Escola de Doctorat
Comitè Tècnic
- Lidia Munmany, Responsable de la Unitat de Gestió́ de la Recerca – Oficina de Projectes (Coordinador/a HRS4R)
- Mireia Triquell, Directora de l'Àrea de Polítiques del Talent
- Elisabet Dachs, Directora de la Oficina de Transferència d'Investigació (OTRI)
- Ricard Giramé, Director de l'Àrea de Qualitat
Documentació del procés
Fase inicial
- UVic-UCC_ Compromís d'adhesió C&C
- UVic-UCC_ GAP Anàlisi
- UVic-UCC_ Pla d'acció
- UVic-UCC_ Avaluació Fase Inicial
Fase d'autoavaluació
- UVic-UCC_ Pla d'Acció actualitzat
- UVic-UCC Política Open, Transparent and Merit-based Recruitment (OTM-R)
Notícies
Excel·lència en HR-Àrees d'actuació UVic-UCC